Procena štete ubrzo, BG bezbedan

Šteta koju je načinila poplava u Beogradu i njegovim opštinama biće procenjena tokom narednih dana, izjavio Siniša Mali. Vrh poplavnog talasa očekuje se u petak

Izvor: Beta

Četvrtak, 22.05.2014.

14:02

Default images

On je ponovio da je glavni grad Srbije zaštićen od talasa Save i Dunava.

"Vodostaj Save i Dunava raste, ali ne onoliko brzo koliko smo očekivali", rekao je Mali novinarima nakon obilaska nasipa ispod Brankovog mosta koji je obišao sa predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem.

Mali je ponovio da se očekuje u petak uveče poplavni talas Save, ali da će on iznositi nekoliko desetina centimetara, a ne metara.

"Tako da su ovi bedemi koje smo napravili dovoljno visoki i u potpunosti sigurni da tako nešto izdrže, ako uopšte voda dotle i stigne. Dunav takođe raste, ali ne koliko smo očekivali. Očekujemo da ćemo u naredna dva dana imati proglašenje zaštite od vanrednih poplava, ali to su u pitanju centimetri, daleko ispod vrha bedema koji smo napravili", poručio je Mali.

Iako je, kako kaže, Beograd zaštićen od talasa Save i Dunava, Mali je istakao da ne mogu da se spreče eventualne podzemne vode, ali da su pumpe već spremne.

"Imamo pumpe koje će biti angažovane na svim mestima gde se pojave bare", istakao je Mali.

Podseća i da je grad već oformio krizni štab koji će se baviti klizištima, da su ekipe koje procenjuju štetu na terenu i da će sutra u 8 ujutru biti prvih rezultata.

Komisija će razmatrati zahteve za sanaciju šteta

Siniša Mali doneo je juče rešenje o formiranju Komisije za razmatranje zahteva za angažovanje sredstava iz budžeta grada radi saniranja posledica poplava, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Predsednik komisije je gradski sekretar za finansije Slobodan Milosavljević, a njegov zamenikje pomoćnik sekretara za finansije Duško Nikodijević.

Članovi su Slaviša Janković iz Sekretarijata za zdravstvo, Filip Abramović iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Ljiljana Radović iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu, Gordana Jelenić iz Sekretarijata za finansije i Marija Jančić iz Sekretarijata za privredu.

"Zadatak komisije je da nakon razmatranja prispelih zahteva za prenos sredstava obavi selekciju prema hitnosti i zatim pripremi predloge rešenja o angažovanju novca sa namenskog računa grada Beograda i te predloge dostavi gradonačelniku na usvajanje", navodi se u saopštenju.

Komisija zaseda svakog radnog dana u 9.30 časova, ali i neradnim danima kada radi platni promet konsolidovanog računa trezora Republike Srbije.

Takodje, navedeno je, korisnici sredstava biće u obavezi da Komisiji dostave izveštaj o trošenju.

Kontrolu namenskog trošenja novca za saniranje posledica nastalih poplavom, prema odluci grada, obavljaće Služba za budžetsku inspekciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: