Od ponedeljka saobraćaj u Obrenovcu

Mukotrpna obnova Obrenovca u punom zamahu. Kolone automobila ulaze i izlaze iz grada, a od ponedeljka će biti uspostavljen saobraćaj na teritoriji čitavog grada

Izvor: B92

Subota, 31.05.2014.

16:09

Default images

Na teritoriji kompletnog Obrenovca saobraćaće prevoznik "Lasta".

Obrenovčani, gradski službenici, ali i ljudi iz drugih gradova, ne štede snagu kako bi što pre obnovili Obrenovac.

Dovoze se materijal, alati, ali i preko potrebno ljudstvo.

Opština Obrenovac spremna je da na sve načine zbrine i pomogne stradale u poplavama.

"Kada se stvore uslovi za povratak građana, oni će se vratiti u svoje stanove, koji mogu da se koriste, a za ostale će biti obezbeđen adekvatan smeštaj u obrenovačkoj kasarni koja se ubrzano priprema za dolazak ljudi", kaže Dragan Milenković, član štaba opštine Obrenovac.

Međutim, nekoliko uslova je ključno za povratak: električna energija, kanalizacija, koja je još uvek zapušena zbog sporog oticanja vode kroz kanalizacione otvore i voda. Nadležni se nadaju da će uspeti sve to narednih dana da uspostave, dok će, kako kažu, na pijaću vodu stanovnici ove opštine čekati još neke vreme. Tehnička voda, za sada, značajno pomaže Obrenovčanima, jer mogu da očiste svoje kuće i lokale.

Otpad se čisti i odnosi punom parom, međutim zbog nedostatka dovoljnog broja kamiona i ovaj posao je otežan. Komunalni radnici skupljaju otpadne vode iz delova grada koji još uvek nisu suvi i nakon toga ih prosipaju u kišnu kanalizaciju.

Procenjena šteta na putnoj infrastrukturu u gradskom jezgru Obrenovca je oko 120 miliona dinara, dok je gruba procena šteta u seoskim područjima više od 50 miliona dinara, rekao je danas predsednik Komisije za popis štete na objektima infrastrukture i javnim ustanovama Branko Matić.

"Do sada procenjena šteta na putnoj infrastrukturi u gradskom jezgru je oko 120 miliona dinara. Govorimo o šteti koja se odnosi na konkretne probleme na saobraćajnicama", kazao je Matić, a saopštila Gradska opština Obrenovac.

On je rekao da je u seoskim područjima šteta više od 50 miliona dinara, a da se to odnosi na delove koje je komisija uspela da obidje.

"Ova procena odnosi se na nekategorisane, atarske i lokalne puteve. Velika su oštećenja i na nekim magistralnim putevima koji nisu u integraciji Obrenovca. Imamo i nekoliko aktivnih klizišta, kao što je na putu Mislodjin-Stepojevac i ta šteta je u ovom trenutku oko 100 miliona dinara", naveo je on.

Prema njegovim rečima, do sada je pregledano 40 odsto saobraćajnica u gradskom predelu i oko 30 odsto u seoskim područjima koja su poplavljena.

"Štete su ogromne, a mi smo pokušali da sagledamo i finansijski aspekt te štete. Izveštaj o tome smo poslali nadležnom ministarstvu i Vladi. Sve ostalo ćemo pokušati da odradimo u što kraćem roku, kako se voda bude povlačila iz grada", dodoa je Matić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: