"Iz naših ruku ne možete pasti"

Iz vodenog pakla u Obrenovcu u Kragujevac je stiglo 29 korisnika obrenovačkog Doma za stare.

Izvor: B92

Subota, 24.05.2014.

10:29

Default images

Reč je uglavnom o ljudima sa teškim invaliditetom, koji su bez lične i medicinske dokumentacije stigli u kragujevački Gerontološki centar, gde su, nakon brojnih pregleda, konačno našli svoj mir.

Ni nedelju dana nakon napuštanja Obrenovca, Svetlana ne prestaje da gleda vesti. Sa protezom u nozi znala je da neće moći sama da se spase. Umesto straha, danas, kaže, oseća zahvalnost.

"Iz ove nevolje može se izvući mnogo toga lepog. Da nije nestala solidarnost, plemenitost mladih u šta sam se ja uverila. Samo znam da je jedno mlado lice, krupno, reklo: Majko, iz naših ruku ne možete pasti”, priča Svetlana Jovanović.

Srećko, Drago i Vlajko kažu da je najgore prošlo. Sa srodnicima su stupili u kontakt. Prizore iz Obrenovca, kažu, neće lako zaboraviti.

Srećko Karović je optimista.

"Ostale su slike. Žao mi je onog Doma, koji je ipak bio naš dom. Pravi. Ostalo je malo i potopljenih stvari, ali ja mislim da će to da se sredi", kaže Srećko, a Vlajko Paraušić dodaje:

"Samo neka se sve ovo lepo završi, da se mi vratimo u naš dom i da počnemo jedan novi život iz početka", dodaje

Iako su u improvizovanom smeštaju, zaposleni u Domu pokušavaju da im olakšaju boravak na ovom mestu.

"S njima se intenzivno radi i stalno imamo te grupne terapije. Mogu da kažem da su me izuzetno dobro prihvatili kao psihologa i zadovoljni su, to je moje mišljenje", kaže Miljana Garović, psihološkinja.

Gordana Đokić, direktorka Gerontološkog centra kaže da su u stalnom kontaktu sa ministarstvom i sa kriznim štabom Kragujevac

"Spremni smo da primimo još dvadeset ljudi. Ako situacija bude nalagala, mi ćemo se organizovati", ističe Đokić.

Podrška volontera, ali i Crvenog krsta ne izostaje. Iz Kragujevca je put ugroženih područja krenulo više od 60 tona pomoći.

"Molimo vas da garderobu ne donosite više, imamo je u ovom trenutku dovoljno i ona će biti potrebna kada ljudi budu počeli da se vraćaju u svoje kuće. Ovog trenutka, sredstva za higijenu, sredstva za održavanje prostorija i pijaća voda", rekla je Marica Patrnogić, Crveni krst Kragujevac.

U akciju prikupljanja pomoći uključili su se građani, privreda, sportisti. Iz Crvenog krsta apeluju da će i u narednom periodu ovakva pomoć biti dragocena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: