Srbi sa severa će izaći na izbore

Gradonačelnik Leposavića Dragan Jablanović potvrdio je danas da će Srbi sa severa Kosova učestvovati na izborima za kosovsku Skupštinu, u nedelju, 8. juna.

Izvor: Beta

Sreda, 04.06.2014.

18:12

Default images

On nije hteo da kaže zašto su gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova promenili jučerašnju odluku da nema uslova za učešće na nedeljnim izborima.

U Kosovskoj Mitrovci je danas s njima razgovarao direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Jablanović je juče izjavio da su čelnici četiri opštine na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom odlučili da ne pozovu građane da izađu na izbore, ali da neće predlagati ni bojkot.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije danas da će Vlada Srbije preporučiti kosovskim Srbima da izađu na nedeljne parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji.

Predizborni miting održan u Ranilugu

Predizbornim mitingom kandidati izborne "Srpske liste" prekinuli su danas zvanično bojkot predizborne kampanje za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 8. jun na Kosovu.

Prvi na izbornoj listi Branimir Stojanović, koji je i gradonačelnik Gračanice, rekao je pred nekoliko stotina Srba okupljenih u Domu kulture u Ranilugu da na ove izbore na Kosovu Srpska lista izlazi zbog toga što Srbi nisu spremni da ćute na nepravdu.

"Na izbore izlazimo i zbog toga što nećemo da pustimo one, za koje je kosovska vojska najveća šansa za zapošljavanje, da upravljaju u naše ime. Kao i zbog toga što smo odgovorni prema onima koji dolaze posle nas, mi izlazimo na ove izbore", rekao je Stojanović.

On je istakao da su se Srbi ovde okupili da bi odbranili ono što drugi žele da im otmu i ocenio da ti drugi žele da Sbima otmu sve pravo da postoje, da budu ovde gde su uvek živeli i da ti drugi žele da Srbi postanu nešto drugo, a ne ono što su bili do sada.

Stojanović je rekao da Srpska lista predstavlja samo jedan interes i da je to - srpski interes. Kandidat za poslanika na Srpskoj listi ispred SLS-a, Slobodan Petrović, koji je i aktuelni zamenik premijera Kosova, kazao je da su okupljeni na današnjem skupu garancija da kandidati različitih političkih partija nisu uzaludno stali na jednu izbornu listu.

On je ocenio da kandidati na ovoj listi imaju iza sebe rezultate kao retko ko do sada i istakao da su ti rezultati zajednički i da su temelj onome što predstavlja Srpska lista, a to je: "Jedan narod, jedna lista, isti cilj". On je izrazio uverenje da će Srpska sigurno pobediti na ovim izborima.

Vladeta Kostić, poslanik u Skupštini Srbije, je ukazao da su na poteklim lokalnim izborima sve stranke koje cine Srpsku osvojile preko 40.000 glasova, a da su politički protivnici Srpske osvojili manje od 800 glasova.

On je napomenuo da politički konkurenti Srpske liste sada biračima nude ugovore za neka radna mesta i upozorio učesnike današnjeg mitinga Srpske u Ranilugu da se takvi ugovori sačinjavaju u institucijamaa, a ne u kafanama.

On je izrazio uverenje da ti konkurenti Srpske neće prevariti srpske birače u Kosovskom pomoravlju.

Kostić je rekao da Srpska na svojoj listi biračima nudi sposobne ljude koji su predstavljeni i na današnjem skupu i da iza njih stoji njihova struka, znanje i poštenje i da iza tih ljudi stoji Vlada Srbije.

Kandidati Srpske liste održali su večeras predizborni miting i u Šilovu kod Gnjilana, a predizborni skupovi ove liste najavljeni su i za sutra, dok je za petak najavljna konvencija Srpske liste u Gračanici.

Đurišić: Odluka dobra

Šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marko Đurišić izjavio da je odluka da Srbi sa KiM izađu na izbore dobra.

''Verujem da je to dobra odluka, iako je ona sigurno doneta u teškim okolnostima i sa puno razloga protiv. Ipak, mislim da nas je istorija naučila da je svako neučestvovanje lošije od učestvovanja, pa makar i pod neravnopravnim uslovima'', rekao je Đurišić novinarima u parlamentu.

On je istakao da NDS učestvuje i da ima svoje kandidate na zajedničkoj srpskoj listi.

''Država koja je potpisivanjem Briselskog sporazuma preuzela odgovornost za Srbe na KiM mora da ima jasan stav i očekujemo da pozove sve građane da izađu i glasaju jer je učestvovanje i u ovakvoj situaciji bolje rešenje od neučestvovanja'', rekao je Đurišić dodajući da je NDS aktivan na teritoriji KiM i da se bori da što više građana izađe i glasa za srpsku listu i njihove kandidate.

Kada je reč o stavu Srbije prema odnosu Rusije i EU, on je naveo da Srbija treba da sledi svoje interese.

''Ako je naš primarni interes priključenje EU, onda je posledica toga i usaglašavanje naše spoljne politike sa spoljnom i bezbednosnom poltkom EU. Siguran sam da će, ako nastavimo evropskim putem, biti očekivano od nas da usaglasimo politiku'', rekao je Đurišić.

Ta politika će verovatno biti u suprotnosti sa nekom našom tradicionalnom politikom, napomenuo je on.

''Ako smo doneli odluku da idemo u EU, onda ćemo morati i da se ponašamo u skladu sa nekim pravilima'', rekao je Đurišić.

Milićević: Najvažnije je jedinstvo među Srbima

Poslanik SPS Đorđe Milićević izjavio je da je najvažnije da postoji jedinstvo među Srbima na prostoru Kosova i Metohije povodom izbora koji će biti održani.

''U ovom trenutku je najvažnije jedinstvo Srba na KiM, koje će biti manifestovano pre svega kroz jasnu podršku stavu i preporuci Vlade Srbije'', rekao je Milićević novinarima u parlamentu.

On je istakao da je Vlada Srbije pokazala da ima krajnje ozbiljan i odgovoran pristup tom pitanju.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je u prethodnom periodu pokazala da je bila i da će biti uz svoj narod na prostoru Kosova i Metohije i da će se boriti za interese onih koji žive na tom prostoru i smatraju Srbiju svojom državom.

''Naravno da smatramo da odluka Centralne izborne komisije nije korektna, demokratska, ni u skladu sa onim što je dogovorno u Briselu i sadržano u Briselskom sporazumu, ali sa druge strane odluka o neizlasku na izbore, takođe, nije dobra, jer se onda može desiti da u skupštini budu oni koji će podržati odluke koje nisu u interesu Srba na prostoru KiM'', rekao je Milićević.

Prema njegovim rečima, najvažnije je jedinstvo koje će biti manifestovano kroz jasnu, nedvosmislenu podršku stavu i preporuci vlade.

Kada je reč o stavu Srbije prema pitanju odnosa Rusije i EU, on je istakao da je politika Srbije principijelna.

''Podržavamo teritorijalni integritet svake države. S druge strane, moramo da vodimo računa o našim nacionalnim i državnim interesima'', rekao je Milićević, dodajući da pritisci sigurno postoje, ali da ne vidi i da evropske zemlje imaju jedinstven stav o tom pitanju.

JS podržava stav Vlade da Srbi treba da učestvuju na izborima

Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović izjavio da ta stranka podržava stav Vlade da srpska zajednica na KiM treba da učestvuje na izborima za kosovsku skupštinu.

''Da li će Srbi sa Kosova i Metohije učestvovati na izborima ili neće stvar je njihove odluke. Oni najbolje znaju šta je u njihovom interesu", rekao je novinarima u parlamentu Petrović.

On je istakao da Jedinstvena Srbija podržava stav vlade da srpska zajednica treba da uzme učešće na izborima, jer samo preko svojih izabranih predstavnika u parlamentu KiM mogu da ostvare neka svoja prava, zahteve, ali i da upoznaju međunarodnu zajednicu sa svim onim što se događa.

Kada je reč o odnosu Srbije i Rusije, on je istakao da je Srbija samostalna nezavisna država koja najbolje zna kakve odnose treba da gradi sa svima, pa tako i sa dugogodišnjim vekovnim prijateljima Rusima.

''Želimo da gradimo dobre odnose i sa EU i Rusima, ali i sa svim drugim zemljama koje imaju dobronamerne odnose prema Srbiji. Srbija će, a to je i stav vlade, sigurno graditi najbolje odnose sa Rusijom i svim drugim zemljama koji je podržavaju da uđu u EU'', rekao je Petrović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: