"EU prati stanje medija u Srbiji"

Evropska komisija sa pažnjom prati medijsku situaciju u Srbiji i u kontaktu je sa vlastima, ombusdmanom i predstavnicima civilnog društva, rekao Peter Stano.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

14:04

Default images

"Sloboda govora je ključni princip u EU i zauzima značajno mesto u našim godišnjim izveštajima", izjavio je portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea na konferenciji za novinare.

On je izbegao da direktno komentariše nedavnu ocenu predstavnice Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Dunje Mijatović o opasnosti od cenzure u Srbiji i javni odgovor premijera Aleksandra Vučića da za to nema dokaza.

"Primili smo to k znanju i u stalnom smo kontaktu sa predstavnicima vlasti, civilnog društva i ombudsmanom”, rekao je on i dodao da Komisija pohvaljuje nameru Vlade da sprovede Medijsku strategiju i donese set medijskih zakona.

Evropska komisija će "mnogo pažnje posvetiti tom pitanju na mnogim nivoima, s mnogim partnerima, a među njima i sa OEBS-om", rekao je Stano na pitanje novinara o tome da li izvršno telo EU smatra da ima dokaza za tvrdnju OEBS-a o cenzuri u medijima u Srbiji.

Stano je podsetio da se situacija u Srbiji utoliko pažljivije prati otkad je Srbija dobila status kandidata i otpočela pregovore o pridruživanju EU.

Portparol evropskog komesara za proširenje je rekao da Evropska komisija "želi da pozdravi iskazanu predanost Vlade Srbije primeni medijske strategije, usvajanju zakona o javnom informisanju i medijima, javnoj radio i TV difuziji i elektronskim komunikacijama".

Stano je podsetio da je danas tačno godinu dana od kako je Evropska komisija u Briselu priredila veliki skup o slobodi medija na Balkanu, na kojem je komesar File naglasio: "Ako želite da se uverite kakvo je stanje demokratije u nekoj zemlji, pogledajte kakva je sloboda medija i videćete pravu sliku".

O medijima će posebno biti reči kad se otvore poglavlja 23 (osnovna prava i slobode) i 10 (informatičko društvo”, rekao je Fileov portparol.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: