Čučković: Voda se brže povlači

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je da se voda iz tog grada povlači brže nego što se očekivalo, te će se i teren brže osušiti.

Izvor: Beta

Petak, 30.05.2014.

15:59

Default images

"Podzemne vode i jezera nastala zbog poplava jače otiču ka Savi i Kolubari, tako da će isušivanje terena trajati kraće nego što se predviđalo", rekao je Čučković novinarima u Obrenovcu.

On nije mogao da precizira kada će taj posao biti završen, ali je istakao da su stvoreni uslovi da članovi komisije za evidentiranje štete rade čitav dan - od osam do 20 časova.

Čučković je najavio da će izveštaj o stanju puteva u Obrenovcu sutra do 15 časova podneti ministarki građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorani Mihajlović.

Po njegovim rečima, izveštaj sadrži podatke i fotografije o oštećenjima puteva, obrušavanju deonica i odronima.

Kako je kazao, veći deo Obrenovca sada ima struju. Verovatno će od ponedljka proraditi i 17 trafostanica u naseljima Dudovi, Viraga, i u Ulici braće Jugovića.

Čučković je rekao da su mnoge istitucije dale mehanizaciju za uklanjanje otpada iz Obrenovca.

Iz jednog domaćinstva u proseku se uklone tri kamiona šuta, uništenog nameštaja i drugih stvari, a u Obrenovcu ima oko 10.000 takvih objekata.

Dnevno se oko 400 tona otpada pošalje u deponiju u Vinči, jer je obrenovačka deponija i dalje pod metar i po vode.

“Stvaraju se uslovi za povratak u Obrenovac“

Broj evakuisanih koji se nalaze u prihvatnim centrima svakodnevno se smanjuje, trenutno ih je 2.800, a nadležne službe ubrzano rade na stvaranju uslova za povratak građana u Obrenovac, izjavila je danas pomoćnica gradonačelnika Irena Vujović.

Ona je rekla da je planirano da već ovog vikenda budu zatvorena još dva velika prihvatna centra - Pionir i Arena, iz kojih je iseljavanje počelo, a zalihe odeće se premeštaju u magacine Crvenog krsta.

Vujovićeva je podsetila da se i dalje radi procena oštećenja na školskim objektima, predškolskim i ustanovama kulture oštećenim u katastrofalnim poplavama.

"Imaćemo procenu štete, a zatim ćemo pozvati kompanije koje su naši donatori da preuzmu obnovu tih objekata", rekla je Vujovićeva Tanjugu zahvalivši na do sada prispeloj pomoći kompanija, kao i hiljadama volontera koji su danima radili i pomagali evakuisanima.

Grad se, dodala je, bavi klizištima koja se popisuju i prave se planovi za njihovo saniranje.

"Na posebnom, namenskom računu Grada, nalazi se 103 miliona dinara i trošenje tih sredstava biće transparentno tako što će na sajtu tačno moći da se vidi gde je i koliko utrošenih sredstava", rekla je ona.

O nezadovoljstvu jednog broja evakuisanih, koji su morali da budu premešteni iz beogradskih hotela u drugi smeštaj, Vujovićeva je istakla da nijedan grad na svetu nema slobodne kapacitete da smesti desetak hiljada lica u slučaju nepogoda.

"Recimo kada su uragani Katrina i Sendi pogodili SAD mogli ste da vidite hiljade evakuisanih u velikim sportskim dvoranama i pod šatorima. Dakle, Beograd je sjajno organizovao evakuciju, trijažu i smeštaj evakuisanih i to je ravno podvigu i na tome treba čestitati stotinama ljudi koji su danonoćno radili na tome", rekao je Vujović.

Ona objašnjava da su hotel "Slavija", kao i više od 20 drugih hotela i hostela, poput "Uniona", "Praga", "Hajata", "Parka N"..., dobrovoljno prihvatili da prime pojedine evakuisane građane, da su to uradili besplatno i da su im nadležni zahvalni na tome.

"U trenutku kada su ta lica došla nismo mogli da znamo koliko će dugo na snazi biti zabrana povratka u Obrenovac. Kako je prošlo sedam dana, hoteli su već imali iznajmljene sobe i više nisu mogli da zadrže ta lica u objektima", objasnila je Vujovićeva.

Pojasnila je da je premeštaj evakuisanih izvršen jer hoteli više nisu mogli da ih prihvataju, a ne zato što je neko drugi to odlučio, te da su nadležni u takvoj situaciji pristupili pronalaženju alternativnih lokacija za evakuisane.

Vujovićeva je rekla da su te lokacije pronađene u Novom Sadu, Zrenjaninu, Krnjači i Jakovu, dodajući da je jasno da je alternativni smeštaj mnogo slabiji od hotela, ali da je on privremen do povratka u Obrenovac i da drugog nema.

Na pitanje kada svi evakuisani mogu da očekuju povratak kućama, Vujovićeva je rekla da sve nadležne službe u tom mestu ubrzano rade na stvaranju uslova za povratak.

"Veći deo grada ima struju, puštena je tehnička voda i radi se na osposobljavanju kanalizacije. Verujem da će tada biti stvoreni uslovi za bezbedan povratak svih evakuisanih lica i nadam se da će se to desiti brzo", rekla je Vujovićeva.

Ona je podsetila i da je premijer Aleksandar Vučić rekao da će svima, kojima su uništene kuće, one biti izgrađene, da će građani kojima su popljavljene kuće dobiti pomoć, a kakva će ona biti, dodala je, odlučiće Štab za vanredne situacije u dogovoru sa beogradskim vlastima i opštinom Obrenovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: