"Rasprava o Stefanoviću politička"

Rasprava u skupštinskom Odboru za obrazovanje o navodnom plagijatu doktorata ministra Nebojše Stefanovića imala je izrazito politički karakter, rekao je Belić.

Izvor: B92

Utorak, 10.06.2014.

16:40

Default images

"Rasprava je bila politički motivisana", rekao je državni sekretar Ministarstva prosvete Aleksandar Belić i istakao da će do kraja godine biti u upotrebi centralini repozitorijum doktorskih teza.

"Ići ćemo za većom javnošću u radu, kroz javne repozitorijume doktroskih disertacija, online dostupne, koje već postoje na mnogim univezitetima", rekao je prof. Belić na sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije.

On je ponovio stav da se Ministarstvo prosvete ne bavi pojedinačnim slučajevima, već da je navodni plagijat Stefanovića u nadležnosti Univerziteta Megatrend, na čijem je fakultetu ministar unutrašnjih poslova odbranio doktorat.

Osim univerziteta, jedna od ustanova koja poseduje zbirku domaćih i stranih doktorskih disertacija, u pisanom i elektronskom obliku, je Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković".

Biblioteka, međutim, od 90-tih godina prošlog veka redovno prima samo disertacije sa Univerziteta u Beogradu, a od maja 2012. uspostavljen je i digitalni repozitorijum doktorskih disertacija odbranjenih na beogradskom Univerzitetu, objavljeno je na sajtu Biblioteke.

Prošlonedeljna sednica Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo trajala je tri i po sata a obeležila ju je zustra rasprava vlasti i opozicije, u kojoj su pripadnici SNS-a ocenili da je afera o navodnom plagijatu doktorata Stefanovića zapravo politički udar na ministra i Vladu Srbije.

Senat Megatrenda obrazovao je prošle nedelje komisiju za ocenu osnovanosti pokretanja postupka poništavanja Stefanovićeve diplome, nakon tvrdnji u javnosti da je njegova doktorska disertacija, odbranjena 27. juna 2013. godine na Fakultetu za poslovne studije - plagijat.

Velika muka ministarstva zbog ograničenog zapošljavanja

Državni sekretar Ministarstva prosvete rekao je da u tom ministarstvu imaju "velike muke" sa sprovođenjema zakona o ograničenju zapošljavanja u javnom sektoru.

Za ceo sektor obrazovanja i sistem od oko 120.000 ljudi, Ministarstvo finansija nam je razrezalo kvotu od 155 mesta za zapošljavanje, rekao je Aleksandar Belić, koji smatra da je takvo rešenje neodrživo.

"U prethodnom periodu samo u penziju je otišlo oko 1.000 ljudi", rekao je državni sekretar i najavio da će u Ministarstvu prosvete morati da se bore za prevazilaženje te situacije.

Govoreći o posledicama nedavnih poplava, prof. Belić je na sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta u Beogradu, istakao da su objekti univerziteta i naučnih instituta u priličnoj meri očuvani.

Štetu je pretrpelo nekoliko objekata studentskog standarda, poput doma u Svilajncu i Instituta za povrtarstvo u Smederevskoj Palanci, gde su poplavljena ogledna dobra sa zasadom, naveo je Belić, ocenivši da su univerziteti, studenti, profesori, naučne ustanove, bili solidarni sa ugroženim gradjanima.

Belić je najavio da od jeseni počinje drugi krug akreditacije naučno-istraživačkih organizacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: