Haos ispred ruske ambasade u Kijevu

Molotovljev koktel bačen je večeras na ambasadu Rusije u Kijevu, gde su se ranije okupili demonstranti koji su razvili ukrajinsku zastavu.

Izvor: B92

Subota, 14.06.2014.

21:45

Default images

Molotovljev koktel izazvao je manji požar na zgradi koji su vatrogasci ubrzo ugasili. Za sada nema izveštaja o povređenima.

Ukrajinski demonstranti su u toku dana pocepali zastavu na ruskoj ambasadi u Kijevu, nakon što su <a href="http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=06&dd=14&nav_category=78&nav_id=861034" class="text-link" target= "_blank">proruske snage oborile ukrajinski avion u kojem je poginulo 49 vojnika</a>.

Ljutita gomila od oko 300 ljudi uzvikivala je "Fašisti", prevrnula nekoliko vozila i gađali su rusku ambasadu jajima dok je desetak gradskih policajaca posmatralo sve to ne mešajući se.

Raša tudej je javila da je sutiacija postala napetija kada su se protestu pridružile na desetina maskiranih pripadnika ultradesničarske grupe „Desni sektor“.

Rusija je osudila ponašanje ukrajinske policije, jer nije preduzela ništa kada su ukrajinski demonstranti polupali prozore i pocepali rusku zastavu na Ambasadi Rusije u Kijevu.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije označilo je izostanak reagovanja policije "ogromnim kršenjem ukrajinskih medjunarodnih obaveza", prenela je agencija AFP.

Rusko ministarstvo zatražilo je od Kijeva da preuzme korake kojim će se obezbediti sigurnost diplomata.

SAD su osudile napad na rusku ambasadu u Kijevu i pozvale ukrajinske vlasti da poštuju Bečku konvenciju po kojoj je obavezno osigurati bezbednost diplomatskih predstavništava.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je nedelju, 15. jun, Danom žalosti zbog pogibije 49 ukrajinskih vojnika iz vojnog transportnog aviona "Il-76", koji su proruske snage oborile kod Luganska.

Danas je objavljeno i da su pripadnici obezbeđenja kabineta ukrajinskog predsednika Petra Porošenka deaktivirali snažnu eksplozivnu napravu koju su pronašli u neposrednoj blizini kabineta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: