Jovanović optužio inspiratore afere

Bivši rektor Megatrenda Mića Jovanović javno predstavio svoj doktorski rad odbranjen krajem 80-ih u okviru Britanskog saveta za nacionalna akademska zvanja.

Izvor: B92

Nedelja, 15.06.2014.

23:04

Default images

Jovanović je izneo tvrdnju da su osporavanja doktorata ministra Nebojše Stefanovića, iz kojih su docnije proistekli i napadi na njega, za cilj zapravo imala "rušenje državnog vrha".

Jovanović je, odgovarajući na brojne optužbe iznete prethodnih dana da nikada nije doktorirao u Velikoj Britaniji, pokazao ukoričeni doktorski rad uzet iz arhive Londonske škole ekonomije i političkih nauka.

Reč je o radu sa temom "Radna motivacija i samoupravljanje", koji na 355 strana sadrži analizu jugoslovenskog samoupravljanja urađenu na osnovu istraživanja koje je obuhvatilo osam hiljada radnika kragujevačke "Zastave" i RTB Bor.

Jovanović je, gostujući na Televiziji Pink, pokazao i potvrdu iz 1991. godine da je odbranio doktorsku disertaciju u januaru 1989. godine. Podsetimo, ranije je tvrdio da je doktorirao 1983.

On je objasnio da je proces pisanja i odbrane tog rada trajao oko šest godina, i rekao da nije ranije reagovao na tvrdnje da nema doktorat branjen u Velikoj Britaniji jer nije mislio da će "haranga" protiv njega otići toliko daleko.

"Nisam očekivao da će to da ode ovoliko daleko. Imam dve godine do penzije i nikoga do sada nije zanimala ova disertacija, niti ona koju sam odbranio na Univerzitetu u Mariboru 1991. na srodnu temu", rekao je Jovanović.

On je dodao da ostaje profesor i vlasnik "Megatrenda", ali da je blizu odluke da ga proda.

Odgovarajući na optužbe o navodnoj hiperprodukciji najviših akademskih zvanja na "Megatrendu", Jovanović je precizirao da je od osnivanja univerziteta na njemu doktoriralo 275 osoba, odnosno desetak godišnje.

Podsećajući da su napadi na njega počeli posle pokušaja da se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović diskredituje osporavanjem autentičnosti doktorskog rada koji je odbranio pred "Megatrendom", Jovanović je rekao da je cela afera isfabrikovana da bi se srušio državni vrh. "Mi smo našim izvorima došli do podataka da je to inicirao bivši rektor Beogradskog univerziteta Dejan Popović", rekao je Jovanović.

"On je dao zadatak Miljani Radivojević da na 'Peščaniku' napravi analizu, a ona je našla još trojicu kolega i cilj je bio čisto političke prirode, a to je rušenje državnog vrha", kazao je Jovanović.

Do prepiske koja, kako tvrdi, potvrđuje tu hipotezu došla je grupa "Anonimus".

Ta neformalna hakerska grupa je danas, naime, u više medijskih redakcija dostavila dopis sa veb-adresama na kojima je moguće pronaći navodnu prepisku između ljudi koji su umešani u ovaj slučaj.

Preciziravši da je formirana četvoročlana komisija koju čine profesori "Megatrenda" sa ciljem da ispita sve navode u vezi sa doktoratom ministra Stefanovića, Jovanović je istakao da je doktorantima davao Stefanovićev rad kao uzor kako se pravi metodološki okvir naučnog istraživanja.

"Ima više od 60 svedoka da je to bila brilijantna odbrana doktorskog rada", rekao je Jovanović.

O doktoratu, ali i izjavama Jovanovića u ovoj emisiji, govorili su gosti Utiska nedelje, što možete pročitati OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: