Merkelova okuplja lidere BiH?

Nemačka kao vodeća evropska sila već od ove jeseni planira aktivniji diplomatski angažman na rešavanju krize u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 16.06.2014.

11:57

Default images

Prvi korak u tom pravcu trebalo bi da bude učinjen 28. avgusta na velikoj konferenciji o Zapadnom Balkanu, pišu "Nezavisne novine".

Na konferenciji, koju organizuje nemačka kancelarka i jedna od najmoćnijih žena u svetu politike Angela Merkel, fokus će biti na BiH i situaciji u drzavi, a u tom kontekstu poziv mogu očekivati vodeće političke ličnosti iz BiH, tvrdi jedan od diplomatskih izvora iz Brisela i Sarejeva na koje se poziva banjalučki dnevnik.

"Nezavisne" su od političkih stranaka pokušale da dobiju zvaničnu potvrdu ove informacije, medjutim niko od sagovornika nije mogao da govori o 28. avgustu, navodeći da još nisu dobili zvanične pozive.

Kao svojevrsni uvod u veliku konferenciju o Zapadnom Balkanu može da se oceni i poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića zvaničnom Berlinu, navodi list i dodaje da to samo potvrdjuje pojačani interes Nemačke za celi region, što će biti naglašeno i na julskom sastanku u Dubrovniku koji Merkelova, barem prema najavama, organizuje sa šefovima država.

I sam tajming velikog avgustovskog skupa čini se da je odabran u tempirano vreme, svega desetak dana pred početak zvanične izborne kampanje u BiH, a kakve će biti poruke Merkelove i u kom pravcu će se kretati najava pojačanog nemačkog angažmana u BiH - može se samo pretpostavljati.

U samom sedištu Evropske unije odredjeni dogadjaji upravo nagoveštavaju takav "nemački scenario", a takav utisak je stekao i ambasador pri bosansko-hercegovačkoj misiji u Briselu Igor Davidović.

"Nakon intenzivnog angažmana Nemačke u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine, stiče se utisak o većoj posvećenosti te zemlje Bosni i Hercegovini", kaže Davidović.

Ono što je, pak, izvesno jeste da nijedan zvaničnik i politički lider BiH ne može da očekuje olakšice i odredjene "političke kredite" u odnosu na vlastite obaveze.

Drugim rečima, navodi list, u diplomatskim krugovima već se "uveliko priča" da će se predstavnici ove evropske sile držati metoda uslovljavanja, koji oni u svojim diplomatskim kontaktima opisuju kao "fer uslovljavanje" i, stoga, neće biti nikakvog odstupanja od ranije postavljenih uslova.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Asim Mujkić kaže da se u situaciji narušenih geopolitičkih odnosa u Evropi (prvenstveno slučaj Ukrajine) može očekivati da se Nemačka značajnije zauzme za "neuralgične tačke", odnosno dalji angažman Berlina na demokratizaciji društva u BiH.

Kako je zaključio, u Evropi uveliko postoji spremnost da se konačno prekine sa potkopavanjem demokratskih praksi i procedura što je, naglasio je, "karakteristika gotovo svih političkih aktera u BiH".

Sagovornik dnevnika iz sedišta Ministarstva spoljnih poslova BiH pojašnjava da su indikativni i stavovi šefa nemačke diplomatije Franka Valtera Štajnmajera koje je izneo prilikom medavnog boravka u Sarajevu.

"Štajnmajer je bez okolišanja jasno naglasio da će Nemačka biti uz BiH i raditi na reformama zajedno s BiH, a sada Merkelova poziva vodeće političke ličnosti. To puno govori. Dakle, očito je da postoji širi politički dogovor u Nemačkoj da se pomogne BiH, ali i celom Balkanu", smatra sagovornik "Nezavisnih".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: