Osmeh Angele Merkel govori mnogo

Nemačka kancelarka Angela Merkel je današnjim gestovima pokazala da uvažava ono što je u prethodnom periodu urađeno u Srbiji, smatra Ivo Visković.

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2014.

18:58

Default images

Podsetimo, premijer Vučić nalazi se u poseti Berlinu, a danas je razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Nizom i formalnih poteza, a i izjavom, nemačka kancelarka je pokazala da je blagonaklona prema Srbiji. Imao sam četiri godine prilike da analiziram njeno ponašanje, i ona se retko smeje", rekao je Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Berlinu, dodajući da se danas moglo videti da je Merkelova više puta bila nasmejana.

Ja nisam član kluba obožavalaca Aleksandra Vučića, ali mislim da je to njegov uspeh, ali ne samo njegov, već i gospodina Dačića, koji je imao izuzetan prodor i koji je odstranio sumnje Nemačke koje je imala oko pregovora sa Prištinom, rekao je Visković gostujući u vestima TV B92. Kako je naveo, interes Nemačke je da se cela situacija sredi i stabilizuje na duži period, da se stvori stabilnost na celom Balkanu.

Na pitanje da li su odnosi Beograda i Prištine bili dominantna tema današnjeg sastanka, rekao je da je to bila tema u političkom delu, ali da je "dosta indikativno" da je kancelarka u obraćanju medijima akcenat stavila na privrednu stranu, dakle na onaj deo gde nije moglo možda da bude nekih škakljivih pitanja novinara... Stavila je akcenat na ono što je bitno za Srbiju, na privredu, da dođu investicije, rekao je on.

Sada je jasno zašto je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković bio tamo, rekao je Visković, dodajući da je, zbog privredne saradnje, "neophodno da se napravi pravna transparentnost." "Ne može ni kancelarka, niti bilo ko bez toga narediti nekoj firmi da investira u Srbiju bez toga".

Visković smatra da će današnje poruke Angele Merkel uticati na nemačke investitore, koji će se sutra sastati sa srpskom delegacijom. Kako je rekao, privrednici uvek osluškuju signale iz političkog vrha.

Visković je dodao da i takvi potezi vlasti, kao što je na primer stavljanje Srbije na spisak sigurnih zemalja što se pitanja azilanata tiče, predstavljaju dobar signal za privrednike.

On je dodao da će u sutrašnjem odboru privrednika biti i najreprezentativniji privrednici, koji su veoma važni za privrednu saradnju sa Srbijom, ali da će biti i predstavnika malih i srednjih preduzeća, koji čine kostur nemačke privrede, a koji nama mogu biti najznačajniji za saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: