Vučić: 51 stradao za vreme poplava

Nakon obdukcije ustanovljeno je da je ukupno 24 utopljenika u poplavama, 4 osobe se vode kao nestale, a prirodnom smrću umrlo je 26 ljudi, izjavio je Vučić.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.05.2014.

16:52

Default images

Napomenuo je da je jedna osoba stradala u klizištima, a da je 26 umrlo prirodnom smrću, sa teritorije osam opština.

Vučić je saopštio i imena stradalih i nestalih, koja možete pročitati OVDE. Među stradalima je i jedan pripadnik Vatrogasne službe, napomenuo je. Nadamo se da je to konačan broj, rekao je premijer obraćajući se u Skupštini Srbije.

Vučić je dodao da je još 8% teritorije Obrenovca pod vodom.

Veoma važno da se ustanovi svačija odgovornost, rekao je Vučić i dodao da je Sektor za vanredne situacije Srbije reagovao pravovremeno.

Mi smo sve svoje snage uputili u Obrenovac, sve je bilo angažovano
, rekao je on i dodao da je samo u toku jedne noći izvučeno 4.000 ljudi.

Mi imamo 17% opština gde rade sirene, a istragom je utvrđeno da se samo jedna sirena u Obrenovcu oglasila kritične noći, mada su pojedini tvrdili da se čulo dve, kaže Vučić. Organi Srbije su se u kritičnom danu u Obrenovcu pojavili u roku od ne duže od 90 minuta, tvrdi premijer.

Vučić je iskoristio priliku da iskaže zahvalnost vladama Norveške, Alžira, UAE, na velikoj pomoći i istakao požrtvovanost stranih spasilaca, kojima Srbija duguje veliku zahvalnost.

"Da nije bilo izlivanja u Hrvatskoj, ne bismo sačuvali ovo što jesmo, iako smo uradili sve, a sačuvali smo Šabac i Sremsku Mitrovicu, selo Jamena je samo stradalo", dodao je i rekao da je Srbija imala, i pored uloženog truda, i sreće.

Premijer Vučić je izjavio saučešće porodicama stradalih.

Prvi je postavio pitanje lider Nove stranke Zoran Živković, koji je rekao: "Moje mišljenje je da su tragične posledice poplave mogle da budu manje, da su svi nivoi vlasti radili bolje... Svi smo imali dobre namere, ali neko nije mogao te namere da sprovede u delo“. On je postavio, između ostalog, pitanje zašto nisu smenjeni direktori Srbijavoda, ko je odgovoran za to što TE Nikola Tesla nema adekvatnu odbranu od poplava, ko je i kojim aktom smenjivao šefove štaba za vanredne situacije u Šapcu...

"Nemojte od ove katastrofe da pravite političku priču, ova Vlada je uradila najbolje što je mogla", kazao je premijer. "Mi smo se u datim uslovima ponašali najbolje moguće", rekao je upoređujući poplave u našoj zemlji sa onima u Nemačkoj. Dodao je da su i evropski zvaničnici iskazali divljenje za reakciju Vlade u situaciji u kojoj se našla, koja je, kako je podvukao, u datim uslovima bila najbolja moguća.

Na pitanje Živkovića kako to da TENT nije osiguran od poplava, Vučić je rekao: "Veoma važno da se ustanovi svačija odgovornost. Pokušamo da izvučemo što više novca za našu zemlju... I Kolubara i TENT nisu osigurani zato što vaša stranka, odnosno lista na kojoj se nalazite, vaš direktor, nije hteo da se potpiše polisu i tražio je da se izbaci nadoknada o poplavama, 1.3.2012. se to dogodilo. Nemam nameru da ga okrivim za ovakvu nesreću, ali mi imamo sada štetu zbog toga na desetine miliona evra“.

Živković je pitao ko je, zašto i kojim formalnim aktom smenio šefa Štaba za vanredne situacije u Šapcu, a zatim zašto i ko je i kojim aktom postavio generala Dikovića na to mesto, a i ko je postavio Bobana Birmančevića umesto Dikovića, kad je opasnost prošla. Na odgovor premijera da Sektor za vanredne situacije ne zna ništa o tome, da on ne poznaje osobu (Birmančevića), Živković je rekao da se Birmančević "samopostavio za šefa štaba u Šapcu" 25. maja. Živković je konstatovao da je SNS na vlasti već dve godine i da je mogao da proveri ugovor o osiguranju TENT-a.
Foto: Tanjug
Živković je rekao da nije zadovoljan odgovorima premijera, a da je Vlada Srbije propustila da uradi ono što je, na primer, uradila pokrajinska vlast u Vojvodini. Dalje obrazlaganje tog svog stava bilo mu je onemogućeno, jer je predsednica Skupštine Maja Gojković isključila njegov mikrofon, bez prethodnog upozorenja da krši dužinu trajanja svog obraćanja premijeru od (3 minuta).

Vučić je rekao da je prvo što država treba da uradi je da ojača i podigne nasipe. Potrebno je da imamo više snage za odbrane i od požara koji nas, kako je rekao, očekuju u avgustu, ili već u julu. Imaćemo sve više problema sa elementarnim nepogodama, rekao je premijer. Kako je dodao, predstoji period krpljenja rupa koje imamo. On je napomenuo da je od nekih stigla pomoć od 10 miliona evra. "A mi za to možemo da kupimo jedan bolji helikopter... A mi taj novac nemamo.... Zato sam se zahvalio svim ljudima koji su nam dali pomoć, jer ja znam kakvo je stanje naših finansija, koliko nemamo."

On je rekao da je u opštini Bajina Bašta ugroženo klizištima 25 kuća, koje nisu zasad oštećene, ali je klizište došlo na 4 metra od njih. Mi nemamo gde te ljude da smestimo, mi ne možemo da ih hranimo, a ne možemo ni da ih ostavimo na 4 metra od klizišta, kazao je.

Poslanik Žika Gojković iz SPO je pitao ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojšu Stefanovića da li bi posledice svega bile manje da su spasilačke ekipe imale bolju opremu, odnosno šta smo mogli da imamo da smo radili preventivno. Poslanik je pohvalio pripadnike MUP-a za sve ono što su oni uradili.

Ministar Stefanović je istakao da su pripadnici MUP-a pokazali izuzetnu posvećenost i naglasio da je vatrogasac Dejan Lazarević iz Topole stradao spasavajući život jednog čoveka. "Nadam se da ćemo u narednim godinama, kako se ekonomija zemlje bude poboljšavala, a to je suštinsko pitanje, da ćemo postepeno moći da odvajamo novac za savremenija sredstva za vojsku i policiju", rekao je Stefanović.

Poslanik Gojković je rekao da je jedan od razloga što nam se ovo desilo i neodgovornost prema prirodi, i da treba da se stvori takav sistem da se žestoko kažnjavaju oni koji se neodgovorno odnose prema prirodi, kao i oni koji nelegalno grade, a kojih je mnogo i koji su, kako je rekao, napravili mnoge probleme.

Vučić je rekao da zamera "nekima koji su govorili da mrtve ljude držimo u hladnjači, da krijemo broj stradalih ljudi". On je rekao da se time nanosi velika šteta Srbiji, samo se unosi sumnja i bes i da nikakve koristi od toga nema. On je rekao i da u redovnim uslovima u Obrenovcu dnevno umre prosečno 1,75 osoba.

Vlada je dala sve, a da li su svi u lancu odradili sve kako treba, to se ispituje, radi se detaljna istraga, rekao je premijer.

Poslanik Gojković (SPO) je dodao da ovakve situacije vraćaju staru temu - vraćanje vojnog roka i da svaki muškarac mora da zna da se snađe u ovakvim situacijama.

Poslanik Miroslav Markićević iz Nove Srbije je postavio pitanje ministru Vulinu, da li njegovo ministarstvo ima neke predloge za socijalne mere za građane, koje bi trajale godinu dana - recimo da oštećeni građani Obrenovca ne plaćaju struju godinu dana. Kako je naveo, to će njima puno značiti, a EPS neće propasti. "Ionako mnogi ne plaćaju i mnogi su prikačeni na divlje", ocenio je Markićević. Kao predloge dao je i da studenti pogođeni poplavom imaju neke olakšice, da ne plaćaju na primer školarinu godinu dana. Ipak, na njegova pitanja je odgovorio premijer.

Vučić je rekao da će se Vlada potruditi da se obezbede neke olakšice, da se nekim delom šteta nadoknadi, kad su u pitanju kuće, ali i onima koji su izgubili stoku, ratarske proizvode - dajući ima seme, naftu. Rekao je da će biti i pomoći za oštećene privrednike. "Naći ćemo načine da obezbedimo popuste za struju, da mogu da prežive, ali ako bismo jednom doneli takvu odluku da neko ne plaća struju, vodu, onda nikad niko ne bi plaćao - onda bi se posle požara javljali oni koji bi rekli: sada mi nećemo da plaćamo, bilo je požara. Država mora da naplaćuje ono što je njeno, jer onda država ne bi opstala".

Vučić se požalio na izveštaje koje su o šteti poslale lokalne samouprave. "Neki su poslali da je 10 ili 15 miliona šteta u poljoprivredi, a da kupite svu stoku i sve njihove njive u okolini grada, sve zemljište, to toliko ne vredi", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će se kompletna obnova putne infrastrukture završiti za pet meseci. Država mora da jača, u smislu ekonomskih reformi, rekao je on.

Vučić je napomenuo da postoji mogućnost da se napravi donatorska konferencija za zemlje regiona koje je pogodila poplava, da je čuo da neke ideje ima i nemačka kancelarka Angela Merkel, a da će o tome više znati 11. i 12. kada se bude sastao sa njom.

Markićević je predložio da se poveća cena cigareta i da se od toga uzme deo za pomoć ljudima. Vučić je rekao da to nije tako lako i ostvarivo i da bi se javio problem sa švercom cigareta iz okolnih država.

Markićević je ministra Ilića, zaduženog za vanredne situacije, pitao za stanje klizišta. Ministar Ilić je rekao da su zemljišta kod kopova i termoelektrana podložna klizištima. Rekao je da je Duboka, jedno od najvećih klizišta u Evropi. "Mi u Beogradu imamo 2.250 klizišta. Klizišta na Zvezdari, na Karaburmi, u Grockoj..." Na području klizišta grade se zgrade, jer je to zemljište jeftino, zamolio bih lokalne samouprave da to ne dozvoljavaju, rekao je Ilić.

Markićević je predložio povećanje broja vojnika, što bi moglo da se "plati", kako je rekao, novcem koji ide za 152 državne agencije, koliko nema ni Nemačka. On je dodao da je neophodno formirati i civilnu zaštitu.

Poslanik JS Dragan Marković Palma je čestitao ministrima na zalaganju u toku vanredne situacije.

Marković je poručio Vučiću da ne treba da obraća pažnju na to "šta se piše na društvenim mrežama, jer je to takva manjina, da ne treba trošiti vreme da se na to odgovara", jer su to samo "posmatrači", koji ništa nikada nisu radili.

Nisam obraćao pažnju društvene mreže, već na reakciju OEBS-a, koja me je zaprepastila, rekao je Vučić. "OEBS je saopštio da moli vlasti u Srbiji da spreče ukidanje informacija, sa sajtova, jednog teksta sa sajta Blic i meni nepoznatih sajtova", kazao je Vučić i dodao da je tražio dokaze od OEBS-a za to. Marković (JS) je pitao Vladu i o planovima za subvencije.

Ministar finansija Lazar Krstić je rekao da, kako je isplanirano, od 130 miliona evra ide oko 60 miliona evra na subvencionisanje kredita, a 70 miliona evra u narednim godinama moći će da se rasporedi investitorima u skladu sa uredbom SIEPA. Tamo je sada drugačija komisija, kaže Krstić. Odrediće se subvencije po radnom mestu, zavisiće i od razvijenosti regiona, što će biti definisano s ministrom privrede, tu su i poreske olakšice za poslodavce, naveo je Krstić.

Marković je pitao ministra odbrane Bratislava Gašića gde su gumeni čamci koji su pripadali Vojsci Srbije. Gašić je istakao zalaganje VS i dodao da ima dovoljno opreme na raspolaganju. "Davali smo, kao pomoć, Sektoru za vanredne situacije deo opreme, čamaca smo imali dovoljno... U prethodnom periodu od 2005. do 2012. godine 840 komada gumenih čamaca koji su pripadali VS je prodato po ceni od 10 – 15. 000 dinara", rekao je Gašić.

Ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović je rekla da opštine imaju rok do sutra za prve preliminarne procene štete.

Milan Krkobabić (PUPS) se, kao je rekao, složio sa premijerom da koncept neplaćanja nije dobar, i dodao da koncept podizanja cena takođe nije dobar, jer je narod osiromašio. On je predložio da se uzme u ozbiljno razmatranje zakon o javnim nabavkama, o javnim preduzećima i privrednim društvima, i da se po ubrzanim postupcima donese ovaj set zakona koji bi doprineo privredi Srbije. On je dodao da je pokretanje privredne aktivnosti ključno.

Marko Đurišić (NDS-ZZS-ZS) je primetio da je Zakon o vanrednim situacijama donet 2009. a da su u Srbiji na snazi neki zakoni doneti i sedamdesetih godina. Đurišić je rekao da u članu 10 tačka 11 Zakona o vanrednim situacijama stoji da Vlada izveštava skupštinu o preduzetim merama, o procenama situacije... Kako je primetio, to se nije desilo i da se danas "silom prilika govori o tome u toku ispitivanja ministara".

Vučić je odgovorio da će skupštini biti "podnet taj izveštaj u skladu sa tim članom". "Mi šta god da uradimo, vi ćete uvek da kažete nešto loše, da ne valja", rekao je Vučić obraćajući se pojedinim predstavnicima opozicije. "Ali više poštovanja među nama bi dovelo do racionalnije političke scene i normalnijih odnosa u celoj zemlji... Sutra ćete vi biti u vlasti, samo kažite pošteno da li stvarno mislite da biste se bolje ponašali i postupali da vam se isto desilo", kaže premijer.

"Niste mogli da vidite nikakav partijski stranački odnos, ni u jednom mestu, ni u jednom sekundu vanredne situacije", tvrdi on.

"Ja neću unapred da kažem da je Čučković odgovoran, istraga će pokazati to... On se borio tamo, njegova familija i deca su izašli tek drugog dana, kad i većina Obrenovčana... Iako pripada drugoj partiji, Dinkićevoj partiji, ja mislim da se on borio, a istraga će pokazati..."

"Možete da kažete da je kriv RHMZ, Srbijavode ili bilo ko, ali to je elementarna nepogoda, prirodna pojava, znate i sami da ne možete uvek da se odbranite od vatre i vode", kazao je premijer.

On je zamolio sve da poštuju svoju državu.

"Idi radi svoj posao i pomozi koliko možeš, a ne zauzimaj političku vlast u ovim trenucima... Ako me to pitate, naravno da mi se to ne sviđa", dodao je.

Na kraju je dodao da se zahvaljuje svima u skupštini i građanima Srbije i zaključio: "Srbija može i hoće mnogo toga da uradi i Srbija će pomoći svima u skladu sa svojim mogućnostima, koje nisu male".

Time je završeno poslaničko propitivanje. Predsednica Skupštine Maja Gojković je za sutra u deset zakazala nastavak rasprave o zakonima koji su na dnevnom redu. Poslanici DS i Nove stranke tražili su u ponedeljak održavanje sednice o poplavama. Pokretač te inicijative, lider Nove stranke Zoran Živković, rekao je u ponedeljak novinarima u parlamentu da bi Vlada Srbije trebalo da odgovori na pitanja "koliko je bilo žrtava i zašto neki gradovi nisu branjeni, jer se tri dana pre poplave znalo da nailazi ta vrsta opasnosti". Šef poslanika SNS Zoran Babić rekao je tada da njegova stranka nema ništa protiv održavanja takve sednice, ali i da je vreme da se radi, a ne da se debatuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

252 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: