OEBS: Poruka vlastima ostaje ista

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović ponovila je u razgovoru za list “Danas“ da njena poruka Vladi Srbije ostaje ista.

Izvor: Beta

Utorak, 10.06.2014.

23:17

Default images

"Aktivnosti" u vezi sa situacijom u medijima treba da budu istražene, a oni koji stoje iza toga moraju da snose odgovornost, poručila je Mijatovićeva.

"Osim toga, ne smeju se hapsiti ljudi zbog onoga što su pisali. Uloga i dužnost Vlade je da štiti i neguje slobodu izražavanja bilo na internetu ili van njega, što je i njena ustavna obaveza, a na institucijama da istraže", rekla je Dunja Mijatović za “Danas“.

Ona je to izjavila povodom optužbi premijera Srbije Aleksandra Vučića da tvrdnjama o cenzuri srpskih medija OEBS i pojedini ambasadori u Beogradu vrše pritisak na medije u Srbiji da napadaju njega i njegovu porodicu.

Prema rečima Dunje Mijatović, njena kancelarija će nastaviti da prati ta dešavanja i spremna je da u tom pitanju pomogne Srbiji na svaki način.

"Ovih dana ima novih slučajeva koji se odnose na stanje slobode medija u Srbiji. Prošlog četvrtka je novinar RTV Mladenovac Dragan Nikolić pozvan na informativni razgovor zbog napisa na Fejsbuku u kojem je navodno vređao i štetio ugledu i dostojanstvu javnih ličnosti. Ispitivanje novinara zbog njihovog pisanja kao i pretnje tužbama nisu prihvatljivi. Taj slučaj, zajedno sa drugim primerima na koje sam ukazivala u svojim nedavnim izjavama, ukazuje na zabrinjavajuću situaciju u vezi sa slobodom medija", rekla je ona.

Ona je podsetila da je još u decembru izdala saopštenje u kojem je izrazila zabrinutost zbog napada na nekoliko informativnih veb stranica i nezakonitog uklanjanja istraživačkih članaka sa nekih internet medija.

"Taj trend je nažalost nastavljen sa novim elementom - pojedincima uhapšenim zbog onoga što su napisali na svojim blogovima ili u komentarima vesti na internetu. To je bio povod za moje saopštenje za medije od 27. maja, kojim sam želela da skrenem pažnju Vladi na ovu pojavu. Brojne druge institucije koje se bave nadgledanjem medijskih sloboda su takođe javno govorile o tom incidentu. Takav uznemiravajući razvoj nastavljen je napadom i blokiranjem veb-stranice Peščanika", rekla je Mijatović.

Komisija dobar primer saradnje

Prema njenim rečima, ne smemo zaboraviti da već duže vremena postoji odlična saradnja njene kancelarije sa Vladom Srbije, a da je jedan od najboljih primera komisija za istraživanje ubistva novinara koja je osnovana nakon njenog sastanka sa gospodinom Vučićem prošle godine koji je tada bio prvi potpredsednik Vlade.

“Moja kancelarija je nastavila i finansijsku i političku podršku ovoj komisiji koja pokazuje odlične rezultate na koje ja stalno ukazujem. Zajedno smo takođe i radili na kampanji za borbu protiv nekažnjivosti zločina počinjenim nad novinarima. Takođe moja kancelarija je u bliskoj suradnji sa Ministarstvom kulture oko nacrta novih medijskih zakona kako bismo osigurali najbolja rešenja. Međutim dobra saradnja ne znači da neću ukazivati na sva potencijalna kršenja medijskih sloboda, u Srbiji ili u bilo kojoj drugoj državi članici OEBS-a“, zaključuje Dunja Mijatović.

“Danas“ podseća da je nakon saopštenja Dunje Mijatović 27. maja u kojem kritikuje vlasti u Srbiji zbog cenzure u medijima, premijer Aleksandar Vučić reagovao je tako što je zatražio izvinjenje ili dokaze za takve tvrdnje.

Međutim, nakon toga su Mijatovićeva i Vučić razgovarali, posle čega je saopšteno da je Vlada Srbije uverila OEBS da će se pozabaviti pitanjem cenzure. Pre dva dana, ipak, premijer Srbije izjavio je da i dalje čeka izvinjenje OEBS-a i “da će ga dočekati“, iznoseći tvrdnje da se vodi medijska kampanja protiv njega u koju su uključeni i predstavnici međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: