Stigla pomoć SZO, Rusije i Norveške

Humanitarna pomoć Svetske zdravstvene organizacije, Rusije i Norveške za ugrožene u nedavnim poplavama u Srbiji stigla je naaerodrom Nikola Tesla.

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.06.2014.

16:41

Default images

Svečanoj primopredaji pomoći prisustvovali su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Miljana Grbić, kao i ambasadori Rusije i Norveške u Srbiji Aleksandar Čepurin i Nils Ragnar Kamsvag.

Lončar je, zahvaljujući u ime Vlade Srbije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i ambasadama Rusije i Norveške, objasnio da se u humanitarnoj pomoći, vrednoj 40.621 dolar, nalazi medicinski materijal koji može da odgovori na potrebe 10.000 ljudi naredna tri meseca u vanrednim situacijama.

"Reč je o standardnim paketima koji imaju 10.000 paketa prve pomoći namenjenih zdravstvenim radnicima i jednog većeg seta lekova sa antibioticima, infuzijama, špricevima i hirurškim instrumentima, kao i neophodna terapija za hitno zbrinjavanje", objasnio je Lončar.

On je dodao da se u okviru pomoći nalaze i sistemi za prečišćavanje vode koji mogu da prečiste 96.000 litara pijaće vode što je, kako kaže, dovoljna količina za 4.800 osoba dnevno, zatim 16 pokretnih rezervoara za prečišćavanje vode kapaciteta 1.500 litara, kao i šest rezervoara za prešičvhavanje vode kapaciteta 1.000 litara.
Foto: Tanjug
Miljana Grbić iz SZO u Srbiji izjavila je novinarima da je podrška te organizacije traje od početka poplava u Srbiji, ukazavši da je današnja pomoć samo deo pomoći koju je SZO obezbedila.

"Postoji naravno i pomoć u ekspertizi. SZO je od prvog dana reagovala i mobilisala eksperte za vodu i sanitacije, kao i za pitanja javnog zdravstva u vanrednim situacijama, za životnu sredinu i zdravlje", rekla je ona i dodala da će se podrška SZO Srbiji nastaviti kroz saradnju sa Ministarstvom zdravlja u praćenju, ranom registrovanju, nadzoru i prevenciji zaraznih bolesti i postavljanje plana za brzi odgovor zemlje u nastalim uslovima.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin preneo je saosećanje ruskog naroda sa katastrofom koja je pogodila Srbiju, istakavši da se ta zemlja trudi da pruži podršku na bilateralnoj osnovi,ali i preko vojnih organizacija.
Foto: Tanjug
"Nažalost ovakve elementarne nepogode su postale učestale i veoma je teško da se zemlje pojedinačno izbore sa njenim posledicama i zbog toga je Rusija sa vama i trudićemo se da pomažemo koliko je moguće", rekao je Čepurin.

On je podsetio da 9. juna u Srbiji nastupa ansambl Crnomorske ratne mornarice iz Sevastopolja i da će prihod od koncerta biti namenjen stanovništvu ugroženom u poplavama.

Ambasador Norveške u Srbiji Nils Ragnar Kamsvag poručio je da mu je drago što ta država može da pomogne srpskom stanovništvu ugroženom u poplavama i izrazio nadu da će to biti poslednja urgentna pomoć i da će napokon moći da se počne sa rekonstrukcijom Srbije.

"Iz tog razloga samo sa predstavnicima srpske vlade razgovarali na koji način najbolje možemo da iskoristimmo dva miliona evra za pomoć Srbiji i veoma mi je drago što mogu da vidim da Vlada Srbije na veoma snažan način podžava izgradnju i radi na tome zbog čega sam srećan što možemo da omogućimo da naši fondovi budu dostupni što je pre moguće čim dobijemo projekte", rekao je Ragnar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: