"Nova generacija da vodi Španiju"

Španski kralj Huan Karlos, koji je najavio da će abdicirati u korist sina princa Felipea, objavio je u obraćanju sugrađanima da krči put za "novu generaciju".

Izvor: Beta, BBC

Ponedeljak, 02.06.2014.

11:12

Default images

"Nova generacija mora da bude na čelu...mlađi ljudi s više energije", rekao je 76-godišnji Huan Karlos u televizijskom obraćanju.

"Mojs sin Felipe, prestolonaslednik, predstavlja stabilnost koja je odličje institucije monarha", rekao je Huan Karlos i dodao da je u januaru kada je napunio 76 godina ocenio da je došao trenutak da prepusti svoje mesto onome ko ima najbolje uslove da garantuje tu stabilnost.

Rekao je da je njegova jedina ambicija da doprinese dobrobiti i slobodi španskog naroda i da želi najbolje Španiji kojoj je posvetio ceo život.

Izrazio je "zahvalnost" kraljici Sofiji, njegovoj supruzi i rekao da njegov sin Felipe može da računa na podršku svoje supruge princeze Leticije sa kojom je u braku deset godina.

Umesto njega na presto će doći njegov sin, princ Filipe, koji ima 45 godina i oženjen je novinarkom Leticijom, s kojom ima dvoje dece. Princ Felipe treba da preuzme presto pod imenom kralj Felipe VI.

Vest o abdiciranju prvi je preneo španski premijer Rahoj koji je rekao jutros: "Njegovo veličanstvo, kralj Huan Karlos, upravo mi je rekao da želi da se povuče sa trona."

Rahoj je istakao da je ubeđen da je ovo "najbolji momenat za promene", prenela je agencija Rojters.

Kralj Huan Karlos, kojem je pogoršano zdravlje posle više operacija prethodnih godina, odlazi s prestola iz ličnih razloga, dodao je Rahoj.

Nekada vrlo popularan Huan Karlos (76), koji je pomogao u tranziciji Španije u demokratiju 1970. tih godina posle Frankove diktature, izgubio je javnu podršku poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova.

Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: