BiH: 23 žrtve poplava

U Doboju pronađeno telo muškarca za kog je utvrđeno da je poginuo u poplavama, tako da je broj žrtava ove katastrofe u BiH povećan na 23.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 24.05.2014.

20:51

Default images

Policija Republike Srpske je navela u saopštenju da je pronađeno telo 41-godišnjeg muškarca iz mesta Kožuhe kod Doboja, koji se do sad vodio kao nestao.

Kako je prenela Hina, policija traga za još jednim muškarcem u Doboju čija je porodica prijavila nestanak. U Doboju je najviše ljudi poginulo u poplavama - njih 11. Prethodno je u Bosanskoj posavini pronadjeno telo još jedne utopljene osobe.

Iako vodostaj Save uz Bosansku posavinu opada, voda se sporo povlači, a u nekim delovima Domaljevca je i dalje do tri metra, prenela je Hina.

U nekim delovima BiH još uvek vanredno stanje

Štabovi za vanredne situacije u Šamcu, Doboju i Bijeljini smatraju da je neophodno zadržati vanredno stanje u ovim lokalnim zajednicama, najviše pogođenim poplavama koje su proteklih dana zahvatile Republiku Srpsku.

U Šamcu se voda još zadržava u nekim delovima grada, iako se radi na njenom ispumpavanju, a stanovništvo čisti ono što je u poplavama uništeno.

U Doboju je i danas dan žalosti, a grad se čisti od kabastog otpada.

Ova dva grada danas je posetila i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović i istakla da su sada prioriteti saniranje stanja na terenu
i mere za sprečavanje moguće zaraze.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u tri grada na području BiH zahvaćenih poplavama - Maglaju, Žepču i Zavidovićima delovala je s
dve mobilne laboratorije namenjene dekontaminaciji i dezinfekciji širih prostora.

Direktor FUCZ Fahrudin Solak rekao je da je u dosadašnjim aktivnostima najkritičniji deo za širenje mogućih zaraza bio Maglaj zbog velike prašine, ogromnih količina mulja i blata koje su zagadile sve ulice i sambene i druge objekte.

U severoistočnoj Bosni u opštinama Bratunac, Srebrenica, Vlasenica svakodnevno dolazi do novog broja klizišta. Za sada ih prema procenama CZ RS ima preko 500, a više od 300 osoba je evakuisano.

Šesnaest lekara i medicinskog osoblja Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Sarajevo danas je u Konjević-Polju i Cerskoj pregledalo 150 ljudi.

Uglavnom su to bili hronični bolesnici. Doktori su kazali da se pacijenti žale na grlobolje te na manje stomačne tegobe. Pregladana
su 42 deteta u Cerskoj i zabeležena četiri slučaja svraba.

Lekari su zaključili da je situacija ohrabrujuća što za sada deca nemaju osip i da je situacija pod kontrolom, jer nema naznaka za zarazna obolenja.

Gradonačelnik Brčkog Anto Domić rekao je da se u distriktu stanje stabilizuje. Rade se preventivne mere kako ne bi došlo do epidemija i stan je jepod kontrolom. Izvršeno je sakupljanje, transport i distribucija uginulih životinja u Inđiju, a sada se dodatno proverava da li ima propusta po tom pitanju, dodao je Domić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: