Osuda obaranja ukrajinskog aviona

Predsednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić danas je oštro osudio obaranje ukrajinskog vojnog aviona u Lugansku.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

18:02

Default images

"Oštro osuđujem obaranje aviona Ukrajinske vojske od strane separatista u Lugansku. Upućujem najdublje saučešće porodicama žrtava i narodu Ukrajine koji priželjkuje kraj ovog konflikta. Ovaj drski akt mora uveriti sve strane da je hitno potreban pravi dijalog koji će dati razultat na terenu", navodi se u saopštenju Krivokapića.

"Parlamentarna skupština OEBS-a potvrduje svoju podršku naporima Švajcarske kao predsedavajućeg da olakša ovaj dijalog i očekuje da bude domaćin novih razgovora predstavnika ruske i ukrajinske delegacije u Parlamentarnoj skupštini", kaže se u saopštenju.

"Ja takođe pozdravljam predlog za formiranje zajedničke misije sastavljene od ukrajinskih i ruskih aktivista za ljudska prava što bi pomoglo deeskalaciju situacije u istočnoj Ukrajini", navodi Krivokapić.

On dodaje da civilno društvo može da odigra ključnu ulogu i da ublaži patnju na terenu, pomogne u izgradnji mostova i čak podstakne vlade da deluju.

"Pozivam lidere Rusije i Ukrajine da podrže i olakšaju ovu inicijativu", kazao je Krivokapić.

"Parlamentarna skupština takođe koristi ovu priliku da ponovi poziv da odmah i bezuslovno bude oslobođeno osam posmatrača OEBS-a sa kojima nema kontakta od maja meseca. Njihovo pritvaranje nije ni u čijem interesu a njihov rad na doprinosu deeskalacije krize je u interesu svih", navodi se u saopštenju predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: