Ostavka Vlade ako ne opovrgne

Predsednik NS Zoran Živković kaže da će Vlada, ako ne opovrgne optužbe da je njen ministar plagirao doktorski rad, biti "zrela za ostavku i rekonstrukciju".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.06.2014.

12:13

Default images

"Nijedna vlada u bliskoj političkoj istoriji nije otpočela mandat sa ovakvim aferama i to nije dobro ni za sanaciju štete od poplava, ni za evropski kurs, ni položaj Srba na KiM, to nije dobro ni za šta", izjavio je Živković novinarima u parlamentu.

Predsednik Nove stranke je najavio da on i njegov stranački kolega Vladimir Pavićević neće danas prisustvovati skupštinskoj raspravi o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o putnim ispravama koji će, kako je najavljeno, obrazlagati ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, čime će, kako je objasnio, pokazati svoj odnos prema pitanju njegove doktorske disertacije.

"Stvarnost je pokazala da smo jureći zeca isterali celu menažeriju. Iz cele Srbije dolaze primeri visokih članova SNS i drugih stranaka koji su prisustvo u vlasti iskoristili da podignu svoju akademsku vrednost, ali ne na akademski način, već na način koji je kriminal", rekao je Živković.

On je rekao da očekuje da se oglasi Nacionalni savet za visoko obrazovanje, koji ima Komisiju za akreditaciju i kontrolu kvaliteta visokog obrazovanja, da stav o doktoratu ministra Stefanovića zauzme Konferencija univerziteta, kao i da Ministarstvo prosvete uputi inspektora na "Megatrend" kako bi ispitao sve činjenice.

"Nova stranka će nastaviti da radi na otkrivanju falsifikata i prevara nove vlasti. Naša pozicija u parlamentu je takva da je to naša obaveza prema građanima i mi nećemo odustati, bez obzira na pretnje i omalovažavanja", rekao je Živković.

Rističević: Koje su kompetencije Živkovića?

S druge strane, poslanik SNS Marjan Rističević ocenio je da je poslanik i lider Nove stranke uvredio parlament baveći se doktoratom ministra unutrašnjih poslova.

Rističević je novinarima rekao da je protestovao kod predsednice Skupštine Srbije zbog napada Živkovića na ministra Stefanovića, jer, kako je obrazložio, parlament "nije SANU ili univerzitet da bi se u njemu ispitivalo nečije zvanje i znanje". Rističević je optužio Živkovića za učešće u brojnim aferama, kao što su "Sartid", "Beopetrol" i prodaja zgrade u kojoj se danas nalazi tržni centar Ušće, ali i doveo u pitanje njegove kompetencije.

"Takva osoba je poslednja koja sebi može da da za pravo da se bavi nečijim zvanjem i vrši politički pritisak", rekao je Rističević, i dodao da Živković u vreme kada je bio savezni ministar policije a potom i premijer Srbije nije imao ni izbliza kompetencije kakve ima Stefanović.

Prema njegovim rečima, ne može nesvršeni student ekonomskog fakulteta da preispituje bilo čije znanje ili zvanje. "Uostalom, ako je Živković taj koji prosuđuje da li je neka diploma validna, onda nam ne trebaju ni SANU ni univerzitet", kazao je Rističević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: