Tadić: Nema suštinskih promena u DS

Lider NDS i bivši predsednik DS-a, Boris Tadić, kaže za “Novosti” da za sada nema uverenja da su se stvari u njegovoj nekadašnjoj stranci suštinski promenile.

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 17.06.2014.

23:44

Default images

Tadić smatra da je za krizu vojvođanske vlasti najbolje rešenje njena rekonstrukcija, uz korenite personalne i političke promene. Ekonomska situacija je, prema njegovim rečima, toliko loša da ne bi trebalo isključivati ni opciju formiranja koncentracione vlade u kojoj bi se sve parlamentarne stranke udružile u rešavanju gorućih problema.

Tadićeva Nova demokratska stranka u vojvođanskom parlamentu ima pet poslanika, a Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka ne pristaje na bilo koji vid ”prepravke“ aktuelne izvršne vlasti bez učešća NDS-a.

Tadić u intervjuu za “Večernje novosti” kaže da bi nakon skoro završenih parlamentarnih, izbori u Vojvodini bili najneracionalnije i najskuplje rešenje. Iako su rezultati poslednjih parlamentarnih izbora okrnjili legitimitet vojvođanske vlade, ona ga i dalje ima na osnovu poslednjih pokrajinskih, smatra Tadić i dodaje da legitimitet aktuelne pokrajinske vlade dovode eventualno u pitanje insinuacije o finansijskim zloupotrebama u Fondu za razvoj i Razvojnoj banci Vojvodine.

“Potrebno je sprovesti istrage i utvrditi istine, a ne prepuštati tako važno pitanje dnevnopolitičkim i tabloidnim optužbama”, poručuje bivši predsednik Srbije. Tadić kaže i da eventualni ulazak u pokrajinsku vladu u kojoj bi bila i Srpska napredna stranka ne bi “otupeo oštricu“ NDS-a prema republičkoj vladi.

“Oštrica NDS zavisila bi samo od toga da li vlada radi dobro ili loše i to nema nikakve veze sa eventualnim regionalnim ili lokalnim koalicijama... Politika je domen javnog i tu nema mesta ličnim netrpeljivostima. Zarad viših ciljeva, do sada sam ulazio u koalicije i sa onima sa kojima nikada ne bih imao lične odnose. Nažalost, u srpskoj politici je i dalje političko ponašanje često uslovljeno ličnim odnosima, a još češće prizemnim ličnim interesima, što je pokazatelj nezrelosti našeg političkog bića”, ocenjuje on.

Govoreći o odnosu sa Demokratskom strankom, Tadić kaže da nema problem sa partijom u kojoj je “proveo čitav svoj politički život”, već sa onim u šta se ta stranka pretvorila u poslednje dve godine.

“O punoj saradnji sa DS-om možemo razgovarati tek onda kada se promene okolnosti zbog kojih sam je napustio. Za sada nemam uverenja da su se stvari suštinski promenile, a da li će, videćemo kroz praksu, a ne kroz demagoška obećanja i izvinjenja”, poručuje on.

“Nikolić da prekine s drustracijama iz prošlosti”

Osvrćući se na posetu predsednika Belorusije, Aleksandra Lukašenka, Beogradu, Tadić smatra da je ona očigledno narušila ugled Srbije.

“Ne radi se ovde samo o dvostrukoj spoljnoj politici Vlade i predsednika, već i o odgovornosti Vlade za takvu međusobno suprotstavljenu i štetnu politiku. Vlada mora da nametne Nikoliću okvire spoljne politike, a ne da se distancira od njegovih ispada, a Nikolić bi trebalo da shvati da je krajnje vreme da prekine sa frustracijama iz prošlosti koje ugrožavaju evropsku budućnost Srbije”, poručio je Tadić.

Bivši predsednik Srbije kaže i da ocenu Angele Merkel da su razgovori koje je vodila sa rukovodstvom Srbije 2011. bili teški, a da to prilikom posete premijera Vučića nije bio slučaj, razume kao pohvalu.

“Bilo bi porazno da je razgovor na teme koje sam imao sa kancelarkom označen kao lak jer se radilo o vitalnim interesima nacije. Nije uloga predstavnika države da vode samo prijatne razgovore već nekada i teške, pogotovo u situacijama kada su ugroženi interesi države. Nakon mojih teških razgovora sa Merkelovom nije bilo puno osmeha, ali je Srbija bez odricanja od severa Kosova dobila status kandidata. Šta su efekti Vučićevog susreta, ostaje da vidimo”, zaključuje Tadič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: