Valjevo: Salmoneloza u vrtićima

Epidemija salmoneloze u valjevskim obdaništima odjavljena je 25. maja, saopštio je gradski Zavod za javno zdravlje.

Izvor: Beta

Petak, 30.05.2014.

16:36

Default images

Infekcija bakterijom salmonela enteritidis laboratorijski je potvrđena kod 58 osoba - 54 dece iz gradskih vrtića, jednog deteta iz dnevnog boravka u Prvoj osnovnoj školi i troje zaposlenih u Predškolskoj ustanovi "Milica Nožica".

Ta ustanova upravlja obdaništima i u njenoj centralnoj kuhinji dnevno se priprema do 2.500 obroka.

Devetoro dece je bilo u bolnici, a izvor epidemije verovatno je bila hrana, iako "salmonela enteritidis" nije izolovana u uzorcima obroka pripremanih od 19. do 21. marta.

Pretpostavlja se da je kod 44 dece salmonela "verovatno preneta alimentarnim putem prenosa, a kod 11 verovatno kontaktom".

Izvor epidemije nije utvrđen ni u jesen 2009, kada je zbog epidemije smenjena tadašnja direktorka PU "Milica Nožica".

Gradska vlast je od Ministarstva prosvete Srbije zatražila dodatna ovlašćenja kako bi eventualno preduzela mere protiv odgovornih u "Milici Nožici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: