Izbori na KiM: Završeno glasanje

Na Kosovu i Metohiji završeni su vanredni parlamentarni izbori, a u 19 sati zatvorena su sva biračka mesta, javljaju prištinski mediji.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 08.06.2014.

07:00

Default images

Centralna izborna komisija u Prištini saopštila je da je na prevremenim parlamentarnim izborima odziv na nivou Kosova bio 43,50 odsto.

Na prevremenim parlamentarnim izborima glasalo se za 120 kandidata za poslanike. Oko 20 sati očekuje se koneferencija za medije CIK-a gde će biti objavljeno koliki je procenat izlaska građana na izbore.

Kako je objavio CIK, do 15 sati u opštinama sa većinskim srpskim stanovnistvom je izašlo: u Klokotu 29,22 odsto, Gračanici 26,75 odsto, Novom Brdu 24,21 odsto, Partešu 26,72 odsto, Ranilugu 28,20 i Štrpcu 26,20 odsto .

Kako je CIK jutros saopštio, u 7h su otvorena sva glasačka mesta. Izbori se odvijaju uz pojačane mere bezbednosti.

U Kosovskoj Mitrovici do 15h na vanredne parlamentarne izbore na Kosovu izašlo je 3.100 gradjana od ukupno 26.832 birača koliko se nalazi na biračkom spisku u ovom gradu.

Član Centralne izborne komisije na Kosovu Nenad Rikalo izjavio je danas u Zvečanu da je nekim gradjanima na Kosovu bilo onemogućeno da na vanrednim parlamentarnim izborima glasaju sa srpskim ličnim dokumentima.

Samo 30 minuta pre zatvaranja birackih mesta na tri biracka mesta u opštini Srbica u selima Sipol, Acarevo i Kopilic predstavnici jedne stranke počeli su da pune glasačke kutije, javlaju sa lica mesta posmatraci organizacije Demokratija na delu i tužilastvo Kosova. Kako javlja TV Klan Kosova, na licu mesta u mestima gde je počelo punjenje kutija nalaze se tužioci i policija Kosova.

Koordinatorka tužioca Kosova za izbore Laura Pula je na konferenciji za medije rekla da je do sada uhapšeno osam osoba i da je policiji prijavljeno sedam slučajeva zloupotrebe na izborima.

Izborni materijal na sever Kosova rano jutros dopremlili su predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih pripadnika policije Euleksa.

Pravo da bira 120 poslanika kosovskog parlamenta ima 1.782.454 birača, što je za oko 40.000 građana više nego što Kosovo ima stanovnika prema popisu koji je obavljen 2011. godine.

Do 11h je izlaznost bila manja nego 2013, saopštio član CIK-a Kosova Nenad Rikalo.

Prema zavnicnicima Koalicije nevladniih organizacija "Demokratija na delu", u popodnevnim satima primećeno je porodično glasanje i vozila kandidata za poslanike pored glasačkih mesta.

Takođe "Demokratija na delu" je na konferenciji za novinare preko zvanicnika ove organizacije Dritona Selmanaja upozorila da je primećen propagandni materjal Demokratske partije Kosova Hašima Tačija pored glasackih mesta.

Vezano s tim Selmanaj je rekao da su tužilastvo i policija Kosova odmah preduzeli mere i uhapsili nekoliko osoba.

Kako javlja TV Klan Kosova, u 19.30 se očekuje da institut "Gani Bobi" objavi egzit pol odnosno rezultate sa terena dobijene od strane ljudih koji su glasali za politicke subjekte i kandidate za poslanike, dok će CIK oko ponoći objaviti preliminarne rezultate.

Izborni materijal na sever Kosova rano jutros dopremlili su predstavnici OEBS-a uz pratnju specijalnih pripadnika policije Euleksa.

Pravo da bira 120 poslanika kosovskog parlamenta ima 1.782.454 birača, što je za oko 40.000 građana više nego što Kosovo ima stanovnika prema popisu koji je obavljen 2011. godine.

"Da dođe do jedinstva juga i severa među Srbima"

Tanjug
Šef Vladine Kancelarije za odnose sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je za RTS da očekuje da Srbi izađu masovno i osvoje što više mesta u kosovskom parlamentu. Kako je rekao, očekuje mirne izbore.

U jednom delu kosovskih vlasti, ekstremnom delu, postojala je namera da se Srbi ometu da izađu, prava reakcija na te ekstremne delove je da Srbi izađu na izbore, rekao je on.

Mislim da će Srbi izaći, da će biti ozbiljan deo u parlamentu, od toga zavisi i njihova budućnost, dodao je Mihajlović.

On je dodao da je problem ne samo u poslednjih 15, 30 već u poslednjih 100 godina nejedinstovo Srba na kosovskoj političkoj sceni. Nadam se da će sada to jedinstvo juga i severa da bude dominantno, da Srbi imaju ozbiljnu snagu, kaže on.

To nije nikakvo pristajanje na kosovsku državu, dodaje, to je još jedna poluga kojom se Srbi bore za opstanak, uz pomoć Srbije.

Alternativu smo videli poslednjih godina – ne postojati u političkom životu, sve mogućnosti koje imate ispuštate iz ruku, međunarodna zajednica vas ne poznaje, oslonjeni ste samo na Srbiju, dodaje on.

On je dodao da će srpski poslanici biti autentični predstavnici Srba koji će se boriti za interese Srba u službi opstanka, u interesu države Srbije.

Čini mi se da u ovakvom odnosu snaga na kosovskoj političkoj sceni, bez Srba ne može da se formira vlast, zaključio je on.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić je ocenio da bi najgora opcija bila da srpska zajednica glasa podeljeno.

Gostujući nedavno na B92, a na konstataciju da ovoga puta glasački listići neće biti statusno neutralni, Đurić je rekao da za Srbe logo na listiću nije obeležje države i da će građani imati priliku da to precrtaju.

Na parlamentarnim izborima na Kosovu od trideset političkih subjekta koji će učestvovati u izborima nalazi se i pet srpskih među kojima je i Srpska lista koja je dobila podršku Vlade Srbije.

Političke partije da bi imale poslanike u Skupštini Kosova treba da pređu cenzus od pet odsto dok je za koalicije cenzus sedam odsto od broja izašlih birača.

Manjinske zajednice imaju 20 zagarantovanih mesta od kojih 10 pripada Srbima, a ostalih deset ostalim nacionalnim zajednicama na Kosovu. Izborni proces na severu Kosova, na zahtev Centralne izborne komisije podržava Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju.

Kako je Tanjugu rekao srpski član CIK Nenad Rikalo na vanrednim parlamentarnim izborima prilikom glasanja glasači mogu koristiti sva važeća dokumenta.

Rikalo je precizirao da to znači da birači na današnjim izborima mogu koristiti i srpska lična dokumenta, ako su upisani u birački spisak.

Najavljene su oštre mere protiv onih koji budu zloupotrebili pravo glasa, pa je određeno više od 100 tužilaca koji će zajedno sa policijskim istražiteljima sarađivati u borbi protiv krivičnog dela zloupotrebe glasanja.

Vanredne parlamentarne izbore na Kosovu prati preko 2.000 domaćih i stranih posmatrača među kojima su i posmatrači iz EU.

Bezbednost tokom održavanja parlamentarnih izbora osiguravaće Kosovska i Euleks policija i vojnici Kfora kao treća instanca reagovanja. Kosovska policija kao prva instance reagovanja, biće prisutna ispred biračkih i drugih ključnih oblasti uz, vidljivu podršku Euleksa i Kfora.

Kako teku izbori na Kosovu

Ispred birališta pojaèane mere bezbednosti (Foto: Tanjug)
Ambasadorka SAD na Kosovu Trejsi En Džejkobson pohvalila je večeras gradjane Kosova zbog uspeha parlamentarnih izbora i pozvala one koji će brojiti glasove da budu odgovorni i pažljivo rade svoj posao. Američka ambasadorka je posle posete glasačkom mestu u Osnovnoj školi "Hamdi Beriša" u Mališevu rekla da je obišla više delova Kosova i da je sve bilo mirno.

Šef posmtaračke misije Evropske unije na Kosovu Roberto Gualtieri ocenio danas da se glasanje na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu odvija bez problema. "Drago nam je da vidimo da današnji izbori protiču lagano. Mi smatramo da su ovi izbori veoma važni za demokratiju i nadamo se da će se današsnji izborni dan nastaviti kao i do sada"”, rekao je Gualtieri nakon obilaska biračkog centra u OŠ “Vuk Karadžić” u Zvečanu.

Nosilac "Srpske liste" na kosovskim izborima, Branimir Stojanović kazao je danas da su parlamentarni izbori u pokrajini važni za Srbe i da zato očekuje njihovu veću izlaznost u popodnevnim časovima. Stojanović je novinarima u Gračanici rekao da je potrebno da se promeni izlaznost birača, koja je u prepodnevnim časovima bila mala.

Šef Kancelarije za zajednice pri kabinetu premijera Kosova Srđan Popović, rekao je danas u Gračanici da su izbori na Kosovu od istorijskog značaja za Srbe i da će odziv srpskih birača biti pokazatelj koliko žele da ostanu i opstanu na Kosovu.

Popović, koji je i kandidat za poslanika na izbornoj Srpskoj listi, kazao je da veruje da će do kraja dana na birališta izaći veliki broj birača, pre svega zato što će prepoznati važnost izbora, i krajnji cilj, a to je borba za prava i nacionalne interese Srba.

Koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Ljubomir Marić pozvao je građane na Kosovu i Metohiji da, povodom vanrednih parlamentarnih izbora koji se danas održavaju u pokrajini, u što većem broju podrže politiku Vlade Srbije.

"Želim da ovim putem uputim poziv svim građanima na Kosovu i Metohiji da danas u što većem broju podrže politiku Vlade Republike Srbije omoguće osvajanje što većeg broja poslaničkh pokrajinskih mandata kako bismo sproveli politiku Vlade i na taj način došli u poziciju da se vise nikad ne odlučuje negde tamo gde se donose odluke, bez nas samih” ", rekao je Marić na konferenciji za novinare.

Centralna izborna komisija Kosova saopštila je danas da je do 11 sati izlaznost na severu Kosova bila 4,72 odsto.

Predsednica CIK-a, Valjdeta Daka je saopštila da su u sedam časova na celoj teritoriji Kosova otvorena sva glasačka mesta i pozvala građane Kosova da izađu i da glasaju.

Lider pokreta Samoopredelenje Albin Kurti je posle glasanja izjavio da su danšnji izbori značajni za demokraciju i izuzetno značajni za proces državnosti Kosova.

On je rekao da će građani svojim glasom danas odlučiti o sudbini politike i države Kosovo.

I lider Alijanse novo Kosovo Bedžet Pacoli pozvao je građane Kosova da izađu u što većem broju i glasaju za najbolje.

Građani Mitrovice koji izašli da glasaju na izborima i kandidati za poslanike ovog grada ocenili da su ovi izbori značajni i da mogu doprineti srpskoj zajednici.

Specijalni izaslanik Evropske unije i šef kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je danas da je srećan zbog dosadašnjeg toka izbora na Kosovu.

Žbogar je posetio glasački centar u Hali sportova "1. oktobar" u Prištini gde je rekao da nije video nikakav problem oko organizacije izbora i izrazio nadu da takvih problema neće biti ni u daljem toku glasanja.

Žbogar je pozvao građane Kosova da u što većem broju izađu na glasanje.

Šef posmtaračke misije Evropske unije na Kosovu Roberto Gualtieri ocenio danas da se glasanje odvija dobro i bez problema.

Gualtieri je, prilikom posete glasačkom mestu na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini, rekao da će prisustvo posmatrača EU uticati na miran i normalan tok današnjih izbora.

On je najavio da će se misija na čijem je čelu sutra obratiti medijima.

Prvi od političkih lidera koji je glasao je predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj koji je to građansko pravo ostvario u srednjoj medicinskoj školi Ali Sokoli u Prištini.

"Danas je značajan dan za Kosovo. Građani Kosova će glasati za budućnost zemlje, za novi pravac kojim će krenuti Kosovo. Želim slobodne i demokratske izbore", rekao je Haradinaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: