"Nemačka ima konkretna očekivanja"

Aleksandar Vučić poručio da će se Srbija odgovorno ponašati i dati sve od sebe da bude pouzdan partner Nemačkoj. Merkelova: Konkretna očekivanja od Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 11.06.2014.

12:52

Default images

"Nadam se da će građani Srbije moći u budućnosti da se osećaju ponosno i ovde i svuda u svetu, kao što se ja osećam danas ovde u Berlinu, i delegacija", rekao je premijer Srbije u Berlinu na konferenciji za novinare.

Vučić je precizirao da je sa Merkelovom razgovarao o mnogim važnim regionalnim pitanjima i podvukao da Srbija želi još veće prisustvo Nemačke na Balkanu i u Srbiji.

"Naravno, želimo i što više nemačkih firmi kod nas", rekao je premijer Srbije i dodao da je na Srbiji da ubrzano radi na reformama, donošenju potrebnih zakona.."Srbija će biti simbol stabilnosti", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i naglasio da Nemačka ne treba da očekuje nikakve probleme od Srbije i da će sa svima u regionu imati dobre, komšijske odnose.

"Nemačka je najveća i najvažnija zemlja i za nas i u celoj EU", ocenio je Vučić i dodao da je Srbija mala zemlja da bi bila partner, ali da želi da bude saveznik Nemačke.

Govoreći o stanju medija u Srbiji, premijer je rekao: "Naša želja je da garantuejmo punu i apsolutnu slobodu medija i želimo, naravno, da se svi mediji privatizuju, a to nailazi na prepreke kod manjinskih zajednica zbog regionalnih programa".
Beta, AP
Vučić je, odgovarajući na dva pitanja novinara o slobodi medija u Srbiji, konstatovao da na tom polju postoje izvesni problemi i da je vlada u Beogradu otvorena za primedbe, ali da su primedbe koje su prethodnih dana iznošene netačne. Vučić je ispravio novinarku nemačke novinske agencije DPA, koja je postavljajući pitanje konstatovala da je većina medija u Srbiji u državnom vlasništvu, objasnivši da je situacija upravo suprotna i da je ogromna većina medija u Srbiji u privatnom vlasništvu.

On je, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, izjavio da budućnost projekta "Južni tok" ne zavisi od Srbije, već od dogovora Rusije i EU. Vučić je na pitanje da li Srbija želi da nastavi gradnju gasovoda "Južni tok", odgovorio konstatacijom da će se u budućnosti tek videti da li će to biti realni projekat ili neće."To ne zavisi od nas, već od dogovora Rusije i EU. Mi imamo dogovor i potpisan predugovor. 'Gasprom' je većinski vlasnik NIS-a, te se Srbija nalazi u specifičnoj poziciji. Mi ćemo gledati da zaštitimo srpske interese, ali to zavisi i od interesa Evrope. Ne možete preskakati zemlje EU da biste došli do Srbije", objasnio je Vučić.

Srpski premijer se takođe zahvalio nemačkoj kancelarki na pomoći koja nam je pružena posle katastrofalnih poplava.

"Dobro je što ste tu", poručila je Merkelova i dodala da ju je premijer Srbije obavestio o ambicioznoj agendi reformi koje predstoje pre svega u pogledu borbe protiv korupcije i transparentnosti zakonodavstva.

"To će biti fokus srpske vlade. A saradnja Nemačke će zavisiti od transparentnosti i toga koliko će situacija u pravnom pogledu biti stabilna. Na tome se već dosta radi ", rekla je ona. "Sa nemačke strane sam stavila do znanja da pojačano angažovanje nemačke privrede zavisi od toga koliko je transparentno i dobro zakonodavstvo. Nemačko Društvo za međunarodnu saradnju GiZ je dobar partner Srbiji u tim pitanjima", poručila je Merkelova.
Tanjug-AP
Nemačka kancelarka rekla je da Nemačka ima konkretna očekivanja od Srbije u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom, koja se tiču pravne države, pitanja Kosova i privrednog usaglašavanja.

Srbija u pristupnim pregovorima s Evropskom unijom mora da ide istim koracima kao i druge države, rekla je Merkeoval na pitanje o slobodi medija u Srbiji.

Merkelova je ukazala da su odnosi dve zemlje dobri, da u Nemačkoj živi oko 400.000 Srba i da je Nemačka jedan od najvažnijih trgovinskih partnera Srbije, tako da je i ekonomska saradnja bila važna tema susreta.

Merkelova je ocenila i da je ostvaren značajan napredak u odnosu sa Prištinom, što je rezultiralo početkom pregovora o pristupanju u EU.

"Sada otvaramo prva poglavlja i na tome ćemo zajednički raditi", poručila je Merkelova.

Merkelova je rekla i da će privredna saradnja Nemačke sa Srbijom zavisiti od transparentnosti i stabilnosti u Srbiji.

Merkelova je na konferenciji za novinare s premijerom Aleksandrom Vučićem u Berlinu izrazila uverenje da se u Srbiji radi na tom planu.

Ona je najavila da će premijeri i ministri svih zemalja Zapadnog Balkana biti pozvani na skup 28. juna. Smisao je, kako je dodala, da svake godine druga članica EU organizuje ovu konferenciju. Posle Nemačke, to će biti Austrija, dodala je ona.

Takođe je istakla da će Nemačka nastaviti da pruža pomoć srpskom narodu pogođenom katastrofalnim poplavama.
Beta-AP
Konferenciji za štampu u sedištu nemačke kancelarke prisustvovao je veliki broj nemačkih novinara.

Srpskog premijera Merkelova je dočekala uz najviše vojne i države počasti, intoniranje himni dve države i uz pozdrav zastavama, prenosi Tanjug.

Radnom ručku prisustvovali su, pored premijera, ministar pravde Nikola Selaković, a sa nemačke strane savetnik za spoljne poslove nemačke kancelarke Kristof Hojzgen, savetnik za ekonomiju Lars-Hendrik Reler, savetnik za pitanja EU Nikolaus Majer-Landrut, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Markus Ederer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Berlinu i sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom o prilikama u regionu, pregovorima Beograda i Prištine, situaciji u Ukrajini i nemačkoj podršci Srbiji tokom nedavnih poplava.
Beta, AP
Premijer Srbije je naglasio da politička stabilnost karakteriše region i da problema u saradnji između susednih zemalja nema. Vučić je obavestio nemačkog ministra o setu zakona koje Srbija priprema, kao i o ekonomskim reformama i novim merama, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Štajnmajer je istakao da poštuje važne i hrabre korake koje je predsednik srpske vlade preduzeo kada je u pitanju odnos sa Prištinom i naglasio da je to dovelo do stabilnosti u regionu.

Vučić se, takođe, zahvalio na podršci i pomoći koju je nemačka vlada uputila Srbiji za vreme poplava.

Kako je planirano, premijer bi tokom dana trebalo da se sastane i sa bivšim ministrom inostranih poslova Nemačke Gvidom Vesterveleom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

379 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: