Srem se brani, talas stiže u petak

Stanje u polavljenim područjima stabilno. Tokom noći najviše evakuisanih iz Obrenovca. Srem se i dalje brani. Beograd čeka vrh talasa. Trodnevna žalost.

Izvor: B92

Sreda, 21.05.2014.

07:31

Default images

MUP Srbije saopštio je u utorak uveče da je evakuisano ukupno 31.873 ljudi. Zvanično su potvrđene 22 žrtve, od čega je samo u Obrenovcu nađeno 14 tela. Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče na sednici Vlade da će najverovatnije biti nađeno još tela kada se voda povuče.

Načelnik operativnog gradskog centra za vanredne situacije Aleksandar Marsenić izjavio je jutros da su tokom noći najviše evakuisani građani iz centra Obrenovca odakle je bilo najviše poziva.

On je na RTS-u rekao i da su Sava i Dunav u blagom porastu, ali da za sada nema informaciju da bi tokom dana moglo doći do proglašenja vanredne odbrane od poplava.

On je dodao i da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda organizovao preventivnu dezinfekciju u svim prihvatilištima na teritoriji grada za lica koja su evakuisana sa poplavljenih područja.

Najvažnije vesti

Tanjug

Borba sa poplavama - Iz minuta u minut

Tanjug
23:05 - MUP Srbije saopštio da je termovizijska kamera u balonu postavljena iznad Obrenovca. Ona snima i danju i noću, a podiže se na visinu od 100 metara i ima prečnik snimanja od 10 kilometara. Ova kamera registruje povlačenje vode, praćenje stanja objekata i imovine građana. Inače, termovizijske kamere omogućavaju da ljudsko oko sagleda ono što ne može da vidi, putem energije koju svako telo emituje, a kamera je registruje. Na osnovu rezultata snimanja ili posmatranja kroz objektiv kamere, registruje se infracrveno ili toplotno zračenje i najnižeg stepena.

23:02 - Gorska služba spasavanja Srbije saopštila je da su ekipe te službe, koje su prethodnih dana išle do povređenih i ugroženih, pružale prvu pomoći, transport i evakuaciju osoba, vraćene u svoje baze i da se pripremaju za naredne eventualne pozive na intervencije. Kako je navedeno, one su u pripravnosti da se odazovu na poziv za pomoć u svakom delu zemlje.

22:15 - Županija Timiš u Rumuniji uputila je cisternu sa šest tona pitke vode i kombi humanitarne pomoći u Morović i Višnjićevo, mesta ugrožena poplavama u opštini Šid.

22:07 - Pripadnici MUP-a danonoćno rade na organizaciji dostavljanja lekova i pružanja medicinske pomoći građanima u ugroženim područjima. U ovu akciju su, kako se navodi u saopštenju MUP-a, uključeni pripadnici Odeljenja za zdravstveno-psihološku prevenciju i koordinaciju Sektora za vanredne situacije, kao i sve sanitetske ekipe i Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika ovog ministartstva.

21:23 - Na područja ugrožena poplavama širom Srbije iz Vojvodine je u proteklih šest dana upućeno više od 200 tona pomoći, izjavio je predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić prilikom ispraćaja u Ljuboviju šlepera sa 25 tona životnih namirnica i druge robe.

21:15 - Na područja ugrožena poplavama širom Srbije iz Vojvodine je u proteklih šest dana upućeno više od 200 tona pomoći, izjavio je danas predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić prilikom ispraćaja u Ljuboviju šlepera sa 25 tona životnih namirnica i druge robe.

20:27 - Visoka tehnička škola strukovnih studija u Novom Sadu je svečanu akademiju povodom 55 godina postojanja i rada otkazala i zamenila humanitarnom i radnom akcijom. Škola je spremila pomoć ugroženima u opštini Krupanj, a na to područje će u petak otići 50 studenata i 20 zaposlenih, koje je ta škola opremila za raščišćavanje terena. Volonteri će poneti i pomoć od 200 paketa flaširane vode, pakete sredstava za higijenu kao i drugu robu.

20:09 - Pripadnici Žandarmerije angažovani u Kopnenoj zoni bezbednosti dopremili su na područje Obrenovca kamion sa hranom, vodom, sokovima i sredstvima za higijenu kao pomoć stanovništvu ugroženom u poplavama. Svi pripadnici Žandarmerije iz Kraljeva i Novog Sada, angažovani na tom području, samoinicijativno su pokrenuli tu akciju i odrekli se sledovanja hrane za narednih nekoliko dana.

19:07 - Grad Novi Sad poslao je danas u prihvatilište na Novom Beogradu kombi sa vodom i hlebom, što je deo pomoći koju su ovih dana prikupili Novosađani za postradale od poplava, saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika. Pomoć donirana od građana poslata je i na druge lokacije u poplavama ugroženim područjima.

19:02 -Na teritoriji opštine Loznica, situacija se nakon poplava polako normalizuje. Na terenu se sprovodi dezinfekcija objekata i sanacija putne infrastrukture, uklonjeno je oko 20 tona uginulih životinja, a deli se i humanitarna pomoć ugroženima.

18:53 - Život u Svilajncu i Jagodini, gde su poplavljeni brojni objekti i domaćinstva, polako se normalizuje, a voda se povukla iz centralnih gradskih ulica.

18.45 - UNICEF u Srbiji je u skladište Crvenog krsta dostavio 2.000 higijenskih paketa i 5.000 ćebadi za decu i porodice koji su evakuisani iz poplavljenih područja.

18:48 - Saobraćaj je na pojedinim deonicama u Srbiji normalizovan, dok je na nekim obustavljen zbog izlivanja reka, odrona i klizišta.

18.45 - Iako se situacija u ugroženim područjima smiruje, potrebe za pomoći ne jenjavaju. U Fondu B92 i danas je bilo užurbano, a pomoć je nastavila da stiže.

18:41 - Trenutna situacija u Moroviću i susednom Višnjićevu u šidskoj opštini opasna, a prema najavama kriznog štaba danas se završava druga faza preventivne evakuacije.

18.34 - Rusija uputila u Srbiju više od sto tona humanitarne pomoći za postradale od obilnih poplava.

18.17 - Gorska služba Spašavanja (GS) Srbije je u proteklih sedam dana evakuisala više od 1.200 građana iz poplavama ugroženih područja Srbije.

18.04 - Centralni savet Srbi u Nemačkoj (ZSD) apelovao na građane u dijaspori da, zbog otežane distribucije humanitarne pomoći u robi u Srbiju, pomognu finansijski.

17.48 - Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS-a za jugoistočnu Evropu Roberto Bateli pozvao međunarodnu zajednicu da nastavi da šalje pomoć ugroženima.

17.40 - U pismu srpskom premijeru Aleksandru Vučiću, premijer Velike Britanije Dejvid Kameron izrazio je svoje najiskrenije saučešće povodom žrtava poplava u Srbiji.

17.18 - Predrag Marić izjavio da je situacija mirna na najvećem broju kritičnih tačaka u Srbiji, a da ni narednih dana neće moći da se odahne kada su u pitanju poplave.

17.11 - Ministarstvo prosvete Srbije saopštilo je danas da maturski ispit u osnovnim školama neće biti ukinut zbog poplava koje su pogodile Srbiju.

17.08 -Za Smederevsku Palanku, pogođenu poplavama prošle nedelje, najveći problem je i dalje vodosnabdevanje, a trenutno se teren čisti od fekalnih voda.

17.06 - Srbiji kao posledica poplava, prete brojna klizišta, posebno ukoliko brzo dodje do povlačenja Save i Dunava na beogradskom području, izjavila Biljana Abolmasov.

16.51 - Ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm je, zajedno sa predstavnicima nemačkih i srpskih medija, posetio termoelektranu Kostolac.

16.40 - Vodostaji Save kod Jamene, Sremske Mitrovice i Šapca nalaze se iznad granica dbrane sa tendencijom manjeg pada, dok će kod Beograda vodostaj biti u porastu, objavio je RHMZ.

16.37 - Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, uz učešće svih zaposlenih, doneo je danas odluku da na račun za otklanjanje štete od poplave uplati 2.26 miliona dinara.

16.29 - Premijer Aleksandar Vučić je saopštio da je u području nastradalom od poplava pronađeno 27 žrtava, a najmanje 11 od njih je preminulo prirodnom smrću.

16.21 - Ministar odbrane Bratislav Gašić danas je ugroženom stanovništvu sela Stubline pored Obrenovca i Morović kod Šida doneo humanitarnu pomoć i apelovao na privatna i javna preduzeća koja se bave deratizacijom, definfekciom i dezinsekcijom da pomognu u sanacji, što je sada primarni zadatak.

16.19 - Grad Novi Sad uputio je danas kombi sa vodom i hlebom u prihvatlište za ugrožene od poplava na Novom Beogradu, a Javno gradsko saobraćajno preduzeće Novi Sad stavilo je na raspolaganje svojih devet autobusa koji su se uputili u selo Morović, za prevoz volontera koji rade na odbrani sela od poplava.

16.14 - Opština Novi Beograd prosledila je danas Crvenom krstu opštine, ali i direktno ugroženim područjima velike količine različite humanitarne pomoći od gradjana, preduzeća i ustanova, koja je prikupljena tokom prethodnih dana.

16.13 - Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević rekao da je u poplavama najveća oštećenja pretrpeo sud u Obrenovcu.

16.05 - Plan za obnovu zemlje biće gotov za nekoliko nedelja, izjavio je premijer Aleksandar Vučić. "Pomoć pokriva najviše 25% štete".

15.55 - Iz Kumanova je danas stiglo pet šlepera humanitarne pomoći, vredne 25.000 evra za postradale u poplavama, u prijateljskim gradovima u Srbiji i Repblici Srpskoj.

15.50 - Vlasnici više od 50 kraljevačkih frizerskih i pedikirskih salona danas su sproveli akciju "Makazama protiv poplava" i sav prihod ostvaren u njihovim radnjama tokom dana, biće upućen ugroženima poplavama u Kraljevu i okolini.

15.46 - Delegacija Južnobanatskog upravnog okruga danas je opštini Krupanj donela oko 100 tona humanitarne pomoći, izjavio je načelnik okruga Zoran Tasić.

15.35 - Škola "Jovan Jovanović Zmaj" iz Sremske Kamenice želi da pronađe maturante iz OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obrenovca, jer hoće da im pomognu u teškim trenucima. POMOZIMO IM!

15.33 - Potpredsednik vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljaljic i ambasadror Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozaj uručili su danas Kriznom štabu opštine Svilajnac sušilice za zidove za objekte koji su prethodnih dana ugroženi ili oštećeni u poplavama.

14.45 - Opština Barajevo uplatila je dva miliona dinara na račun Grada Beograda za pomoć poplavljenim područjima.

14.30 - Na desnoj obali Dunava, u zoni Petrovaradina, Sremske Kamenice i Sremskih Karlovaca uvedene su mere redovne odbrane od poplava.

14.29 - Predsednik Tomislav Nikolić obišao je Javno komunalno preduzeće za proizvodnju i distribuciju vode "Vodovod" u Smederevskoj Palanci, koje su pre nekoliko dana poplavile reke Kubrušnica i Jasenica koje se ukrštaju tom mestu.

14.10 - Preliminarna procena štete od izlivanja reka Jasenica i Kubršnica u Topoli, biće poznata najkasnije u petak, izjavio je Tanjugu predsednik te opštine Dragan Jovanović.

14.02 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić obišli nasipe u Umki i Ostružnici i naveli da je grad spreman za poplavni talas u petak.

13.59 - U šumadijskoj varošici Rača završena je dezinfekcija poplavjenih kuća, ukupne površine 2.075 kvadratnih metara, izjavila je danas Tanjugu predsednica te opštine Dragana Živanović.

13.50 - Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić sastao se danas u Briselu sa evropskim komesarom za regionalnu politiku Johanesom Hanom. Han: Možete da računate na EU.

13.42 - Stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojčkova Solorano upoznala potpredsednicu Vlade Kori Udovički o angažmanu UN i njenih agencija u fazi oporavka od poplava.

13.37 - Zaposleni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) odrekli se jedne dnevnice u želji da pokažu solidarnost i pomognu postradalima u poplavama.

13:34 - U kafilerijama u Srbiji do sada je, na neškodljiv način, uništeno oko 200 tona leševa uginulih životinja, od čega u kafileriji u Indjiji 169 tona, uverila se ekipa Tanjuga koja se nalazi na terenu sa načelnicom veterinarske inspekcije Sanjom Čelebićanin i ministarkom poljoprivrede Snežanom Bogosavljevic-Bošković.

13.32 - Srbija, kao članica NATO programa - Partnerstvo za mir, može da računa na pomoć za saniranje posledica poplava, poručili ambasadori osam država članica.

13.13 - Komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić rekao je danas da zaposleni u "Vodama Vojvodine" ulažu maksimalne napore na zaštiti sremskih naselja u šidskoj i sremskomitrovačkoj opštini i da je neophodno izdržati još pet dana dok vodostaj Save ne padne na nivo ispod granice vanredne odbrane.

13:05 - Krizni štab grada Šapca ponovo je u podne pozvao građane da se jave na zborno mesto kod hale sportova
"Zorka" i budu upućeni u rejon sela Drenovac na odbrani bedema
.

13.00 - Predsednik Srbije uručio humanitarnu pomoć građanima Smederevske Palanke i poručio da će svako ko se u ovoj situaciji ogrešio morati da bude žestoko kažnjen.

12.55 - Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas ministru spoljnih poslova Sebastijanu Kurcu na ličnom zalaganju i na svemu što je Austrija učinila da pomogne Srbiji u ovom teškom trenutku.

12.49 - Madjarski Crveni krst je počeo prikupljanje novčane pomoći za nastradale u poplavama u balkanskim zemljama.

12.42 - Vodostaj Save kod Sremske Mitrovice danas je 777 centimetara, što je još iznad granice vanredne odbrane od poplava koja je 750 centimetara.

12.40 - Kriznim štabovima Svilajnca i Jagodine danas će biti uručeni sušači zidova za objekte koji su prethodnih dana ugroženi poplavama, a koje je poklonila Vlada Turske.

12.35 - Slovački ambasador u Beograd Jan Varšo izjavio je danas da će pored već izdvojene pomoći Bratislave od 50.000 evra, Ambasada te zemlje uputiti danas humanitarnu pomoć prihvatnom centru u Dobanovcima.

12.25 - U prihvatnim centrima u Vojvodini smeštene su do sada 774 osobe, a u porodičnom smeštaju privremeno utočište pronašlo je 196 ljudi sa područja koja su ugrožena poplavama, saopštio je danas Pokrajinski štab za vanredne situacije.

12.20 - "Ovo je užasna prirodna katastrofa. Izražavam saučešće svim žrtvama u regionu. Moje su molitve s porodicama i zajednicama pogođenim poplavama", poručio je generalni sekretar NATO Rasmusen.

12.16 - Srpsko udruženje "Solna" iz Stokholma uputilo je avionom tri tone hrane i odeće namenjene Crvenom krstu Beograd, saopštio je danas MUP.

12.15 - Poslanici Skupštine Srbije izdvojili 11,5 miliona dinara za pomoć žrtvama poplava koje su pogodile zemlju, izjavio je Zoran Babić.

12.00 - Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković izjavio da je u Šapcu na područjima ugroženim rekom Savom situacija stabilna i da je učinjeno sve što je u ljudskoj moći, ali da problem predstavljaju prirodni zakoni. Diković je istakao da je borba velika i da su "šanse 50 na prema 50 odsto da može doći do probijanja nasipa u gornjem delu toka reke Save".

11.35 - U požeškoj opštini voda se povukla, meštani su se vratili kućama i u toku je sanacija klizišta i dezinfekcija objekata. Poplave su u ovom kraju potopile oko 2000 hektara poljoprivrednog zemljišta, teško oštetile 20 kuća, porušile tri mosta, a klizišta su uništila putnu infrastrukturu.

11.30 - Zemljani nasipi podižu se u sremskim selima Kuzmin, Adaševci i Vasica, saopštio je danas komandant Pokrajinskog štaba za vanredne situacije Goran Ješić. Ješić je na Tviteru napisao da je vodostaj Save danas u opadanju, ali je porastao vodostaj Studve za 10 centimetara, što utiče i na porast vodostaja Bosuta.

11:21 - Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić ocenio je, povodom poplava koje su zadesile Srbiju, da će pravi izazovi uslediti onog momenta kada se voda povuče.

10.40 - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Štefanović izjavio da će MUP predložiti vladi da besplatno obezbedi nova dokumenta za sve koji su ih izgubili u poplavama.

10:21 - Načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić izjavio je danas da reke više ne prete ni jednoj opštini u ovom okrugu i da se situacija stabilizuje.

10.00 - Jutros je helikopterska jedinica MUP-a Srbije zajedno sa spasiocima u helikopterima Euleksa i Slovenačkih oružanih snaga krenulsa na šire područje Obrenovca, kako bi se dostavila pomoć ugroženom stanovništvu, hrana, voda i dečija hrana.

09.40 - MUP saopšrtio presek stanja do jutros: Do danas evakuisano oko 31.873 lica, poplavljeno je 2.260 objekata, a ugrožena su 1.763 objekta. Do sada je angažovano 3564 vatrogasca-spasioca, 847 vozila, 429 pumpi i 141 čamac.

09.30 - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio da je Beograd spreman za očekivani poplavni talas i da se procenjuje da će postojeći bedem koji je postavljen izdržati. Vesić je rekao da je savski nasip postavljen na koti 76 metara nadmorske visine, da ima oko pet i po kilometara nasipa i 350.000 džakova, da su preduzete mere i na Dunavu, tako da gradjani mogu da budu spokojni.

Uvedeno je i 24-časovno dežurstvo na svakih 500 metara, gde se kontrolišu bedemi i proveravaju da li je neki počeo da popušta, kako bi se odmah intervenisalo, istakao je Vesić za Jutarnji dnevnik RTS-a.

09.00 - Reka Sava kod Šapca opala je tokom protekla 24 časa za 10 centimetara, pa je trenutni nivo 619 centimetara. Bedemi u dužini od oko 25 kilometara stabilni su i nema opasnosti od probijanja.

08.40 - Komesarka Evropske unije za međunarodnu saradnju, humanitarnu pomoć i reagovanje u kriznim situacijama Kristalina Georgieva obišla je Obrenovac s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

08.28 - Svi potencijali “Voda Vojvodine” i Pokrajinske vlade upregnuti su u ovom momentu da se sačuvaju od poplava četiri naseljena mesta u opštini Šid, gde se izvode radovi na njihovoj zaštiti, izjavio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić.

07.30 - Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić izjavio je jutros da je na svim kriznim tačkama situacija stabilna. "Nema izuzetno kritičnih tačaka u ovom trenutku u smislu neke hitne evakuacije", rekao je Marić u telefonskoj izjavi za TV Pink.

06.15 - Mirna noć na sremskom nasipu, preventivna evakuacija u toku.

05.58 - I dalje traje evakuacija Obrenovca, ulaz još uvek nije dozvoljen

05.13 - U Hrvatskoj Sava opada celim tokom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: