Novo nevreme, novi problemi KG i KŠ

Zbog nevremena koje je sinoć pogodilo Kragujevac, iz kuća iseljeno 80 osoba, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije. Poplavljen i deo Kruševca.

Izvor: B92

Utorak, 27.05.2014.

07:13

Default images

Za samo jedan sat u Kragujevcu je sinoć palo 50 litara kiše po kvadratnom metru. Zbog tolike količine vode zapušile su se odvodne cevi i voda je preplavila ulice, kuće i podrume. Dopisnik B92 javlja da je RHMZ poslao upozorenje na nevreme, ali to stanovništvu nije bilo preneto.

Situacija je jutros već drugačija, vode na poplavljenim ulicama nema, a grad funkcioniše normalno. Međutim, iako situacija u Kragujevcu ni izbliza nije kritična kao u ostalim mestima u kojima je na snazi bila vanredna situacija zbog poplava, takva odluka je doneta radi brže i bolje akcije nadležnih službi.

Najveći broj onih koji su iseljeni iz svojih kuća smešten je u halu Šumadija sajma, gde su medicinski pregledeni i zbrinuti, a škole će, kako kažu nadležni, raditi normalno.

Dvočasovno nevreme je najveću štetu pričinilo infrastrukturi, kao i velikom broju stambenih objekata. Poplavljen je veliki broj objekata, kao što su podrumske prostorije Kliničkog centra, Hitne pomoći, škola, dečjih obdaništa, privrednih objekata i privatne kuće.

Posle jučerašnjeg nevremena, u Kragujevcu se danas stanje normalizuje, sve škole rade i grad se uredno snabdeva strujom i vodom, izjavio je Tanjugu zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije Zoran Jovanović. Naglašavajući da se radi na sređivanju ulica, koje je bujična voda prekrila kamenom i rizlom, Jovanović je rekao da se gradski prevoz odvija po predviđenom redu vožnje i napomenuo da je oštećen asfalt ka naselju Ilićevo.

Naglašavajući da su nadležne ekipe Štaba na terenu i da utvrđuju stepen oštećenja, posle čega će se raditi i procena štete, Jovanović je rekao da je samo s leve strane Bresničkog potoka potopljeno više od 50 stambenih objekata, kao i brojni privredni objekti na početku industrijske zone Ilićevo.

Pored toga, dodao je, najviše poplavljenih objekata ima u naseljima Ždraljica, Bresnica, Beloševac, Ilina Voda, a velika su i oštećenja na asfaltu u područjima u kojima su se zbog, bujica, prelili potoci.

"Vodotokovi i kompletna kanalizaciona mreža, pogotovu kišna kanalizacija, praktično je bila nedovoljna da primi ovoliku količinu vode, a problem je bila i fekalna mreža, jer u Kragujevcu dobar deo kišne vode ulazi u fekalnu kanalizaciju i to stvara dodatne probleme", rekao je Jovanović na konferenciji za novinare.

Na pitanje kako izbeći plavljenje objekata, jer se i večeras najavljuje kiša, Jovanović je rekao da nema rešenja kada su velike padavine u pitanju, kao što je to bilo juče kada je za kratko vreme palo više od 50 litara kiše.

"Vodotokove možemo da štitimo branama, džakovima, nasipima, ali ovakva situacija, kakva je bila juče, kada su bile velike količine padavina, koju ni zemlja, ranije natopljena vodom, ne može da primi, a ni kišni ni fekalni kolektori, onda stvarno nema rešenja", rekao je Jovanović.

Jovanović je odbacio kritike vlasnika poplavljenih kuća u blizini Bresničkog potoka, da je gradska vlast odgovorna za to što su im domovi poplavljeni, zato što nisu uredili vodotokove i kišnu kanalizaciju.

"Odgovorno tvrdim, a to će svi koji se bave i hidrologijom reći, da nijedan vodotok nije projektovan da primi ovoliku količinu vode, niti je, kao nedavno, što je bio slučaj kod Save, bilo da se namerno plave zone, jednostavno Bresnički potok nije mogao da primi svu tu vodu", rekao je Jovanović.

On je dodao i da je lokalna samouprava prošle godine 50 miliona dinara uložila u uređenje Ilićevskog potoka u naselju Ilićevo, iako je, kako je rekao, to bila obaveza preduzeća "Srbijavode".

"Tvrdim odgovorno da bi sve kuće u Komaričkoj ulici u Ilićevu bile poplavljene da grad nije uložio taj novac", rekao je Jovanović. Komandir Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac Nenad Milošević Tanjugu je izjavio da su tokom noći imali 23 intervencije, kao i da su spasli 18 osoba iz poplavljenih automobila, koji su se u nevremenu zatekli u nižim zonama grada.

"Imali smo dosta posla na crpljenju vode iz podruma, čiji je nivo bio od 20 centimetara pa i do jedog metra", rekao je Milošević i dodao da su vodu ispumpavali iz podruma Kliničkog centra, Studentskog doma, Eparhijskog doma...

U dvočasovnom nevremenu, praćenom jakom kišom i udarima vetra i do 60 kilometara na sat, koje je juče zahvatio Kragujevac, pala su 53 litra kiše po metru kvadratnom. Brojne ulice su zbog bujične vode bile poplavljene i neprohodne, ali se kasnije sa većine voda povukla.

Kruševac: Poplavljeno 15 domaćinstava

Na teritoriji Kruševca, u naseljenim mestima Petina, Dvorane i delu Slatine, juče je poplavljeno 15 domaćinstava usled novih padavina na toj teritoriji, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

Kako je Tanjugu rekao Dušan Todorović, usled dejstva Radarskog centra Kruševac sa 120 protivgradnih raketa u periodu od 12 do 18 časova, “oblak je bio sabijen” i na malom prostoru palo je oko 15 litara kiše.

Bujični potoci uz namerno zatvaranje propusta poplavili su oko 15 domaćinstava koja su bila niža od glavnog puta. Na terenu su bili pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona, policije, mesnih zajednica, sa građevinskom mehanizacijom.

Šteta je velika, pre svega u poljoprivredi, a uništeni su i makadamski putevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: