Komisija ispituje doktorske studije

Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.06.2014.

21:55

Default images

Ovo je za list Danas izjavio Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

"U sastavu te komisije biće predstavnici dva saveta i Komisije za akreditaciju, a proveravaće se, pre svega, da li mentori imaju odgovarajuće kvalifikacije. Postupak reakreditacije doktorskih studija zahteva novac, jer se moraju platiti recenzenti, zbog čega smo odlučili da ne čekamo državu i da pokušamo da budemo brzi i efikasni. Ipak, zbog letnje pauze nije realno očekivati da ćemo završiti posao pre jeseni. Nameravamo da objavimo publikaciju sa nalazima do kojih budemo došli", kaže Stanković.

On dodaje da je u toku trogodišnji Tempus projekat "Restrukturiranje doktorskih studija u Srbiji“, u okviru kojeg će biti preispitani standardi za akreditaciju i finansiranje tih studija, a insistiraće se na jačoj saradnji s privredom i povezivanju instituta i fakulteta. Jedna od ideja je formiranje doktorskih škola, koje treba da povežu više fakulteta ili univerziteta i omoguće stvaranje kritične mase istraživača.

Stanković kaže da prethodnih dana nije bilo razgovora o formiranju komisije koja bi ispitala navode o spornom doktoratu ministra policije Nebojše Stefanovića. Iako je pismo Senata Beogradskog univerziteta s takvim zahtevom upućeno ne samo na adresu Konferencije univerziteta Srbije (KONUS) već i Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i Ministarstva prosvete, pojedini članovi akademske zajednice ukazuju na to da bi jedino Komisija za akreditaciju imala zakonsko uporište da formira komisiju.

Pretpostavlja se da bi inicijativa za preispitivanje Stefanovićevog doktorata mogla lako da bude oborena na KONUS-u, jer većinu članova tog tela čine privatni univerziteti, a odnosi između njih i državnih su prilično zaoštreni. Predsednik KONUS-a Vladimir Bumbaširević nije precizirao kada će zakazati sednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu Senata BU. Bumbaširević je, podsetimo, jedini bio uzdržan prilikom glasanja na sednici Senata, uz obrazloženje da „KONUS nema mandat da razmatra pojedinačne doktorske disertacije“. On je naveo da je Komisija za akreditaciju (KAPK) zadužena za proveru rada visokoškolskih ustanova.

S druge strane, predsednik KAPK Endre Pap kaže za Danas da bi najpre trebalo definisati procedure, nezavisno od slučaja Stefanović, što je posao Konferencije univerziteta Srbije. On navodi da će u reakreditaciji Megatrend univerziteta biti proveravan svaki fakultet u njegovom sastavu, jer su posebna pravna lica.

Profesor Pap objašnjava da se u postupku akreditacije doktorskih studija, između ostalog, gleda da li mentori imaju odgovarajuće reference, odnosno da li su tačni navodi u kojim časopisima su objavili svoje naučne radove.

"Dešavalo se da je u dokumentaciji navedeno da je neki mentor publikovao rad u vrhunskom časopisu, ali smo proverom u bazi Kobson utvrdili da to nije tačno. Takve radove ne računamo. Međutim, Komisija ne može da proverava da li su doktorske diplome mentora validne. Dekan fakulteta svojim potpisom garantuje za tačnost podataka", kaže Pap.

To znači da je za tačnost navoda o doktorskim diplomama Stefanovićevog mentora Miće Jovanovića garantovao dekan Fakulteta za poslovne studije, na kojem je ministar policije stekao doktorat.

Dveri: Proveriti diplome političara

Pokret Dveri zatražio je formiranje nezavisne komisije na državnom nivou koja bi preispitala fakultetske diplome najviših državnih funkcionera. Ova komisija bi trebalo da preispita diplomu predsednika države Tomislava Nikolića, doktorat ministra policije Nebojše Stefanovića i ministra prosvete Srđana Verbića, magistarske radove ministra za vanredne situacije Velimira Ilića i njegovog rođenog brata, gradonačelnika Čačka, Vojislava Ilića, kao i diplome drugih javnih funkcionera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: