EU nema jedinstvenu proveru diploma

U EU ne postoje jedinstveni mehanizmi kontrole kvaliteta akademskih titula, već je to prepušteno univerzitetima i zemljama članicama, kažu u sedištu EK.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.06.2014.

10:10

Default images

Ne postoji centralna kontrola, već samo preporuke Evropske komisije u okviru Bolonjskog procesa”, izjavio je za Tanjug Denis Abot, portparol direktorata za obrazovanje i kulturu u EK.

On kaže da su u Komisiji primili k znanju kontroverzu koja se u srpskoj javnosti digla oko kvaliteta diploma i disertacija koje izdaju pojedini privatni univerziteti.

“Od svake članice EU se očekuje da uspostavi nadzorno telo, ali prvenstvenu kontrolnu funkciju imaju sami univerziteti”, kaže Abot i dodaje da je u slučaju sumnje na plagijat to posao i za istražne organe.

Pored nacionalnih organa koja izdaju disertacije i kontrolišu kvalitet, U EU postoji i ENQA, Evropska asocijacija agencija za kontrolu kvaliteta u visokom obrazovanju, čiji su kriterijumi za učlanjenje veoma strogi.

Srbija je članica ove organizacije, a predstavnik ENQA za našu zemlju je profesorka Sofija Pekić koja predaje na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu.

Podsetimo,danas je iz Ministarstva prosvete saopšteno da je pokrenuta inicijativa za utvrđivanje činjenica u vezi navoda o doktoratima rektora Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića, koji je u svojoj biografiji, na sajtu megatrenda, naveo da je doktorirao 1983. u Engleskoj.

Međutim, autori teksta na sajtu Peščanika Marko Milanović, koji je vanredni profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Notingemu i Miljana Radivojević, koja je post-doktorand na Institutu za Arheologiju Univerzitetskog koledža, sunapisali da su pokušali da dođu do doktorske disertacije Jovanovića, ali da u tome nisu uspeli.

Oni su, kako su naveli, pošli od zvanične biografije Jovanovića koja je objavljen na sajtu Megatrend univerziteta i u kojoj se navodi da je prvu doktorsku disertaciju odbranio je na Londonskom univerzitetu 1983. godine (menadžment i industrijski odnosi), a drugu (organizacione nauke) na Univerzitetu u Mariboru, 1991. godine.

Milanović i Radivojević su napisali da im se formulacija da je doktorirao na „Londonskom univerzitetu“ učinila sumnjiva, jer "Univerzitet u Londonu (University of London) naravno postoji, ali se on razlikuje od skoro svih drugih univerziteta po tome što zapravo predstavlja federaciju drugih, manjih univerziteta. Niko, dakle, ne doktorira (niti dobija bilo koju diplomu) na Univerzitetu u Londonu kao takvom, već samo preko nekog od njegovih konstitutivnih koledža ili instituta, a g. Jovanović nije naveo na kom je to koledžu ili institutu doktorirao.“

Takođe su naveli i da doktorat Miće Jovanovića nisu pronašli u centralnim katalozima i bazama podataka za doktorske disertacije u Velikoj Britaniji.

Pre doktorata Jovanovića, postavljeno je i pitanje doktorata ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, za koji se tvrdi da je dobrim delom plagijat. Stefanović je doktorirao upravo na Megatrendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: