Regionalna saradnja tela za lekove

Predstavnici regulatornih tela za lekove i medicinska sredstva Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije i Crne Gore potpisali su Memorandum o razumevanju i saradnji.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

22:42

Default images

Memorandumom koji je potpisan u Podgorici treba da se unapredi kvalitet i bezbednost rada u ovoj oblasti.

"Osnov saradnje definisane ovim Memorandumom čini uzajamni reciprocitet i partnerstvo ovih institicija, a u cilju uspostavljanja međusobne saradnje u oblasti kvaliteta, bezbednosti i efikasnosti lekova i medicinskih sredstava", saopštila je danas Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).

Ovaj dokument se odnosi i na saradnju "u oblasti institucionalnog razvoja, radi što uspešnijeg realizovanja poslova koji su povereni, kao i što bržih i uspešnijih evropskih integracija".

Memorandum je zaključen na tri godine, do juna 2017, uz mogućnost obnavljanja, izjavio je Tanjugu savetnik za odnose s javnošću ALIMS-a Aleksandar Tucović.

On je precizirao da će države potpisnice raditi na usaglašavanju zakonskih normi, podršci u borbi protiv nekvalitetnih i falsifikovanih lekova i medicinskih sredstava, uključujući i hitne alerte, informacije o neželjenim reakcijama na lekove (farmakovigilanca) i medicinska sredstva (vigilanca medicinskih sredstava).

Memorandum se odnosi i na razmenu iskustava u organizaciji laboratorijske kontrole i analitičkog rada, održavanje naučnih i stručnih skupova, kao i razmenu specijalista, iskustava, prakse i metoda, istraživačke i druge projekte, rekao je Tucović.

Dokument su juče potpisali direktori pet institucija - Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije Saša Jaćović, Agencije za lijekove i medicinske proizvode Hrvatske Viola Macolić-Šarinić, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Nataša Grubiša, Biroa za lekove Republike Makedonije Katerina Aleksoska i Agencije za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CALIMS) Milorad Drljević.

Potpisivanje je prisustvovao ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović, koji se osvrnuo na značaj CALIMS-a i podršku koju je ova institucija dobila od kolega u regionu, naglašavajući da ona obavlja osetljiv deo zdravstvene zaštite stanovništva u stručno, naučno i regulatorno izazovnoj oblasti u čemu postiže visoke standarde i kontinuirano se prilagođava zahtevima pridruživanja EU.

Posle ceremonije potpisivanja održan je okrugli sto o ulozi nacionalnih autoriteta u dostupnosti lekova pacijentima i donet plan daljeg rada regulatornih organa u kontekstu potpisanog Memoranduma, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: