“Srbiji ne prete velike epidemije“

Posle poplava neće biti velikih epidemija, ali se mogu očekivati sporadični slučajevi, kaže za B92 epidemilog Branislav Tiodorović.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2014.

16:56

Default images

Gostujući u Vestima TV B92, Tiodorović je rekao da posle povlačenja vode treba očekivati različite crevne, kao i transmisione koje prenose glodari i komarci. On kaže da su na teren već poslate ekipe koje moraju da stvore uslove da se građeni što pre vrate u svoje domove.

“Moramo biti strpljivi. Muški deo stanovništva treba da pomogne da se sve to očisti i pripremi za dezinfekciju. Ne očekujemo nikakve posebne epidemije, ali biće sporadičnih slučajeva. Ono što treba sada radati je pripremiti sve da se stanovnišvo vrti u sovje domove“, poručio je Tiodorvić i naglasio da trudnice, porodilje i deca, treba poslednji da se vrate kućama, i to tek kada se stvore svi uslovi za to.

On kaže da glodari mogu predstvljati veliki problem, jer su prenosioci brojnih bolesti. Glodari su se brzo udaljili sa dolaskom poplavnog talasa, ali se sada vraćaju u naselja u potrazi za hranom.

“Važno je da ljudi ne gaze bez čizama vodi, moraju da paze da sva hrana koja je bila potopljena mora biti bačena, uništena, i da se ništa od nje ne može koristiti“, poručuje Tiodorović.

On kaže i da dezinskecija mora dobro da se organizuje, iako bi bilo mnogo bolje da smo imali dezinsekciju u martu, zbog zapadnonilskog virusa.

“Ali moramo sada to učiniti, da bude izvedeno tako da uništimo ovu popluaciju komaraca ili da je svedemo na najmanju moguće meru“, navodi Tiodorović, upozoravajući da komarci mogu da budu prenosioci mnogih bolesti.

On podseća da Balkan nije tetirorija na kojoj ima malarije, ali da se može očekivati zapadnonilski virus. Zaprašivanje komaraca se, prema njegovim rečima, mora obaviti topovima sa zemlje, jer iz zaprašivanje iz vazduha nije delotvorno u ovoj situaciji.

Tiodorvić istiće da građani moraju da vode računa o ličnoj higijeni, da je obavezno redovno pranje ruku i da treba konzumirati isključivo ispravnu hranu i vodu za piće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: