Vanredna situacija u Kragujevcu

Kragujevac večeras zahvatilo nevreme, praćeno jakom kišom i snažnim vetrom. Poplavljeno na desetine kuća, proglašena vanredna situacija.

Izvor: B92, RTS

Ponedeljak, 26.05.2014.

15:35

Default images

Jači pljusak i grad padali su po podne u Valjevu, kao i u Aranđelovcu i okolini. Kod Čačka padao grad veličine lešnika. Nevreme u Beogradu, Kosjeriću, Ivanjici....

Nevreme sa obilnim padavinama zahvatilo je oko 17 časova Beograd. Iz crnih oblaka petnaestak minuta je nad Beogradom pljuštala kiša i padao grad.

Nevreme je usporilo saobraćaj u popodnevnom saobraćajnom špicu, ali za sada nema podataka da je bilo i nekakve materijalne štete.

Međutim, dvočasovno nevreme u Kragujevcu stvorilo je mnoge probleme u gradu i prigradskim naseljima.

Načelnik odeljenja za zaštitu od elementarnih i drugih nepogoda Dragoš Radovanović izjavio je Tanjugu da se u naselju Bresnica izlio Bresnički potok i da je poplavio jedan broj stambenih objekata.

"Stanje je teško i u prigradskim naseljima Ilićevo, Maršić i Beloševac, gde takođe ima poplavljenih objekata", rekao je Radovanović i dodao da su nadležne ekipe na terenu.
Kragujevac veèeras (Foto: Tanjug)
U gradu su brojne ulice preplavljene vodom, jer ulična kanalizacija nije mogla da primi veliku količinu kiše koja je pala.

"Za dva sata u gradu je palo 53 litra kiše po kvadratnom metru", izjavio je Tanjugu šef Meteorološke stanice Blagiša Dobrosavljević.

Radarski centar Bešnjaja, kako je Tanjugu izjavila šefica tog centra Svetlana Biljić, za dva sata je ispalio 38 protivgradnih raketa.

"Bilo je i pojave grada veličine zrna kukuruza, a koji je najviše padao na potezu Kragujevac-Batočina", rekla je Biljićeva.

Poplavljen je jedan deo pogona fabrike "Zastava oružje", ali ništa nije alarmantno, izjavio je večeras Tanjugu Rade Gromović.

"Kako zbog jake kiše, tako i zbog kišne kanalizacije, koja nije mogla da primi veliku količinu padavina, voda je prodrla u jedan deo fabričkih pogona, ali su radnici taj problem uspeli da saniraju", rekao je Gromović. On je dodao da su radnici druge i treće smene poslati kući, kao i da određeni delovi fabrike trenutno nemaju struju.

Na poljoprivrednim gazdinstvima nije pričinjena veća šteta, kažu u Štabu za vanredne sitacije, prenosi RTS.

Akumulacioni sistem Gruža je bezbedan, takozvani retenzivni prostor je potpuno prazan i spreman da primi veliku količinu vode iz slivnog područja, rekao je za RTS Novica Milošević, tehnički direktor JKP Vodovod i kanalizacija u Kragujevcu.
Foto: Tanjug
Tri sata ranije Ivanjicu je zahvatilo polučasovno nevreme praćeno gradom. Prema rečima predsednika ivanjičke opštine Milomira Zorića, u samoj varošici je padala kiša praćena sugradicom.

"Međutim, grad veličine lešnika je zahvatio područje Bukovice", kazao je on za Tanjug dodajući da će eventualne štete na voćnjacima i usevima tek biti utvrđene.

Prema rečima načelnika Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiše Broćića, gradonosni oblaci su najviše zahvatili jugozapadne delove opštine Ivanjica i samu varošicu, uz veliku količinu padavina.

"Na deset mesta se interveniše na ispumpavanju vode, a poslali smo pomoć i iz Čačka", rekao je Broćić za Tanjug.
Nevreme u Beogradu (Foto: B92)
Sela u okolini Čačka danas po podne zahvatilo je nevreme, a grad veličine lešnika pogodio je čačanska sela Gornju Gorevnicu i Milićevce.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić rekao je Tanjugu da je gradonosni oblak praćen jakom kišom došao od Očara i zahvatio sela severno od Čačka.

"I trenutno tamo pada jaka kiša, a delovala je i protivgradna zaštita", naveo je Broćić, koji je izrazio očekivanje da nisu pričinjene veće materijalne štete zbog ove nepogode.

Leposava Ristanović iz Gornje Gorevnice kaže da je grad padao oko 10 minuta i bio praćen jakom kišom i vetrom.

"Uništen mi je krompir, krastavac, rasadi paradjza, paprike, i voće", kazala je Leposava Tanjugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: