Pajtić: Ne želimo sudbinu SPO

Zamenik predsednika Demokratske stranke, Bojan Pajtić, ocenio je u intervjuu za Danas da je DS-u potrebna promena kako ne bi doživeo sudbinu SPO.

Izvor: Danas

Sreda, 28.05.2014.

22:57

Default images

Pajtić kaže da se za predsednika Demokratske stranke kandidovao zbog toga što DS već više godina ne predstavlja društvenu i političku avangardu. Ako DS nije stranka koja postavlja standard vladavine prava, izgradnje nezavisnih institucija, ekonomskog i opšteg društvenog razvoja, druge političke organizacije nemaju kapacitet da to učine, smatra on.

“Aktuelna vlast sa SNS na čelu je promenila retoriku u odnosu na prošlost, ali se metodološki i vrednosno ne razlikuje od SRS iz koje je ponikla. Danas se dešava da predsednik Vlade naređuje parlamentarcima gde će se umivati i koliko će raditi. Većina medija u Srbiji se utrkuje u povlađivanju vladajućem režimu. Politički protivnici bivaju izloženi fizičkom nasilju i progonu“, ocenjuje Pajtić i dodaje da jedino DS može stati na put ovakvom antievropskom ponašanju.

“Jedini sam član sadašnjeg užeg Predsedništva DS koji je i u vreme Zorana Đinđića bio član Predsedništva. Zbog toga osećam veliku odgovornost da učinim sve da se spreči ’SPO-izacija’ Demokratske stranke“, naveo je Pajtić, objašnjavajući razloge za svoju kandidaturu za Izbornu skupštinu DS koja će se održati u subotu, 31. maja.

On je, kako kaže, formulisao program zbog potrebe da se DS kao jedina istinska opozicija učvrsti.

“Danas je DS u težoj situaciji nego ikada u svojoj istoriji. Imam jasan plan kako prevazići postojeće stanje, a taj plan obuhvata formiranje demokratskog bloka političkih stranaka, NVO, sindikata, udruženja poljoprivrednika, intelektualaca i javnih ličnosti koje imaju hrabrosti i znanja da budu alternativa neuspešnom režimu u Srbiji. Nakon toga, formiraćemo vladu u senci, jer nam nije namera samo da kritikujemo, već i da nudimo konkretna rešenja u svim oblastima, od ekonomije do zdravstva i prosvete“, objašnjava Pajtić.

On kaže da je razlika u odnosu na 18. januar - kada je bila sednica GO DS i kada je praktično podržao Dragana Đilasa svojim pismom –u tome što se stranka nije stabilizovala, i zato joj je potrebna promena.

Pajtić kaže i da teza Gorana Ješića da njegova kandidatura dovodi u pitanje opstanak vojvođanske vlade i DS-a u Vojvodini, nema mnogo smisla, ali da poštuje svačiji stav.

“Demokratsku stranku je uvek odlikovao pluralizam mišljenja i to je jedan od njenih najvećih kvaliteta. Sve ostale političke stranke u Srbiji su autoritarne, a predsednici stranaka su neprikosnoveni gospodari. To je loše, posledice takvog ustrojstva stranaka vidimo i po tome što su derogirane sve institucije države, što o našim sudbinama odlučuje jedan čovek. Time što možemo da radimo zajedno i kad ne mislimo isto, dokazujemo naš istinski kapacitet da demokratizujemo i ovo društvo“, ocenjuje on.

Kada je reč o mogućoj saradnji sa naprednjacima, Pajtić poručuje da je vlast SNS-a populistička i demagoška, kao i da su prethodne dve godine pokazale da Srpska napredna stranka nema sposobnost da unapredi ekonomiju, privuče investitore i obezbedi osnovne demokratske tekovine kao što je sloboda medija, i da će zato Demokratska stranka ostati čvrsta opozicija takvoj vladi.

Osvrćući se na njegovog protivkandidata za mesto predsednika DS-a, Dragana Đilasa, Pajtić kaže da nije izgubio poverenje u njega, kao i da ovde niko nikog ne smenjuje, jer su u izbornom procesu svi kandidati ravnopravni.

“Nije Dragan Đilas predmet moje kritike i ja ne ulazim u izbore da bih po svaku cenu pobedio, nego da dobijem podršku za svoj program. Jedan čovek sam ne može ništa i spreman sam da i posle izbora za predsednika stranke pomognem DS-u u teškim vremenima koja su pred nama“, kaže Pajtić i dodaje da neće reći nijednu lošu reč ni o Đilasu, ni o njegovim odlukama.

“Nas dvojica smo uvek bili u dobrim i korektnim odnosima. Jasno mi je da u srpskom političkom miljeu, u kome su predsednici praktično nedodirljivi i suštinski su vlasnici stranaka, deluje neuobičajeno da postoji stranka u kojoj to, jednostavno, nije slučaj. Zato DS jedina i ima potencijal da demokratizuje i menja srpsko društvo“, poručuje on.

Pajtić se osvrnuo i na podršku građana Vladi Vojvodine, na čijem je čelu, rekavši da je na pobedio na svim izborima na kojima je bio nosilac liste, te da se u martu građani nisu izjašnjavali o pokrajinskoj vladi i njenim rezultatima.

“Polazna osnova za kandidaturu nisu ni ovi niti rezultati prethodnih izbora, nego rezultati mog rada u gotovo 20 godina provedenih u DS“, kaže on.

Ukoliko pobedi u trci za predsednika DS-a, Pajtić kaže da će prvo uvesti neposredno izjašnjavanje članstva o važnim političkim pitanjima, što će, prema njegovom mišljenju, podići nivo demokratičnosti stranke.

“Učiniću sve da žene uzmu veće učešće u političkom životu, jer one već decenijama na univerzitetima čine više od 60 odsto diplomiranih studenata, a na mestima na kojima se donose odluke, praktično ih nema. Demokratska stranka treba ponovo da bude društvena i politička avangarda, onako kako je to bila u vreme Zorana Đinđića i Dragoljuba Mićunovića“, smatra Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: