NATO: Rusi opet gomilaju trupe

Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen izjavio je da se ruske snage ponovo gomilaju na ukrajinskoj granici i to je nazvao razočaravajućim korakom unazad.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 19.06.2014.

13:52

Default images

"Sada vidimo novo povećanje broja ruskih vojnika oko ukrajinske granice. Najmanje nekoliko hiljada dodatnih ruskih vojnika je raspoređeno", rekao je Rasmusen u Londonu.

Rasmusen je to nazvao "veoma razočaravajućim korakom unazad".

"Izgleda da Rusija drži otvorenu opciju za intervenciju u Ukrajini. Međunarodna zajednica bi trebalo da odgovori nepokolebljivo ako Rusija bude intervenisala u Rusiji", istakao je Rasmusen.

On je upozorio da bi to značilo uvođenje ekonomskih sankcija šireg obima protiv Rusije, što će "imati veoma štetan uticaj po rusku ekonomiju".

Rusko ministarstvo odbrane odbilo je da komentariše ovu izjavu generalnog sekretara NATO.

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, izrazivši snažnu zabrinutost zbog ofanzive ukrajinske vojske protiv proruških pobunjenika.

Putin je istakao da očekuje od ukrajinskog predsednika Petra Porošenka da ispuni jučerašnje obećanje i odmah počne sprovodjenje plana da okonča nasilje, saopštio je Kremlj.

Putin i Porošenko su potom telefonom razgovarali o detaljima mirovnog plana, što je bio njihov drugi telefonski razgovor ove nedelje.

Iz kabineta Porošenka je saopšteno da je on istakao potrebu da se uvedu jake kontrole granice i da se odmah oslobode taoci.

Rusija poriče ukrajinske i zapadne navode da podstiče pobunjenike na istoku Ukrajine šaljući vojnike i oružje u Ukrajinu.

Prošlog meseca, u pokušaju da smanji tenzije u Ukrajini, Putin je povukao većinu od, kako se procenjivalo, 40.000 ruskih vojnika grupisanih duž granice dve zemlje.

S druge strane, ukrajinska vojska je danas pojačala ofanzivu protiv pobunjenika na istoku zemlje.

Portparol ukrajinske vojske Vladislav Seleznjev naveo je na Fejsbuku da su u današnjim borbama poginula četiri vojnika a 20 je ranjeno.

On je dodao da je ubijeno 200 pobunjenika a da su stotine ranjene, što nije moglo biti potvrdjeno iz nezavisnih izvora, navodi agencija AP.

Vodja pobunjenika Igor Strelkov u izjavi objavljenoj na Jutjubu rekao je da su njegovi ljudi daleko malobrojniji i slabije naoružani i da će verovatno biti primorani da se povuku.

Strelkov je takodje kritikovao Kremlj jer nije pomogao ustanicima i uputio Moskvi "očajničku molbu" da pošalje vojnike kao pomoć, navodi AP.

Iz Kremlja nije bilo odgovora na kritike Strelkova. Moskva je ignorisala i prethodne molbe pobunjenika za pomoć.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: