Istraga o rasprodaji opreme vojske

Iz Ministarstva odbrane najavljuju istragu o tome da li je vojna oprema racionalno rasprodavana prethodnih godina.

Izvor: B92

Sreda, 28.05.2014.

16:44

Default images

Vojska u poplavama nije zatajila i imala je sve što joj je bilo potrebno, ali se isključivo zbog neosnovanih kritika pokreće istraga o tome ko je i kako u prethodnoj deceniji rasprodavao opremu za spasavanje - to je stav Ministarstva odbrane nakon što je posle poplava u javnosti postavljeno pitanje da li VS ima opremu za spasilačke operacije.

"Ne bih žurio s time. Komisija koju će da oformi kolegijum ministra odbrane i načelnika Generalštaba radiće svoj posao. Te podatke možemo da imamo za deset dana. Da se razumemo, ne želim nikog da optužujem od prethodnika iz perioda od 2000. do 2012. ali želimo da znamo šta je otuđeno. Ono što je komentar bio načelnika generalštaba jeste da su tada desantni gumeni čamci prodavani za 100 evra, što je cena ispod svake granice", rekao je za B92 ministar odbrane Bratislav Gašić.

Vojni analitičari kažu da je broj vojnika u prethodnom periodu bio konstantno smanjivan i da je Vojska bila prinuđena da se zbog štednje oslobađa i opreme.

"Istrošena sredstva su prodavana kao staro gvožđe, a u tom paketu je prodata ogromna količina inženjerske opreme i ABHO opreme. To nije ništa što bi moglo da 2014. izaziva posebnu pažnju. To je bio produkt realnosti vremena i ideje da se Vojska prilagođava novim zadacima", kaže Aleksandar Radić, vojnopolitički analitičar.

Bivši ministar Zoran Stanković naveo je da je sve što je urađeno u njegovom periodu urađeno u skladu sa zakonom, na osnovu procena stručnih službi Generalštaba o zastarelosti i upotrebljivosti opreme.

"Ništa što je bilo funkcionalno upotrebljivo nije prodato. Državnim organima u tom smislu stojim na raspolaganju", poručio je Stanković.

Novi ministar odbrane tvrdi da je bilo više šatora, pokretnih kuhinja, manjih amfibijskih vozila i aluminijumskih čamaca. Takva oprema bila bi pozamljena onima kojima je trebala: sektoru za vanredne situacije, policiji ili žandarmeriji.

Gašić objašnjava i da su čamci iz beogradskih marina pozajmljivani isključivo da bi se kupilo vreme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: