Vučić: Glupo obrazloženje naučnika

Premijer Aleksandar Vučić izjavio da je obrazloženje tri naučnika da je doktorat Nebojše Stefanovića plagijat najgluplje obrazloženje koje je ikad čuo.

Izvor: Beta

Utorak, 03.06.2014.

11:07

Default images

"Mene pitanje navodnog plagijata veoma zanima. Završio sam državni Pravni fakultet sa najvišim ocenama i mislio sam da znam nešto iz te oblasti, ali gluplje obrazloženje nikad nisam čuo", rekao je Vučić i dodao da se sa tom konstatacijom saglasio i ministar prosvete Srđan Verbić.

"Mislim da stručna javnost treba da oceni da li se radi o plagijatu ili ne", rekao je Vučić novinarima u Beogradu. On je dodao da niko ne zna na osnovu čega su ta trojica naučnika zaključila da je Stefanovićev rad plagijat.

Premijer je rekao da je taj napad, ako je već neko želeo da napadne Stefanovića, mogao da bude i mnogo pametniji, ali, dodao je, izgleda da je danas popularno napadati na ovaj način.

Ministar Verbić je rekao da je odluka o tome da li je nešto plagijat ili nije na univerzitetu, a ne na Ministarstvu prosvete. A na pitanje da li će ministar podneti ostavku ako se utvrdi da je Stefanovićeva disertacija ipak plagijat, Vučić je rekao: "Nebojša će u tom slučaju sigurno znati šta treba da uradi".

Prema Vučićevim rečima, obaveza države je da obezbedi uslove za rad i svih nevladinih organizacija civilnog društva i nezavisnih instituacija i da će to važiti i za poverenika za informacije Rodoljuba Šabića i zaštitnika građana Sašu Jankovića, kao i na primer, Agencije za borbu protiv korupcije, iako, kako je rekao, odatle nije bilo pritužbi do sada.

Vučić je govoreći o radu nezavisnih institucija rekao i da niko ne može da spori da je Srbija demokratska zemlja-

"Nemam ništa protiv da budem lud, nemam ništa protiv da budem som ili somina , kako me već nazivaju na B92, što je takođe u redu i to pokazuje koliko je ova zemlja demokratska i ponosan sam na tu činjenicu. A i som je jedna plemenita životinja, šincle od soma su izvanredne, posebno kad odete kod Bobana na Savu, probajte pravi su specijalitet", rekao je Vučić.

Na sajtu "Peščanik" u nedelju je objavljen tekst Uglješe Grušića (docent na Univerzitetu u Notingemu), Branislava Radeljića (vanredni profesor na Univerzitet Istočni London) i Slobodana Tomića (doktorant Londonske škole ekonomije i političkih nauka) u kojem tvrde da postoje ozbiljne indicije da u Stefanovićevom doktorskom radu ima mnogo plagijata.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je juna 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

Stefanoviću je mentor na doktorskim studijama bio rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović.

U komisiji pred kojom je Stefanović branio doktorat bili su profesor Slobodnog univerziteta Berlin Sung Džo Park, direktor istraživanja u Francuskom nacionalnom centru za naučna istraživanja Žan Žak Šanaron, profesor Fakulteta za državnu upravu i administraciju Mijat Damjanović i profesorka Fakulteta političkih nauka Snežana Đorđević.

Stefanović je, nakon tvrdnji da je njegova doktorska disertacija puna plagijata, rekao da je Komisija na Megatrendu njegov rad ocenila pozitivno.

"Ista komisija je u pisanom obliku izuzetno povoljno ocenila pomenutu disertaciju i dala saglasnost da se pristupi javnoj odbrani", rekao je Stefanović.

"Država nema veze sa napadom na sajt Peščanika"

Vučić je, takođe, izjavio da je ustanovljeno da je sajt Peščanika bio "napadnut" sa dve adrese, ali da taj napad nema nikakve veze sa državom.

Vučić je novinarima u Vladi Srbije rekao da je nakon svega što se dešavalo u poslednje vreme imao sumnji da je sajt Peščanika "napadnut i oboren", što se potvrdilo kao tačno.

Ustanovljeno je, dodao je, i odakle su ti napadi došli, kao i da to nema nikakve veze sa državom.

Premijer je rekao da će država sve takve slučajeve ispitati i obelodaniti ko stoji iza njih.

Sajt Peščanika je napadnut sa dve adrese, rekao je premijer i dodao da u ovom trenutku ne može da kaže i koje su to adrese dok ne bude završena istraga.

Kada istraga bude završena javnost će dobiti kompletnu informaciju o tome, rekao je premijer.

"OEBS nema dokaze za primere cenzure"

Premijer je izjavio da je što se tiče izvinjenja koje je zatražio od OEBS-a za njega važno da se ustanovilo da je govorio istinu, da je bio u pravu i da predstavnici OEBS-a nemaju ni jedan jedini dokaz za primere cenzure koje su naveli.

Podsetimo, OEBS je reagujući na Vučićevo pismo, saopštio juče da je od premijera Aleksandra Vučića dobio uveravanja da će se on lično i vlada pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Vučić je odgovarajući na pitanja novinara u Vladi Srbije rekao da je u razgovoru sa predstavnicima te organizacije šest puta postavio pitanje u vezi s "drugom stranom", "Teleprompterom", kao i blogom Blica i naveo da nije dobio nikakav odgovor, ali je dodao da je Blic bio korektan i da su im i sami rekli da to nema veze sa cenzurom.

On je rekao da su se u razgovoru usaglasili da cenzure ne sme biti i da će država Srbija preduzeti sve mere kada je recimo u pitanju sajt Peščanika, koji je ovih dana bio napadnut.

Kako je rekao, sagovornicima u OEBS-u je poručio da će država sve takve slučajeve da ispita i obelodani ko, kako i zašto stoji iza njih.

Na kraju Vučić je zapitao i kako je to uopšte država Srbija mogla da napadne sajtove "Telepromtera" i kako je skinula blog sa Blicovog sajta i dodao da je to pitao i njih i da je odgovor bio "tuc-muc".

Vučić je rekao da je odgovor bio sličan onome što je rekao i poverenik Rodoljub Šabić - o tome da je bilo pritisaka, ali da ne mogu da se iznesu. "E, takvi su odgovori. Ponosan sam na činjenicu što Srbiji nisu mogli da pokažu i dokažu", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

698 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: