Umesto prijava, komisije za štetu

Gradska opština Obrenovac od danas ponovo radi, na staroj adresi i u staroj zgradi. Ipak, umesto da građani prijave štetu, biće osnovane terenske komisije.

Izvor: B92

Nedelja, 25.05.2014.

17:12

Default images

Prvobitno je bilo predviđeno da građani sami prijavljuju štetu koju su pretrpeli u poplavama. Međutim, građanima okupljenim ispred zgrade opštine saopšteno je da biti formirano deset komisija koje će obilaziti teren i sastavljati izveštaje o načinjenoj šteti, javlja izveštač RTS-a.

Čučković je prethodno pozvao građane na strpljenje, jer službenici neće biti u mogućnosti da odjednom prime sve prijave šteta u poplavama.

Opština Obrenovac počeće da radi ujutro u devet sati, na staroj adresi i u staroj zgradi, precizirao je Čučković na konferenciji za novinare i istakao da će u opštini dežurati ljudi koji će pružati neophodne informacije građanima, koji će moći da prijave sve što im je oštećeno u poplavama.

"Napravili smo 10 kategorija dobara koja su oštećena poplavom, od individualnih stambenih objekata, poljoprivrednih objekata, lokala, firmi, do automobila i drugih pokretnih stvari, kao što su plovila i radne mašine", rekao je Čučković.

On je takođe napomenuo da, kada opština sutra počne da radi, neće biti u mogućnosti da odednom primi svih 30.000 zahteva za oštećene objekte i 25.000 zahteva za oštećene automobile i zato je zamolio građane za strpljenje, jer će šteta moći da se prijavi i putem telefona i interneta.

"Nakon toga će komisije izaći na teren i napraviti zapisnike", rekao je Čučković.

On je, kako je saopšteno iz opštine, najavio da bi u utorak ceo Obrenovac trebalo da dobije tehničku vodu, kako bi mogli da počnu procesi dezinsekcije, deratizacije i čišćenja grada i dodao da je velikim zalaganjem "Elektrodistribucije Beograd" i radnika JKP "Vodovod i kanalizacija" u Obrenovcu uspostavljena strujna veza sa fabrikom za prečišćavanje vode u Zabrežju.

"Što se tiče kanalizacionog sistema, ronioci su sve vreme na terenu i pokušavaju da reše situaciju sa jezerima u gradu, kako bi što pre postojećih 11 džepova očistili od vode. Tu pre svega mislim na naselja u centru grada, kao što su Dudovi, naselja Viraga, Senjak i druga", kazao je Čučković i istakao da se dodatno radi i na tretiranju komaraca sa zemlje i iz vazduha.

Reporter RTS-a javlja da se Obrenovac polako vraća uobičajenom životu i da se stvaraju uslovi za povratak građana. On dodaje da se na ulazu u grad nalaze punktovi na kojima se građanima daju posebna obaveštenja o povratku.

Reporteri B92 su i u nedelju bili u Obrenovcu, u kome se, kako smo videli radi od jutra do mraka.

Preostala voda se polako uklanja sa ulica, ali najveći problem u ovom trenutku je kanalizacija. Još se ne zna šta se sve nalazi ispod obrenovačkih ulica, gde bi sve ta voda mogla da izbije, kao ni koliko je kanalizacija oštećena u poplavama. Iza vode ostaju žuti zidovi opustošenih domova i lokala.

Centar grada je još bez struje, a voda za piće se doprema cisternama. Postoje i problemi sa uspostavljanjem komunikacije, a solarni panel za punjenje mobilnih telefona omogućiće građanima da budu u kontaktu sa najbližima. Najbranjeniji objekat u Obrenovcu, Termoelektrana Nikola Tesla, posle 10 dana zastoja ponovo radi punom snagom.

Povratak Obrenovčana njihovim kućama, nažalost, još nije moguć. Pumpe neprekidno rade, a nastavlja se i čišćenje i dezinfekcija prizemnih lokala. Sve što se našlo na visini do metar i po nepovratno je upropašćeno.

Kako je u nedelju izgledao Obrenovac pogledajte u našem prilogu:

Božović: Radimo na stvaranju uslova za povratak

Komandant Žandarmerije i šef Kriznog štaba u Obrenovcu Milenko Božović izjavio je večeras da je situacija u tom poplavljenom gradu stabilna i bezbedna i da se intenzivno stvaraju uslovi za povratak građana.

Božović je za RTS rekao da se pre povratka žitelja u taj grad moraju osposobiti kanalizacija, elektromreža i vodovod, ali i otkloniti opasnost od širenja zaraza.

"Moraju da se poštuju uputstva nadležnih ministarstava. Na ulazu u Obrenovac postavili smo barijere i dele se uputstva i instrukcije. Povratak građana se vrši sukcesivno tamo gde se stvaraju uslovi za povratak", rekao je Božović.

Upitan da li postoji opasnost da će spasilački timovi u tom gradu pronaći još neku žrtvu, Božović je rekao da se takva mogućnost ne može odbaciti, ali da se nada da će sadašnji tragični bilans ostati konačan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: