Mirni Sava i Dunav, nova upozorenja

Noć između srede i četvrtka prošla je bez mnogo problema na Savi u Dunavu. Jutros, kod Šapca Sava u opadanju. Dunav na koti od 630.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 22.05.2014.

06:36

Default images

RHMZ upozorava da će Dunav u narednim danima rasti i da će kod Beograda, Smedereva, Novog Sada, Slankamena, Banatske Palanke biti na ili iznad nivoa vanredne odbrane od poplava.

Nivo Save kod Šapca je jutros bio 606 centimetara, 12 centimetara manje nego juče u isto vreme. Maksimalni nivo Save bio je prošlog vikenda kada je reka stigla do kote 666.

Obaloutvrda u tom rejonu, duga 25 kilometara, stabilna je, ali prema informacijama kriznog štaba, opasnost od probijanja bedema napravljenih od džakova s peskom još postoji.

Na najkritičnijim mestima, u okolini sela Drenovac, dobrovoljci će i danas ojačavati bedeme dok će u cilju bolje zaštite grada vojska, policija i stručne službe od 10 časova praviti nov nasip duž pruge u selu Štitar. Situacija na Dunavu je pod potpunom kontrolom. Direktor "Beograd voda" Miloš Milovanović izjavio je danas da je u ovom trenutku nivo vode na Dunavu na koti oko 630 centimetara, odnosno 20 centimetara niži od kote koja bi značila proglašenje vanredne odbrane od poplava.

"Sve su blaže prognoze i sve smo dalji od scenarija koji je bio pre sedam dana", izjavio je Milovanović za Jutarnji dnevnik RTS-a. On je dodao da će nivo vode najverovatnije na kraju biti dva metra ispod kote za koju je u Beogradu pripremljena odbrana.

Milovanović je poručio građanima da ne kvare bedeme, jer se njima štiti Beograd od poplava i da će džakovi radi zaštite možda i u junu biti potrebni.

"Povoljno je što se vrh poplavnog talasa sve više prolongira iz dana u dan. Trenutno je podatak da će biti nedelja, a ukoliko se pomeri za ponedeljak, značiće da će on biti sve niži i sve povoljniji za nas", ocenio je Milovanović.

"Na svim rekama trenutno je kod TENT-a vrh poplavnog talasa, što znači da bi tek za nekih četiri-pet dana trebalo da bude u Beogradu, a ako se pomeri za pet-šest dana, biće mnogo niži nego što bi bio u ovom slučaju", dodao je Milovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: