TS: Koristili funkcije za kampanju

Transparentnost Srbija je utvrdila da su funkcioneri u martovskim izborima više koristili svoj položaj za promociju partije u odnosu na izbore 2012.

Izvor: B92

Subota, 14.06.2014.

14:46

Default images

Među političkim funkcionerima koji su tokom izborne kampanje koristili funkcije za promociju svoje partije, najviše aktivnosti imali su potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i gradski menadžer Goran Vesić, pokazala je analiza izborne kampanje koju je uradila nevladina organizacija Transparentnost Srbija, prenosi Danas.

Kako je na jučerašnjoj konferenciji za novinare navela saradnica TS Miša Bojović, utvrđeno je da su funkcioneri više koristili svoj položaj za promociju u odnosu na izbore 2012. godine.

Posmatranih 27 državnih funkcionera imalo je u izbornoj kampanji 2014. godine čak 848 odsto veći broj pojavljivanja nego van kampanje, u istom periodu pre godinu dana. Prednjačila je ministarka Zorana Mihajlović sa 32 pojavljivanja, a slede tadašnji sekretar Privremenog organa Beograda Goran Vesić - 32, ministar Vanja Udovičić - 25, tadašnji šef Privremenog organa Siniša Mali - 21, tadašnji prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić - 17, tadašnja ministarka Slavica Đukić Dejanović - 16, kao i bivši ministar Tomislav Jovanović i ministar Aleksandar Vulin sa po 14 pojavljivanja u svojstvu funkcionera.

Stranke koje su učestvovale na parlamentarnim izborima 16. marta prijavile su ukupne troškove veće od dve milijarde dinara, od čega je 942 miliona prijavila SNS, a sve ostale zbirno 640 miliona dinara. DSS, LDP i URS vodili su, kako je navedeno u izveštaju TS, skupe kampanje, koje su ukupno koštale 442 miliona dinara, a ostale su bez poslanika u Skupštini Srbije.

Programski direktor TS Nemanja Nenadić rekao je da ni na ovim izborima nije bilo transparentnosti izvora prihoda, kao i da i dalje postoji veliki procenat rashoda koji nisu pokriveni u podnetim izveštajima stranaka, a ove godine takvih troškova je bilo 448 miliona dinara. On je dodao da za 897,8 miliona dinara rashoda stranke nisu navele izvor u izveštajima koje su podnele, a da za čak 54 odsto prijavljenih troškova (1,11 milijardi dinara) u trenutku nastanka nije postojalo pokriće ni u prilozima, ni u budžetskim dotacijama, ni u kreditima.

"Najveći deo neizmirenih računa ima lista LDP (86 odsto), zatim NDS sa skoro dve trećine, DSS i URS imaju više od 44 odsto neizmirenih računa, a demokrate 30 odsto ", objasnio je Nenadić. Prema njegovim rečima, LDP, URS i DSS mogli bi da budu u velikim finansijskim teškoćama zbog preskupe izborne kampanje, jer su bez prihoda iz republičkog budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: