Šta će biti s pokrajinskom vladom?

U Vojvodini je, posle izbora Bojana Pajtića za novog lidera DS, ponovo aktuelna priča o rekonstrukciji pokrajinske vlasti.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2014.

17:01

Default images

Ovog puta, rekonstrukciju zagovaraju i koalicioni partneri demokrata, Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Za građane Vojvodine najkorisnija bi bila rekonstrukcija pokrajinske vlade, poručuju u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, ali u toj stranci ne beže ni od vanrednog izlaska na birališta.

Osim toga, LSV je uspela da obezbedi većinu u pokrajinskom parlamentu za izmenu izbornog sistema u Vojvodini. Kažu da je njihova inicijativa spojila nespojivo, jer su je podržale gotovo sve stranke u skupštini Vojvodine.

„To ne znači da smo mi postigli odluku o nekoj političkoj daljoj saradnji. Ovo je tehničko pitanje i oko njega smo se dogovorili. Da li će biti nekih političkih savez, liga smatra da je najvažnije u ovom momentu da rekonstruišemo pokrajinsku vladu, da definišemo naše političke stavove, ukoliko to uradimo idemo dalje, ukoliko ne uradimo, otom-potom“, kaže Bojan Kostreš iz LSV.

Poslanik Srpske napredne stranke Đorđe Milićević kaže da je do nove vlade moguće doći vanrednim izborima, ali da ta stranka podržava i rekonstrukciju postojeće vladajuće većine.

„To ne zavisi samo od SNS, već i od drugih političkih partija, koji svakim danom sve više uviđaju potrebu formiranja nove vlade, odnosno uviđaju da ova ne odgovara aktuelnim pitanjima", kaže Milićević.

Svi politički akteri u Vojvodini obznanili su da svi sa svima razgovaraju o budućoj saradnji. Za sada, samo neformalno.

Jedine dve stranke koje takve razgovore ne vode jesu DS i SNS.

Aleksandra Jerkov iz DS poručuje da prioritet u razgovorima o planovima vlade u naredne dve godine imaju njihovi koalicioni partneri, sa kojima sarađuju 14 godina.

„Verujemo da će dogovor biti postignut. Mi ne funkcionišemo na način na koji to radi SNS. Mi ne ucenjujemo, potkupljujemo, pretimo i korumpiramo poslanike, kao što to oni čine. Uvereni smo da je koalicija u pokrajini stabilna i da ne postoji tema o kojoj se ne može razgovarati među ljudima koji već 14 godina vode pokrajinu“, kaže Aleksandra Jerkov.

Prema najavama, već u junu pokrajinska skupština mogla bi da donese odluku o izmeni izbornog sistema.

Uveliko se spekuliše da bi nova većina koja je podržala inicijativu mogla i da prekomponuje sadašnju vladajuću koaliciju, koju čine demokrate sa 52, LSV sa 10 i SVM sa šest poslanika. Ukoliko nova većina ipak bude formirana, to će značiti i pad Vlade Bojana Pajtića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: