Kako u Srbiji razviti filantropiju

Poreske stimulacije, carinske olakšice, stroža kontrola doniranih sredstava i transparentan rad onih koji prikupljaju pomoć neophodni su za razvoj filantropije.

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

16:22

Default images

Izgradnja sistemskog okvira je neophodna da bi humanitarne akcije bile brojnije i efikasnije, zaključeno je na konferenciji "Razvoj filantropije u Srbiji".

Od dobrovoljnog davanja krvi, preko ulaganja truda i znanja, do doniranja ogromnih svota novca ili osnivanja fondacija - dobročinstvo se može dokazati na brojne načine.

Filantropija u Srbiji ne dovodi se u pitanje, ali način na koji je država stimuliše i kontroliše ima manjkavosti.

"Država samo treba da nam da zakone, sisteme, da nas pusti da radimo. Primera radi, imali smo pre par godina matching point u Americi, gde smo prikupili recimo 100.000 dolara, druga organizacija nam da još 100.000, tako smo skupili 200.000 dolara, a onda su nam ovde uzeli za takse. Hoću da kažem kako sa strane u tuđem sistemu pomognu da od onoga što smo skupili skupimo još više, a ovde ti to smanje", kaže proslavljeni košarkaš Vlade Divac, koji sa suprugom Anom ima fondaciju.

"Nama nedostaju sistemski okviri. Imamo ogroman problem, jer država nema socijalne karte i ne znamo kome je u Srbiji potrebna pomoć. Ono što milsim da je važno, mi nemamo u našim obrazovnom sistemu ništo što govori o ovim oblastima, ni na školama ni na fakultetima, o filantropiji, ni o društvenoj odgoovrnosti. To je nešto što je ogromna šupljina", navodi direktor Fonda B92 Veran Matić.
Foto: Tanjug
Empatija je u korenu svake filantropije, ističe ministar kulture Ivan Tasovac i dodaje da je rad na poreskim olakšicama izuzetno važan, ali da razvijanje filantropije nije pitanje projekta, niti marketinške akcije.

"To je proces u kojem svako treba da krene od sebe, u kom segmentu osećamo da možemo da pomognemo društvu", smatra Tasovac.

Američki ambasador u Srbiji Majkl Kirbi kaže da svako od nas ima nešto čime može da doprinese boljem društvu.

"Ako je u pitanju vaša zemlja, vi treba da mislite šta za nju možete da učinite. Treba da vodite računa o zemlji u kojoj živite i verujem da u demokratiji svi sami treba da preuzmu odgovornost", kaže ambasador Kirbi.

Prošle godine u Srbiji u dobrotvorne svrhe dato je 80 miliona evra. Tokom četiri nedelje poplava, za pomoć ugroženima prikupljen je 31 milion evra, ne računajući nekoliko miliona iz dijaspore. Iako je njegov dolazak bio najavljen, ministar finansija nije prisustvovao konferenciji "Razvoj filantropije u Srbiji"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: