Stefanović: Rad pozitivno ocenjen

Ministar Nebojša Stefanović nakon tvrdnji da je njegova doktorska disertacija puna plagijata, kaže da je Komisija na Megatrendu njegov rad ocenila pozitivno.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 02.06.2014.

15:52

Default images

Ministar je odbacio optužbe i ocenio da je njegova disertacija dostupna od juna prošle godine, ali da je "tek sada izazvala interesovanje dela javnosti".

Nakon što su na sajtu "Peščanika" trojica naučnih radnika analizirala rad, Stefanović je naveo da je Komisija na Megatrendu imala zadatak da utvrdi ocenu podobnosti, celishodnosti i značaja teme rada.

"Ista komisija je u pisanom obliku izuzetno povoljno ocenila pomenutu disertaciju i dala saglasnost da se pristupi javnoj odbrani", rekao je Stefanović.

Ministar Stefanović je izjavu dao nakon što se o njegovoj doktorskoj disertaciji i tekstu objavljenom na portalu "Peščanik", koji je dovodi u pitanje, govorilo na zasedanju Skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, a o tome ili o hakerskom napadu na taj portal govorili su i rektor Megatrenda, predstavnici Transparentnosti, Saveta za nauku i ministar Ivan Tasovac.

Tekst na sajtu "Peščanika" potpisali su Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonske škole ekonomije i političkih nauka).

"Imajući u vidu činjenicu da sam odbranio magistarski rad, po zakonu nemam obavezu da doktorske studije pohađam u trajanju od šest semestara, kao oni koji su branili master rad", objasnio je Stefanović povodom interesovanja dela javnosti za njegov doktorski rad..

"Reference koje sam koristio tokom pisanja disertacije su jasno navedene, što je uobičajeni postupak u pisanju svih doktorskih disertacija, pri čemu premise utvrđene metodologije pisanja naučnog rada nalažu i ukazuju na neophodnost nadgradnje novih empirijskih saznanja na postojeću činjeničnu građu i prethodno definisane teorijske postulate", rekao je on.

Prema njegovim rečima, tema strateškog menadžmenta u lokalnoj samoupravi na konkretnom primeru Grada Beograda, budući da u prethodnom periodu nije obrađivana, niti su pružana konkretna projektna rešenja, u ovom trenutku predstavlja originalan iskorak u pravcu poboljšanja radne performanse i praktičnih rešenja.

"Moram da primetim da je moj doktorski rad dostupan svima od juna prošle godine, ali da je tek sada izazavao interesovanje jednog dela javnosti", zaključio je Stefanović.

Ranije danas, rektor "Megatrenda" Mića Jovanović izjavio je da je doktorska disertacija ministra unitrašnjih poslova Nebojše Stefanovića "apsolutno autentično naučno delo".

Jovanović je odbacio tvrdnje iznete u tekstu objavljenom na portalu "Peščanika", autore je nazvao "nazovi stručnjacima koji su namerno obmanuli javnosti" i najavio je moguće krivične prijave, kao i osnivanje komisije koja će se baviti odbranom Univerziteta Megatrend i ministra Stefanovića.

Rektor Megatrenda je u izjavi za B92 rekao i da su autori "možda bili i instruirani".

Na drugoj strani, autori teksta su poručili da će, s obzirom na to da nadležni godinama ćute, nastaviti da anliziraju sumnjive doktorske disertacije i master radove javnih ličnosti, bez obzira o kome se radi i kojoj partiji pripada.

Povodom teksta u kome se dovodi u pitanje doktorska disertacija ministra policije oglasio se i Savet za nauku, čija je predsednica Vera Dondur rekla da u Srbiji ne postoji precizna procedura, kojom bi se utvrdilo da li je nečiji doktorski rad plagijat, a istakla je i da ne postoje zakonske posledice.

"To ostaje na nivou etičkih tela samih univerziteta", kazala je Vera Dondur.

Istovremeno je organizacija Transparentnost Srbija saopštila da ovo nije prvi put da se u zemlji pokreće pitanje sumnjivih diploma državnih funkcionera, kao i da je taj problem posledica više stvari - loše provere u visokoškolskim ustanovama, ličnih motiva i korupcije.

O radu ministra Stefanovića se danas govorilo i u Skupštinskom odobru za kulturu i informisanje, u kontekstu rušenja portala "Peščanik", na kome je prvobitno objavljen tekst o doktorskoj disertaciji, a sinoć je spomenut i u delu emisije "Utisak nedelje" na TV B92.

Nezavisno udruženje novinara Srbije izrazilo je zabrinutost zbog višečasovnog hakerskog napada kojim je oboren sajt portala Peščanik.

Urednica portala Svetlana Lukić rekla je sinoć da je napad bio najozbiljniji kada je tekst o doktorskom radu pomenut u sinoćnoj emisiji "Utisak nedelje" na televiziji B92.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je rekao danas da se sadržaj na internetu ne može cenzurisati, kao i da bi trebalo razmotriti i tehničke razloge kada je u pitanju obaranje sajtova, "a ne da se cela stvar podiže na državni nivo".

Sednica Odbora za nauku o doktoratu Stefanovića

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za nauku Aleksandra Jerkov izjavila je danas da će zakazati posebnu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o doktorskoj disertaciji ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

Ona je na sednici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje rekla da je veoma važno da se utvrde sve okolnosti o verodostojnosti doktorske disertacije ministra Stefanovića.

Na sajtu portala Peščanik u nedelju je objavljen tekst u kojem se ukazuje na ozbiljne indicije da je deo doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića plagijat.

Nebojša Stefanović je u junu 2013. godine odbranio doktorat na Megatrend univerzitetu u Beogradu na temu "Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnom samoupravom (primer grada Beograda)".

U tekstu objavljenom na Peščaniku autori Uglješa Grušić (docent, Univerzitet u Notingemu), Branislav Radeljić (vanredni profesor Univerzitet Istočni London) i Slobodan Tomić (doktorant, Londonske škole ekonomije i političkih nauka) tvrde da postoje ozbiljne indicije da je u radu mnogo plagijata i da je naslovna tema promašena.

Profesorka FPN: Stefanovićev doktorat solidan rad

Profesorka Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snežana Đordjević izjavila je danas da je doktorski rad ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića "solidan rad" u kojem ona nije prepoznala delove svog teksta.

"Mi imamo akademski običaj da pozovemo nekoga sa strane da pogleda tekst i mene su kolege zamolile da mi se pridružim i budem član komisije. Nisam prisustvovala odbrani, jer sam bila van zemlje, ali meni se taj rad svideo, to je bio jedan solidan rad", rekla je Snežana Đordjević za agenciju Beta.

Ona je navela da u tom radu nije prepoznala delove svog rada "Priručnik za uključivanje gradjana i civilnog društva u procesu odlučivanja".

"Ja sam čitala i to uopšte nisam videla, on je to samo parafrazirao", kazala je Đordjevićeva.

Prema njenim rečima, standardi u Srbiji se dosta razlikuju od standarda na koje se pozivaju stručnjaci koji su analizirali tekst.

"Mi smo daleko ispod standarda Oksforda i Kembridža. Setite se, imali smo izolaciju, nismo imali knjige, literaturu i ti standardi su nažalost pali. I zato mislim da nije primereno govoriti da je vrlo loš rad", rekla je Snežana Đordjević.

Prema njenim rečima, rad ministra je bio empirijski i on je uradio istraživanje u koje je uključeno 200 ispitanika, "što ne treba potcenjivati".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

276 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: