"Vatikan neće priznati Kosovo"

Vatikan neće menjati stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova, izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar.

Izvor: Beta

Subota, 14.06.2014.

23:31

Default images

"Ne, Sveta stolica ne želi da menja stav", rekao je Hočevar u intervjuu "Politici", odgovarajući na pitanje da li to što će tokom najavljene posete šefa diplomatije Vatikana Beogradu posle 11 godina jedna od tema biti i Kosovo znači da je moguća promena stava Svete stolice o nezavisnosti pokrajine.

"Reč je samo o tome da se što bolje Sveta stolica na licu mesta informiše o svemu, da se u redovnim susretima razmenjuju iskustva i pronadju što bolja rešenja za budućnost", kaže beogradski nadbiskup.

Hočevar je izjavio da bi trebalo da dodje do "jačeg razmišljanja o pitanju Kosova" većinske pravoslavne crkve, države, ali i u dijalogu sa manjinskim zajednicama.

"Upravo zato bi trebalo da dodje do jačeg razmišljanja o tom pitanju većinske pravoslavne crkve, države, ali i dijaloga sa manjinskim zajednicama. Odatle treba izneti sasvim jasnu perspektivu da ukoliko će SPC zajedno sa državom omogućitii taj dijalog sa Svetom stolicom, to će pomoći svima", kazao je Hočevar.

Beogradski nadbiskup je rekao da postoji "veoma mnogo prilika" za posetu pape Franje Srbiji i da će se katolici u Srbiji smatrati robovima dok do toga ne dođe.

"Dok papa ne dođe u Srbiju, naši katolici se smatraju robovima, jer ostali mogu da pozdrave u svojoj zemlji svog poglavara, a katolici ne mogu", izjavio je beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar za dnevni list "Politika" od nedelje.

On je rekao da na Kosovu živi otprilike tri odsto vernika Albanaca koji su katolici.

"Njihov broj nije veliki, ali zbog istorije i svega što je hrišćanstvo dalo albanskom narodu, posebno medju intelektualncima, postoji velika simpatija prema hrišćanstvu. Utoliko više, jer je i Katolička crkva omogućila dijalog medju svim religijama koje su tu prisutne, ali osnažila se i njihova povezanost sa EU", naveo je nadbiskup beogradski.

Prema njegovim rečima, mnogi katolici, nažalost, odlaze sa Kosova i njihov broj se smanjuje zbog neizvesnosti, jer su očekivali da će Katolička crkva imati još veću ulogu.

"Kosovkse strukture, bar zvanično, traže uvek saradnju s Katoličkom crkvom, ali pojava da mnogi Albanci katolici zbog neizvesnosti odlaze se ne zaustavlja", objasnio je Hočevar.

On je dodao da dolazak pape Franje neće biti jedna od tema tokom najavljene posete ministra spoljnih poslova Vatikana Beogradu.

Prema njegovim rečima, do sada je istorija "jako opterećivala" odnose Svete stolice i Srpske pravoslavne crkve, a još uvek nema jačeg i stalnog dijaloga.

"Mi se susrećemo, ali ne razgovaramo puno. Trebalo bi da dođe do jačeg razmišljanja o tom pitanju. Odatle treba izneti sasvim jasnu perspektivu da ukoliko će SPC zajedno sa državom omogućiti dijalog sa Svetom stolicom, to će pomoći svima", kazao je nadbiskup.

Upitan da prokomentariše solidarnost država bivše Jugoslavije tokom katastrofalnih poplava u maju, Hočevar je kazao da je voda "na neki način sakrila granice".

"Ovo je bio poziv i opomena svima nama da ne smemo toliko da gledamo na granice, već da otkrivamo da se svi nalazimo na istoj lađi života", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: