Dogovor Hamasa i Fataha o vladi

Rivalske palestinske organizacije Hamas i Fatah dogovorile su se o sastavu prelazne vlade nacionalnog jedinstva, saopštili su izvori bliski tim organizacijama.

Izvor: Beta

Utorak, 27.05.2014.

15:54

Default images

Prelaznu vladu će činiti nezavisni kandidati dok se ne održe izbori predviđeni u roku od šest meseci prema dogovoru dveju strana.

Hamas i Fatah su krajem aprila postigle sporazum o pomirenju.

Palestinski predsednik Mahmud Abas će u četvrtak obelodaniti vladu jedinstva između svog sekularnog Fataha i islamističkog Hamasa, nakon sedam godina jaza između te dve rivalske organizacije, jedne na Zapadnoj obali, a druge u pojasu Gaze, najavio je palestinski zvaničnik Azam al-Ahmed.

"Završili smo konsultacije o vladi nacionalnog jedinstva", rekao je Al-Ahmed iz Fataha za AFP nakon razgovora u Gazi sa zvaničnicima iz Hamasa. "Objava će stići od predsednika za dva dana," dodao je on.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO), kojom dominra Fatah, potpisala je iznenedani sporazum o pomirenju s Hamsom 23. aprila, na osnovu koga se dvema stranama daje rok od pet nedelja da sastave "nezavisnu vladu" tehnokrata, koju će predvoditi Abas.

Dogovor o vladi jednistva će utrti put dugo odlaganim predsedničkim i parlamentarnim izborima. Hamas je ubedljivo pobedio na prethodnim opštim izborima 2006. godine, što je predstavljalo veliko iznenađenje.

Međutim, EU i SAD su odbile da kontaktiraju s tom organizacijom dok god ne odbaci nasilje, prizna Izrael i ranije mirovne sporazume s tom zemljom. Predstavnici dve organizacije su više puta bezuspeašno pokušavale da se pomire nakon krvoprolića sredinom 2007. godine u kome je Hamas silom preuzeo vlast u Gazi, pobedivši snage lojalne Fatahu.

Pomirenje u aprilu navelo je Izrael da prekine mirovne pregovore obnovljene krajem jula prošle godine posredstvom SAD. Ti pregovori su ionako bili na ivici propasti.

Izrael neće da pregovora s vladom koja ima podršku Hamasa, jer tu organizaciju smatra terorističkom. SAD i EU takođe svrstavaju Hamas u terorističke organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: