Ulazak u Obrenovac normalan

Život u Obrenovcu se čini normalniji nego prethodnih dana. Od danas funkcioniše javni prevoz od Beograda do ove opštine i u grad se normalno ulazi.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

10:30

Default images

Kako javlja naš reporter iz Obrenovca, policija je i dalje tu da kontroliše i uputi, a od jutros funkcioniše i javni prevoz. Prema rečima Miloša Milovanovića, gradski autobusi iz Beograda saobraćaju do hotela Obrenovac, gde se zaustavljaju na kružnom toku.

Takođe, na samom ulazu u grad, kod hotela Obrenovac postavljen je kamion sa pijaćom vodom.

Još se radi na raščišćavanju terena i osposobljavanju grada za povratak stanovništva. Prema rečima našeg reportera, mnogo ljudi je prisutno u samom gradu, svi su aktivni i rade na otklanjanju posledica poplava. Sa povlačenjem vode postalo je očigledno i jasno šta ih tek čeka. Ispred svakog objekta nalazi se mini deponija stvari koje su propale i više se ne mogu koristiti. Na redu je odnošenje tih stvari i dezinfekcija.

Timovi za deratizaciju i dezinfekciju su na terenu, prisutni su i pripadnici žandarmerije i policije, a vlasnici lokala nastavljaju da čiste radnje.

Pošto se radi o velikoj količini smeća, koja prevazilazi kapacitete obrenovačkih službi, opština Obrenovac uputila je zahtev Ministarstvu lokalne samouprave da apeluje na susedne opštine da ustupe svoje kamione, kojima se može izneti kabasto smeće.

Još uvek je nezahvalno govoriti kada će Obrenovčani moći da se vrate u svoje domove, jer za sada u grad dolaze samo radno sposobni građani i vlasnici lokala, dok ostali čekaju da se koliko toliko stvore uslovi za normalan život.

Evakuisani su još uvek u prihvatilištima i čekaju pomoć, a kako vreme prolazi primećuje se opadanje entuzijazma građana i volontera.

Šta kažu Obrenovčani

Iako se voda povukla, na videlo je izašla težina situacije u kojoj se nalazi stanovništvo Obrenovca. Kuće pune mulja, slike izbledele od vode, upropašćen nameštaj i uništeni aparati, to je sada njihova realnost.

Života Leontijević, stanovnik ove opštine, kaže: "Dolazim povremeno, svaki dan, već četvrti dan, ali trebaće mi još 44 dana da izbacim sve ove stvari iz kuće. Ništa nije za upotrebu više, tako da ne znam ni da li je povratak uopšte moguć ove godine."

O teškoj situaciji svedoči i Obrenovčanka Ljiljana Bubalo, koja se u ovim teškim trenutcima uzda u pomoć države. "Prvo plačem, a onda zasučem rukave i iznosim mulj, to je katastrofa jedna, smrad, sve je uništeno... Treba da verujemo u državu našu, pošto obećavaju da će pomoći", kaže ona.

Iako se pomoć svakodnevno upućuje u Obrenovac i druga područja nastradala u poplavama, pojedini građani smatraju da to nije dovoljno. "Ja sam jutros otišla na Rojkovac za jednu paštetu, to je pomoć koju sam ja dobila, čak mogu i da vam je pokažem. Pa gde vam je pomoć, ovo pomoć, ovo je moje, što je sada puklo, ovo je moje. Ja od pomoći nisam dobila ništa, ni vreću praška", kaže Nada Jarić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: