SAD u Kosovo ulažu 20 miliona $

Američka ambasadorka na Kosovu Trejsi En Dzejkobson izjavila da SAD u narednih pet godina planiraju da u razvoj severa Kosova ulože oko 20 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.05.2014.

08:42

Default images

U narednih pet godina mi planiramo da uložimo skoro 20 miliona dolara u opštine na severu Kosova, rekla je Džejkobson gostujući u programu mitrovičkog Radija „Kontakt plus“, podsetivši i da su svi dosadašnji projekti na severu sprovođeni sa predstavnicima civilnog društva.

Posle uspešnih opštinskih izbora i dobijanja novih demokratski izabranih opštinskih vlasti ove jeseni, sada smo zadovoljni što smo u prilici da takva partnerstva ostvarimo i sa opštinskim rukovodstvima na severu Kosova, rekla je ona.

Govoreći o predstojećim parlamentarnim izborima koji se održavaju 8. juna, američka ambasadorka je istakla da misli da su to važni izbori i da će možda biti i najvažniji u istoriji Kosova. „To će biti po prvi put u istoriji Kosova da se parlamentarni izbori održavaju na celoj teritoriji Kosova. O ishodu ovih izbora prilično sam optimistična na osnovu lokalnih izbora koji su održani prošle jeseni", rekla je Džejkobson.

Komentarišući to što su Srbi po prvi put ostali bez rezervisanih mesta u Skupštini Kosova Džejkobson je kazala da je poprilično razočarana zbog toga, ali da Srbi još uvek imaju deset zagarantovanih mesta u parlamentu. Od izlaznosti i masovnosti glasača zavisiće i broj skupštinskih mesta za Srbe, navela je ona.

„Ovi parlamentarni izbori imaju dvostrik značaj pogotovu za srpsku zajednicu, srpski glasači će ne samo biti u prilici da glasaju upravo za one ljude za koje žele da ih predstavljaju u Skupštini Kosova već će svojom izlaznošću moći da odluče i koliki broj predstavnika će imati u Skupštini Kosova", kazala je Džejkobson.

Ona je navela i da se sa nestrpljenjem očekuje nacrt Statuta Zajednice srpskih opština koji treba da izradi Upraljački tim koji je zadužen za izradu svih dokumenata kojima će se regulisati rad Zajednice. „Ja ne znam kakvu će formulu upotrebiti u izradi Statuta ali očekujem da će iznaći mehanizme koji će omogućiti opštinama da saradjuju i rade zajedno po pitanjima od zajedničkog interesa i verujem da će to uključivati i sfere obrazovanja i zdravstva", kazala je Džejkobson.

Na osnovu kosovskog Zakona o decentraliziaciji i Evropske povelje o lokalnim samoupravama predvidđ se da će opštine biti u mogućnosti da sarađuju međusobno i da sarađuju sa opštinama van teritorije Kosova, to je još jedan mehanizam koji bi ta Zjednica mogla da pruži, navela je američka ambasadorka.

Na pitanje da li je očekivala brže formiranje Zajednice srpskih opština rekla je da mIsli da Upravljački tim nije završio izradu Statuta Zajednice i da je izmedju ostalog bilo i drugih dešavanja u regionu koji su prosto „skretali pažnju“ pomenuvši izbore u tom pravcu.

„Nadam se da kada bude završena izborna groznica u regionu da ćemo imati više vremena da se posvetimo pitanju integracije pravosuđa i osnivanju Zajednice srpskih opština,“- kazala je ambasadorka.

Govoreći o funkcionisanju suda u Kosovskoj Mitrovici Džejkobson je kazala da je to jedno veoma važno pitanje koje ostaje da se reši. „Znam da su premijeri Tači i Dačić tada, došli u Briselu veoma blizu jednog sporazuma i zato se nadam da će se takav ternd nastaviti i da ćemo na kraju doći do nekog rešenja", kazala je Džejkobson.

Upitana do kada će Beograd moći da finansira prosvetu i zdravstvo na Kosovu američka ambasadorka je istakla da kako je razumela i kako proizilazi iz Briselskog sporazuma Vlada Srbije može da nastavi da finasira obrazovanje i zdravstvo u svim opštinama sa srspkom većinom na Kosovu jedino ako to bude radila na transparentan način.

"Ja verujem da je kosovsko društvo postiglo izvestan napredak u sferi vladavine prava ali priznajem da predstoji još puno toga da se uradi... Ali uspeh Kosova zavisi od uspostavljanja jednog sistema u kome niko neće biti iznad zakona i gde će svi biti jednaki pred zakonom", zaključila je Džejkobson.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: