Papa odao poštu žrtvama holokausta

Papa Franja odao poštu Jevrejima ubijenim u holokaustu u Drugom svetskom ratu i žrtvama terorističkih napada i poljubio ruke preživelima u holokaustu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 26.05.2014.

11:09

Default images

Posetivši memorijal žrtvama terorizma, papa je odstupio od svog plana putovanja i time Izraelu u potpunosti posvetio svoju pažnju, dan nakon što je izrazio snažnu solidarnost sa Palestincima, navodi Asošijeted pres.

U Memorijlanom centru holokausta Jad Vašem papa se molio pred urnom sa pepelom žrtava i položio venac sa žutim i belim cvetovima, u bojama vatikanske zastave u Holu sećanja.

Onda je jednom po jednom poljubio ruke nekolicini preživelih u holokaustu i saslušao priče o njihovim voljenima koje su nacisti ubili u Drugom svetskom ratu.

"Nikada više, Bože, nikada više. Ovde smo Bože posramljeni zbog ona što je čovek stvoren po tvom sopstvenom liku, bio sposoban da učini", poručio je papa.

Poglavar rimokatoličke crkve se pre toga pomolio na Zidu plača, najsvetijem mestu na kome Jevreji mogu da mole i ostavio molitvu Oče naš napisanu na njegovom maternjem španskom jeziku u jednu od pukotina medju kamenim blokovima.

Papa je u nedelju pozvao izraelskog i palestinskog predsednika da dodju u Vatikan početkom juna i mole se s njim za mir, što su oni odmah prihvatili.

Poziv je upućen mesec dana nakon kraha mirovnih pregovora, devet meseci pošto su obnovljeni posredstvom SAD.

Papa je dan započeo sastankom s glavnim jerusalimskim muftijom Muhamedom Ahmedom Huseinom, a potom je ušao u džamiju Kupolu na steni na Haram al Šarifu (Uzvišenom utočištu), kako to sveto mesto u jerusalimskom starom gradu zovu muslimani, odnosno Brdu hrama, kako kažu Jevreji, jer su se tamo nekada nalazili jevrejski hramovi.

U okviru posete papa se danas sastaje s izraelskim verskim i političkim liderima i na kraju služi misu Sionskoj Gori, u sobi gde je Isus po hrišćanskom predanju održao poslednju večeru.

Papa će se pre ponoći vrati u Rim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: