“Sloboda izražavanja je ugrožena”

Uklanjanjem sadržaja koji imaju satiričan ili negativan stav prema vlasti ugrožena je sloboda izražavanja, ocenjeno je na raspravi "Ko zatvara otvorenu mrežu".

Izvor: B92

Utorak, 17.06.2014.

18:20

Default images

"Ja sam bio bloger Blica više od dve godine i za to vreme sam na taj blog stavljao tekstove koji nisu bili blagonakloni ni prema prošloj ni prema ovoj vlasti. Tek sada se dogodilo da tekst profesora Novice Milića 'Ja, AV, podnosim ostavku' koji sam postavio bude uklonjen", kazao je novinar nedeljnika Vreme i bloger Dragan Todorović.

Prema njegovim rečima, slučaj je zanimljiv, jer je na njega reagovao premijer Aleksandar Vučić, rekavši da je to "glup i nepismen tekst" i "čist idiotluk".

"Njegovo reagovanje više bi moglo da govori o njemu, nego o tekstu i predlažem da se OEBS-u uputi inicijativa se premijeru dodeli doktorat na temu 'Ja nemam ništa sa cenzurom'", naveo je Todorović.

Direktor Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Branko Čečen rekao je da zna da neko ugrožava njegovu slobodu izražavanja, jer je u februaru CINS podneo prijavu Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije zbog napada na njihov sajt, ali istraga još nije pokrenuta.

"Mi iz CINS-a smo ćutali o tome da ne bismo ometali istragu, ali kako ona nije počela, odlučili smo da počnemo da pričamo. Sve što ja mogu da uradim je da se borim da mi se omogući minimum uslova da radim svoj posao", izjavio je Čečen.

Autor na blogu "Dvaujedan" Stojan Drčelić kazao je da je vladajuća stranka, Srpska napredna stranka shvatila značaj interneta još u februaru, u vreme spasavanja zavejanih u snegu kod Feketića.

Jedan od autora inicijative "U lice cenzuri" Aleksandar Sekulić rekao je da je svim uklonjenim sadržajima zajedničko što su satirični, kritički i negativno određeni prema vladajućoj koaliciji.

Đorđe Krivokapić iz Šer fondacije naveo je povodom privođenja građana na informativne razgovore da mediji nisu pozivani na odgovornost, ali građani jesu.

"Odgovornost je veća kada pričamo o javnim glasilima i medijima, nego kada su u pitanju građani", naveo je on.

Kako je objasnio, ova fondacija je radila monitoring uklanjanja sadržaja i došla do podataka da je bio čitav niz tehničkih napada koji su se menjali od novembra do danas, kao i autocenzura i pritisaka na slobodu govora.

Debatu je organizovao nedeljnik Vreme u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: