Ustav ne da Haradinaju fotelju?

Predsedništvo DPK Hašima Tačija saopštilo je da je kosovski Ustav jasan i da mandat za formiranje Vlade pripada toj partiji jer je ona pobedila na izborima.

Izvor: Beta

Utorak, 10.06.2014.

19:23

Default images

"U vezi sa današnjim izjavama nekih političkih partija o formiranju buduće koalicione vladavine, Demokratska partija Kosova (DPK) ocenjuje da Ustav Kosova vrlo jasno određuje da mandat za formiranje Vlade pripada pobedniku na izborima, u ovom slučaju DPK", navodi se u saopštenju sa redovne sednice Predsedništva stranke.

U saopštenju se ističe da mandat za formiranje Vlada proizilazi iz volje građana Kosova koji su DPK dali poverenje da nastavi sa rukovođenjem Vladom i da ostvari novu misiju u funkciji ekonomskog razvoja i staranja novih radnih mesta.

"Mi pozivamo sve da se uzdrže od pokušaja gaženja demokratske volje građana Kosova koji su svojim suverenim glasom jasno izrazili političku i građansku volju za četiri naredne godine", navodi se u saopštenju.

Na kraju, DPK poziva sve građane Kosova da imaju puno poverenje u nadležne organe i u zakonske i ustavne procese.

I potpredsednik DPK i redovni profesor Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Prištini Arsim Bajrami kazao je kako je Ustav jasan kada se radi o mandataru za formiranje Vlade Kosova.

"U članu 95 Ustava se jasno kaže da mandat za formiranje vlade mogu dobiti partija ili predizborna koalicija koja je osvojila najveći broj glasova", kazao je Bajrami u emisiji RTK.

Bajrami pojašnjava da postizborne koalicije nemaju pravo da daju mandatara za izbor premijera Kosova i dodaje da ukoliko i u drugom pokušaju, sa drugim mandatarom, partija ili koalicija koja je dobila najveći broj glasova ne uspe da formira vladu, predsednik Kosova je dužan da u roku od 40 dana raspiše vanredne parlamentarne izbore.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative za Kosovo uz podršku pokreta Samoopredeljenje dogovorili su se danas da za premijera kandiduju lidera AZBK Ramuša Haradinaja kako bi sprečili da na tu funkciju po treći put dođe lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači, čija je partija osvojila najviše glasova.

Iz Ustavnog suda i kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjage takođe su izneli primedbe na tu odluku, ocenjujući da nije u skladu sa Ustavom, piše portal "Gazetatribuna".

Oni su izneli uverenje da na Kosovu treba ponoviti izbore, jer uloga mandatara treba da pripadne, kako smatraju, Hašimu Tačiju, čija je stranka osvojila najviše glasova na izborima.

"Ustav je jasan, pravo na mandat za formiranje vlade dobija partija koja je prva po rezultatima, u konkretnom slučaju DPK, koja ima pravo da dva puta, sa različitim mandatarima proba da formira Vladu Kosova", piše prištinski portal.

Ukoliko i drugi put DPK ne uspe da formira vladu, predsednica je dužna da proglasi nove vanredne izbore.

Predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani je u tumačenju Ustava, koje prenosi portal, naveo da mandat za formiranje vlade može dobiti samo koalicija koja je formirana pre izbora i koja je dobila većinu glasova na izborima.

Međutim, neki nezavisni stručnjaci ustavnog prava sa Kosova smatraju da danas formirana koalicija treba odmah da dobije mandat za formiranje vlade.

"Sporazum između DSK, ABK i Inicijative za Kosovo uz podrsku Samoopredelenja je apsolutno ustavan", rekao je u emisiji TV Kohavizon poznati kosovski advokat Azem Vlasi.

Stručnjak za ustavna pitanja, profesor Riza Smaka, smatra da sporazum DSK, ABK i Nisme nije u suprotnosti sa Ustavom.

"On je u skladu sa ustavom i sa članom 95 ustava, i to je moguće", ističe Smaka za radio Slobodnu Evropu.

Lider ABK Ramuš Haradinaj, koji bi po dogovoru tri stranke trebalo da bude novi premijer, rekao je za TV Klan Kosova da je ovaj sporazum legitiman i ustavan.

Prema rečima lider DSK Ise Mustafe, kosovska presednica Kosova može da da mandat za sastav vlade i Tačiju, ali da je "potpisanim sporazumom tri politicka subjekta, uz podrsku Samoopredelenja, jasno svima da većinu u skupštinu Kosova čine ti politički subjekti".

"Ustav kaže da ako Tači ne moze da formira vladu, onda posle 15 dana mandat se daje drugom po redu i on formira vladu. Ali obzirom da sa danas potpisanim sporazumom mi imamo apsolutno većinu u skupstinu, onda je kristalno jasno kome pripada mandat za formiranje vlade", rekao je Mustafa prištinskim medijima.

Kabinet kosovske predsednice Atifete Jahjaga je saopštio da se čekaju zvanični rezultati izbori da bi se potom krenulo u dalje aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: