Ukinuta vanredna situacija u Srbiji

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je odluku o ukidanju vanredne situacije na teritoriji Srbije, osim u dva grada i 17 opština

Izvor: B92

Petak, 23.05.2014.

12:04

Default images

Predlog za ukidanje vanredne situacije za teritoriju cele Srbije doneo je republički Štab za vanredne situacije na sednici koja je održana pre sednice Vlade.

Kako je predloženo, vanredna situacija i dalje važi za dva grada (Šabac i Sremska Mitrovica) i 17 opština (Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci, Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Mionica, Paraćin, Svilajnac, Smederevska Palanka, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta i Šid).

Premijer Srbije je na sednici Vlade rekao da će se svi ministri odreći po jedne plate i da će taj novac biti uplaćen kao pomoć za ublažavanje posledica poplava. Takođe, kako je dodao, postoji i preporuka za šefove državnih institucija i druge niže funkcionere da se isto tako odreknu dela
primanja, ali u manjim iznosima nego ministri.

Vučić je predložio i da sva ministarstva i nadležni sekretarijati sastave detaljan izveštaj o tome šta je urađeno pre proglašenja vanredne situacije, kao i i šta se radilo tokom vanredne situacije. Ti izveštaji će se, kako je objasnio, objediniti u jedan, koji će biti prezentovan poslanicima u Skupštini Srbije i samim tim i građanima.

Teško vreme i situacija izazvana poplavama ne sme da bude alibi za odlaganje i otkazivanje bilo kakvih preuzetih obaveza, kazao je Vučić i poručio da se što pre pripreme prioritetni zakoni.

"To što smo imali teške dane i siutaciju već deset dana ne sme da nam bude alibi za odlaganje ranijih obaveza i molim one sa kojima smo razgovarali o usvajanju prioritetnih zakona, a trebalo je da nacrti već budu podeljeni ministarstvima, da sa tim ne kasne", rekao je Vučić.

On rekao da se ubrzano pripreme zakon o radu, kao i zakon o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju... "Ne može vreme da stane, već moramo da pokažemo još veću posvećenost nego ranije", rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio svim ministrima koji su ozbiljno, vredno i posvećeno radili i zamolio da obaveze i rokove koje su dali poštuju. "To što imamo tešku situaciju na terenu i što ćemo morati da se bavimo i time, ali vas molim da se sa još većom posvećenošću bavite ovim", rekao je Vučić.

Na poziv Angele Merkel Vučić ide u Nemačku 11. juna

Vučić je na sednici Vlade rekao i da je prihvatio poziv nemačke kancelarke Angele Merkel da 11. juna ode u Berlin.

"To je u svakom slučaju velika čast i obaveza, pa vas molim da pripremite sve što naša strana može da pripremi iz svakog od vaših sektora i resora", rekao je on zaključujući sednicu Vlade.

On je podsetio da će to biti prva poseta srpskog premijera na poziv nemačkog kancelara i da je poslednji put u takvoj poseti bio Zoran Đinđić. Vučić je rekao da će pre Berlina 4. ili 5. juna, boraviti u poseti Beču, koja je bila odložena zbog poplava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: