Za Rome nejednaka pomoć

Grupi od 31 građanina romske nacionalnosti, među kojima je 20 dece, izmeštenoj iz poplavljenih domova, nije pružena ista pomoć kao drugim evakuisanim licima.

Izvor: B92

Petak, 30.05.2014.

10:27

Default images

Kako je naveo Zaštitnik građana, oni su izmešteni iz svojih domova u neformalnim naseljima, a nisu im na isti način i u istom obimu obezbeđeni smeštaj i druge vrste pomoći i zaštite kao drugim licima koje su pogodile poplave.

"Ovim građanima, uključujući i decu, nije pružena zdravstvena zaštita i briga, socijalna zaštita niti druge usluge i podrška koja je neophodna i koja je pružana drugim građanima u stanju posebne ranjivosti usled evakuacije iz poplavljenih domoav", utvrdio je Zaštitnik građana.

Kako je utvrdio ombudsman, grupa je boravila u različitim prostorima javnih vlasti i organizacija, od kojih nijedan nije ispunjavao potrebne higijenske uslove, a u prihvatnom centru u Dobanovcima nije im dozvoljen smeštaj iz otvoreno diskriminatornih razloga.

"...Time su prekršena prava ovih građana, posebno dece, na odgovarajući smeštaj, na zaštitu zdravlja, na neodložnu pomoć u situaciji ugroženosti i na jednako postupanje i jednaku zaštitu prava", navodi ombudsman.

Takođe, kako je utvrdio Zaštitnik građana organi uključeni zbrinjavanje stanovništa posle poplave "međusobno tokom više dana poriču nadležnost za različite aspekte zbrinjavanja i upućuju jedni na druge".

"Među njima nema saglasnosti o minimumu funkcionalne organizacije, odnosno podeli nadležnosti i usklađivanju rada", navodi se.

Preporuke ombudsmana su da Centar za socijalni rad Beograda i Crveni krst bez odlaganja razjasne nadležnosti i preduzmu sve mere da ova grupa građana bude smeštena u uslovima koji nisu lošiji od uslova u kojima borave drugi građani evakuisani zbog poplava.

Takođe, preporučeno je da se oni evidentiraju kao i svi drugi građani, kao i da se prema njima postupa kao i prema drugima, uključujući pružanje zdravstvenih usluga, obrazovanje za decu, socijalnu zaštitu, ishranu, odevanje i svaki drugi vid pomoći koji se pruža žrtvama elementarne nepogode.

Grupa u kojoj je skoro polovina dece smeštena je trenutno na Novom Beogradu. U pitanju je prostor skloništa, koji nije pripremljen za prihvat ljudi i nema elementarne sanitarne i druge potrebne uslove, navodi se u dokumentu Zaštitnika građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: