Trodnevna žalost u Srbiji

Vlada Srbije usvojila predlog premijera Aleksandra Vučića da se u Srbiji, zbog broja stradalih u poplavama, proglasi trodnevna žalost 21, 22. i 23 maja.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 20.05.2014.

10:25

Default images

Za taj predlog glasali su svi članovi Vlade na današnjoj sednici i on će biti objavljen u Službenom glasniku, a stupa na snagu večeras u ponoć.

Premijer je rekao, obrazlažući taj predlog, da je žrtava mnogo, ali da će ih sigurno biti i više kada se voda povuče.

On je rekao i da će se do petka odlučiti o ukidanju vanredne situacije na teritoriji cele Srbije.

Propisi o obeležavanju Dana žalosti

Zastave na javnim objektima biće u naredna tri dana spuštene na pola koplja, mediji će povodom dana žalosti prilagoditi svoj program, a u školama i na javnim manifestacijama minutom ćutanja biće odata pošta žrtvama poplava u Srbiji.

Po Zakonu o obeležavanju dana žalosti, mediji su dužni da, umesto humorističkih, zabavnih, folklornih i drugih emisija sa zabavnom i narodnom muzikom, emituju muziku i emisije prikladne danu žalosti.

Izdavači novina dužni su da u danima žalosti odštampaju izdanja u crnoj boji navodeći na prvoj strani odluku o proglašenju dana žalosti i proglašenju njegovog obeležavanja.

I muzeji, pozorišta, bioskopi i druge ustanove kulture obavezni su da prilagode svoje programe danu žalosti.

Na sportskim manifestacijama pošta postradalima odaje se minutom ćutanja i spuštanjem zastava na pola koplja.

Za vreme dana žalosti zabranjeno je emitovanje narodne i zabavne muzike, odnosno održavanje programa zabavnog karaktera na javnim
mestima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: