OEBS kritikuje vladu zbog cenzure

Predstavnica OEBS-a zadužena za slobodu medija Dunja Mijatović kritikovala je danas vlasti u Srbiji zbog pokušaja cenzurisanja medijskih sadržaja na internetu.

Izvor: Beta

Utorak, 27.05.2014.

19:12

Default images

Dunja Mijatović je na konferenciji posvećenoj internetu, koja se održava u Stokholmu, pozvala vlasti u Srbiji da neguju necenzurisanu debatu o pitanjima od javnog interesa, posebno u kriznim vremenima, kao što je situacija sa poplavama u regionu.

"Duboko sam zabrinuta zbog navoda da su sajtovi i online sadržaji bili blokirani. To je jasno kršenje prava na slobodu izražavanja. Internet je od suštinskog značaja za slobodan protok i pristup informacijama", kazala je ona.

Prema njenim rečima, u vremenima krize slobodan protok informacija je od vitalnog značaja, kako bi se ljudima omogućilo da sami procene situaciju.

Dunja Mijatović je upozorila da je tokom vanredne situacije u Srbiji bilo brisanja celih sajtova sa interneta, kao i cenzurisanja pojedinih blogova i hapšenja pojedinaca.

"Hapšenje pojedinaca zbog blogova, komentara ili drugih oblika pisanja nije prihvatljivo. Ono ima negativan uticaj na opšte stanje slobode štampe u zemlji i može dovesti do autocenzure. Pozivam srpske vlasti da stave tačku na ovo i prestanu da se mešaju u rad on-lajn medija", rekla je Dunja Mijatović.

Ona je poručila i da je njena kancelarija spremna da pomogne vlastima u Srbiji u ovoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: